Miedon makuinen munakoiso on mainio luottokasvis

Miedon makuinen munakoiso on mainio luottokasvis

Munakoiso on tuttu muun muassa Välimeren ja Lähi-idän maiden keittiöistä. Monipuolinen munakoiso sopii erityisen hyvin kasvis- ja uuniruokiin sekä grillattavaksi. Tutustu munakoison käyttöön, säilytykseen ja opi uutta mainiosta ja monikäyttöisestä munakoisosta.

Munakoiso on tomaatin ja perunan sukulainen, joka on lähtöisin Kiinasta tai Intiasta. Munakoison muoto, koko ja väri voivat vaihdella pienistä ja pitkänomaisista lyhyisiin ja ohuisiin sekä violetin sävyistä valkoiseen tai vihreään. Suomessa tutuin munakoiso on tummanvioletti lajike. Munakoiso-nimi tulee englannin sanasta eggplant eli munakasvi.

Yksi munakoiso-annos voi kattaa vähintään 5 % ihmisen päivittäisestä kuidun, kuparin, mangaanin ja tiamiinin tarpeesta. Se sisältää myös muita vitamiineja ja kivennäisaineita.

munakoisot

Milloin on munakoison sesonki?

Suomalaisen munakoison satokausi ajoittuu kesäkuusta syyskuulle. Keväällä huhti-toukokuussa ja syystalvella lokakuulta tammikuulle Suomeen tuodaan munakoisoja myös esimerkiksi Hollannista ja Espanjasta.

Mistä tunnistaa kypsän munakoison?

Jos aiot ostaa munakoison ruokakaupasta, on parasta tehdä se samana päivänä, kun aiot valmistaa sen. Parhaimmissakin olosuhteissa ne alkavat huonontua muutamassa päivässä.

Herkullisimmat munakoisot ovat pinnaltaan tummia ja kiiltäviä. Yksi helpoimmista tavoista tarkistaa munakoison kypsyys on painaa sitä varovasti. Jos siihen jää painaumia, hedelmä ei ole vielä kypsä.

Munakoison kuoren himmeytyminen tai muuttuminen sitkeäksi on merkki ylikypsyydestä. Jos munakoison pinta on jo muuttunut limaiseksi, kannattaa se heittää pois.

Miten munakoisoa säilytetään?

Voit säilyttää munakoisoa huoneenlämmössä, mutta muista että se on herkkä esimerkiksi omenan tuottamalle etyleenille, joka nopeuttaa kypsymistä. Munakoiso säilyy 2-3 päivää huoneenlämmössä.

Munakoiso on kylmänarka kasvis, joten sen ihanteellinen säilytyslämpötila on viileässä 8-13 asteessa. Jääkaapissa säilytettynä munakoiso ei pilaannu yhtä nopeasti kuin keittiön pöydällä, mutta liian kylmä lämpötila voi vahingoittaa sen laatua. Jotta munakoiso pysyy tuoreena jääkaapissa, kääri se paperipyyhkeeseen ja aseta se kovaan säilytysastiaan, jotta et vahingossa töki sitä muilla vihanneksilla. Jääkaapissa munakoiso säilyy noin neljä päivää.

Voiko munakoison kuoret syödä?

Munakoiso kannattaa syödä kuorineen, sillä suurin osa hedelmän ravinteista on sen kuoressa. Munakoison muoto ei vaikuta sen makuun.

Pitääkö munakoiso itkettää?

Aikaisemmin munakoisoviipaleita itketettiin suolalla noin puoli tuntia kitkeryyden poistamiseksi. Nykypäivän munakoisolajikkeet eivät maistu enää kitkeriltä, joten niitä ei ole tarpeen itkettää ennen valmistusta. Pikainen suolakylpy munakoisoviipaleille kuitenkin on hyvä antaa, mikäli toivot viipaleisiin rapeamman pinnan paistettaessa.

Mitä tehdä munakoisosta?

Kreikkaan matkustavat suomalaiset hurmaantuivat munakoisosta 1960-1970-luvuilla tutustuessaan edelleenkin yhteen tunnetuimmista munakoisoruoista, moussakaan. Italialainen melanzane on perinteinen uuniruoka, jossa munakoiso, mehevä tomaattikastike ja mozzarella tekevät taivaallisen liiton. Myös ranskalainen klassikkoruoka rataouille valmistuu munakoisosta.

Lähi-idän meze-lautasella munakoiso usein näyttäytyy paistettuna tai ajvar-kastikkeen muodossa. Libanonilaisessa baba ganoush -tahnassa munakoiso on pääroolissa. Baba ganoush on erinomainen muun muassa dippailuun, levitteeksi, meze-lautaselle, pitaleivän väliin ja falafelien kylkeen.

Munakoiso sopii myös erinomaisesti myös erilaisiin pataruokiin sekä grillattavaksi.

Munakoisolasagne 2023 (680 x 298) Kuvassa: Munakoisolasagne

Katso videolta helpot ohjeet misomunakoisoihin:

Tilaa munakoisot verkkokaupasta

Pirkka munakoiso 300g Alankomaat 1lk - kuva

Pirkka munakoiso 300g Alankomaat 1lk

Katso lisää ›

Pirkka Parhaat grillatut munakoisot öljyssä 280g/180g - kuva

Pirkka Parhaat grillatut munakoisot öljyssä 280g/180g

Katso lisää ›

Dovgan paistettu munakoiso 530g - kuva

Dovgan paistettu munakoiso 530g

Katso lisää ›