Mascarpone – tuorejuustojen kuningatar

Mascarpone – tuorejuustojen kuningatar

Julkaistu 22.1.2018

Mascarpone on monikäyttöinen juusto niin makeissa kuin suolaisissa ruoissa. Pehmeä rakenne ja hienostunut maku tekee siitä monen suosikin.

Tuorejuusto Italiasta

Mascarpone on Italian Lombardian alueelta kotoisin oleva tuorejuusto. Pirkka mascarponen pehmeä ja täyteläinen maku saadaan juoksettamalla kerma lämmön ja sitruunahapon avulla. Menetelmä poikkeaa muista tuorejuustoista, jotka valmistetaan yleensä hapatteen sekä mahdollisten sakeuttamis- ja stabilointiaineiden avulla. Myös mascarponen korkea rasvapitoisuus tekee mausta täyteläisen.

Mascarpone-nimen kerrotaan tulevan italian kielen sanasta mascarpa, joka tarkoittaa tiettyä heratuotetta tai ricotta-juuston murrenimityksestä mascarpia. Molemmat selittyvät sillä, että mascarponen valmistuksessa jää jäljelle runsaasti heraa, jota käytetään esimerkiksi ricotta-juuston valmistukseen.

Makeisiin ja suolaisiin herkkuihin

Aito italialainen tiramisu tehdään mascarponesta, jossa sen mieto, raikas maku ja tuoreen kerman tuoksu tulevat täydellisesti esiin. Mascarponea kannattaa kokeilla myös marja- ja hedelmäpiirakoiden täytteisiin ja marjaisaan kerrosjälkiruokaan trifleen. Mascarpone soveltuu hyvin sekä hyydytettävien että uunissa paistettavien juustokakkujen valmistukseen.

Erilaiset risotot ja pastat saavat hienon makuhuipennuksen nokareesta mascarponea. Sen voi lisätä ruokaan valmistuksen loppuvaiheessa tai vasta tarjoiltaessa annoksen päälle.

Helpoin jäätelö ikinä

Maailman nopein itse tehty jäätelö syntyy purkillisesta (250 g) Pirkka mascarponea ja pussillisesta (500 g) jäisiä Pirkka kotimaisia mansikoita. Pane molemmat monitoimikoneen kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Makeuta jäätelö halutessasi ja mausta esimerkiksi tuoreella mintulla, tarjoa heti.