Vihreitä yrttejä puisella leikkuulaudalla, taustalla jääpalamuotti, jossa yrttejä öljyssä.

Pakasta yrtit kuutioihin

Julkaistu 16.4.2024

Pakasta yrttien ihanat maut talteen ja nauti tuoreiden yrttien mausta pidempään. Voit pakastaa yrtit sellaisenaan ilmatiiviissä pussissa tai tee näppärät öljykuutiot. Aloita yrttien pakastaminen ja saat ruokiisi tuoreiden yrttien makua vuoden ympäri!

Yrttien pakastaminen öljyssä

Kätevä tapa pitää tuoreita yrttejä saatavilla ympäri vuoden on pakastaa ne öljyssä. Säilö myös kaupan yrttipuskien ylijäämät ja käytä ne myöhemmin. Pirkan ekstra-neitsytoliiviöljy sopii hyvin yrttien säilömiseen.

  1. Silppua yrtit saksilla tai terävällä veitsellä ja täytä jääpalamuotti yrttisilpulla.

  2. Kaada päälle oliiviöljyä ja nosta jääpalamuotti pakastimeen.

  3. Kun yrttikuutiot ovat jäätyneet, kumoa jääpalamuotti leikkuulaudalle ja laita yrttikuutiot pakasterasiaan.

  4. Sulje rasia ja pakasta. Näin kuutioita on helppo käyttää yksi kerrallaan.

Sekoita erilaisia yrttisekoituksia kalalle, lihalle ja kasviksille. Mausta kalaruokiin sopiva tillikuutio sitruunankuoriraasteella. Lihalle voit tehdä yrttisekoituksen esimerkiksi rosmariinista ja salviasta. Sopiva yrttisekoitus kasviksille valmistuu vaikkapa timjamista, rakuunasta ja oreganosta.

Pakastettujen yrttien käyttäminen

Yrttikuution voi laittaa pakastimesta suoraan pannulle. Paista maistuvassa yrttiöljyssä niin kalat, lihat kuin kasviksetkin. Hyvin paistoa ja haudutusta kestäviä yrttejä ovat esimerkiksi rosmariini, salvia, timjami, rakuuna ja oregano.

Voit pakastaa öljyssä herkempiäkin yrttejä, kuten korianteria, basilikaa ja minttua ja valmistaa niistä esimerkiksi salaatinkastikkeen.

Yrttien pakastaminen muovipussissa

Jos et halua pakastaa yrttejä öljyssä, voit laittaa ne pakkaseen myös sellaisenaan. Pese yrtit kuitenkin huolellisesti ennen pakastamista, jotta ne ovat puhtaita roskista tai mullasta. Voit käyttää yrttien kuivaamiseen esimerkiksi keittiöpyyhettä.

Jaa yrtit pieniksi eriksi ja pakasta ne erikseen. Tällöin voit ottaa pakastimesta vain tarvitsemasi määrän yrttejä kerrallaan. Jos käytät pakastepusseja, yritä poistaa niistä mahdollisimman paljon ilmaa ennen sulkemista. Tämä auttaa säilyttämään yrttien aromit ja maut paremmin.

Muista merkitä pakastepussiin tai -rasiaan päivämäärä ja yrttien nimi, jotta tiedät, mitä olet pakastanut ja milloin. Käytä pakastettuja yrttejä mahdollisimman pian niiden sulattamisen jälkeen, sillä ne voivat menettää makua ja aromia pidemmän säilytyksen jälkeen.

Nappaa yrtit verkkokaupasta

Herkulliset reseptit arkeen ja vinkit yrttien käyttöön