K-Ruoka-sovellus uudistuu! Lue lisää täältä.
Munakoiso villitsee

Munakoiso villitsee

Miedon makuinen munakoiso on tuttu luottokasvis muun muassa Välimeren ja Lähi-idän maiden keittiöistä. Monipuolinen munakoiso sopii erityisen hyvin kasvis- ja uuniruokiin sekä grillattavaksi.

Mikä munakoiso?

Munakoiso on tomaatin ja perunan sukulainen, joka on lähtöisin Kiinasta tai Intiasta. Suomessa tutuin munakoiso on tummanvioletti lajike, mutta munakoisoja on myös olemassa eri värisinä lajikkeina sekä minimunakoisona. Munakoiso-nimi tulee englannin sanasta eggplant eli munakasvi.

Herkullisimmat munakoisot ovat pinnaltaan tummia ja kiiltäviä. Munakoison kuoren himmeytyminen tai muuttuminen sitkeäksi on merkki ylikypsyydestä. Munakoison muoto ei vaikuta sen makuun. Munakoiso kannattaa syödä kuorineen, sillä suurin osa hedelmän ravinteista on sen kuoressa.

Suomalaisen munakoison satokausi ajoittuu kesäkuusta syyskuulle. Keväällä huhti-toukokuussa ja syystalvella lokakuulta tammikuulle Suomeen tuodaan munakoisoja myös esimerkiksi Hollannista ja Espanjasta. Munakoiso on kylmänarka kasvis, joten sen ihanteellinen säilytyslämpötila on viileässä 8-13 asteessa.

munakoisot

Munakoison itkettäminen

Aikaisemmin munakoisoviipaleita itketettiin suolalla noin puoli tuntia kitkeryyden poistamiseksi. Nykypäivän munakoisolajikkeet eivät maistu enää kitkeriltä, joten niitä ei ole tarpeen itkettää ennen valmistusta. Pikainen suolakylpy munakoisoviipaleille kuitenkin on hyvä antaa, mikäli toivot viipaleisiin rapeamman pinnan paistettaessa.

Mahtavat munakoisoruoat

Kreikkaan matkustavat suomalaiset hurmaantuivat munakoisosta 1960-1970-luvuilla tutustuessaan edelleenkin yhteen tunnetuimmista munakoisoruoista, moussakaan. Italialainen melanzane on perinteinen uuniruoka, jossa munakoiso, mehevä tomaattikastike ja mozzarella tekevät taivaallisen liiton. Myös ranskalainen klassikkoruoka rataouille valmistuu munakoisosta.

Lähi-idän meze-lautasella munakoiso usein näyttäytyy paistettuna tai ajvar-kastikkeen muodossa. Libanonilaisessa baba ganoush -tahnassa munakoiso on pääroolissa. Baba ganoush on erinomainen muun muassa dippailuun, levitteeksi, meze-lautaselle, pitaleivän väliin ja falafelien kylkeen.

Munakoiso sopii myös erinomaisesti myös erilaisiin pataruokiin sekä grillattavaksi. Katso parhaat munakoisoreseptit täältä.