Raaka-aineet
Munakoiso villitsee

Munakoiso villitsee

Miedon makuinen munakoiso on tuttu luottokasvis muun muassa Välimeren ja Lähi-idän maiden keittiöistä. Kiiltäväpintainen tumma munakoiso sopii erityisen hyvin kasvis- ja uuniruokiin.

Mikä munakoiso?

Munakoiso on tomaatin ja perunan sukulainen, ja se lähtöisin Kiinasta tai Intiasta. Suomessa tutuin munakoiso on tummanvioletti lajike, mutta munakoisoja on myös olemassa eri värisinä lajikkeina sekä minimunakoisona. Munakoiso-nimi tulee englannin sanasta eggplant eli munakasvi.

Herkullisimmat munakoisot ovat pinnaltaan tummia ja kiiltäviä. Munakoison kuoren himmeytyminen tai muuttuminen sitkeäksi on merkki ylikypsyydestä. Munakoison muoto ei vaikuta sen makuun. Munakoiso kannattaa syödä kuorineen, sillä suurin osa hedelmän ravinteista on sen kuoressa.

Suomalaisen munakoison satokausi ajoittuu kesäkuusta syyskuulle. Keväällä huhti-toukokuussa ja syystalvella lokakuulta tammikuulle Suomeen tuodaan munakoisoja myös esimerkiksi Hollannista ja Espanjasta. Munakoiso on kylmänarka kasvis, joten sen ihanteellinen säilytyslämpötila on viileässä 8-13 asteessa.

munakoisot

Munakoison itkettäminen

Aikaisemmin munakoisoviipaleita itketettiin suolalla noin puoli tuntia kirkeryyden poistamiseksi. Nykypäivän munakoisolajikkeet eivät maistu enää kitkeriltä, joten niitä ei ole tarpeen itkettää ennen valmistusta. Pikainen suolakylpy on munakoisoviipaleille kuitenkin hyvä antaa, mikäli toivot viipaleisiin rapeamman pinnan paistettaessa.

Mahtavat munakoisoruoat

Kreikkaan matkustavat suomalaiset hurmaantuivat munakoisosta 1960-1970-luvuilla tutustuessaan edelleenkin yhteen tunnetuimmista munakoisoruoista, moussakaan. Italialainen melanzane on on perinteinen uuniruoka, jossa munakoiso, mehevä tomaattikastike ja mozzarella tekevät taivaallisen.

Munakoiso on pataruoissa parhaimmillaan. Välimeren munakoisopata ja munakoiso-linssipata taltuttavat herkullisesti myös kasvisruokailijan nälän. Munakoiso on myös loistava lisä tortilloihin, pastoihin ja kasvispitojen väliin.

Lähi-idän meze-lautasella munakoiso usein näyttäytyy paistettuna tai ajvar-kastikkeen muodossa. Libanonilaisessa baba ganoush -tahnassa munakoiso on pääroolissa. Baba ganoush on erinomainen muun muassa dippailuun, levitteeksi, meze-lautaselle, pitaleivän väliin ja falafelien kylkeen. Munakoiso kypsyy mukavasti myös grillissä ja toimii esimerkiksi munakoisohampurilaisissa pohjan sekä kannen roolissa.