Saksalainen ruoka on monipuolista

Saksalainen ruoka on monipuolista

Päivitetty 22.11.2017

Saksalainen ruokakulttuuri tuo yleensä ensimmäisenä mieleen makkarat, hapankaalin ja oluen.

Nämä ovatkin saksalaisen keittiön kulmakiviä, mutta yli 81 miljoonan asukkaan maa on ruokakulttuuriltaan mainettaan monipuolisempi. Jokaisella alueella ja osavaltiolla on omat erikoisuutensa.

Makkaraa, perunaa ja hapankaalia

Saksalainen ruoka ei ole terveysruoan maineessa. Onkin totta, että perinneruoat ovat usein suolaisia, rasvaisia ja lihapainotteisia. Tämä pätee varsinkin saksalaisherkuista tunnetuimpaan, paistettuun makkaraan eli Bratwurstiin. Sen lisäkkeenä tarjotaan yleensä hapankaalia, perunasalaattia, vehnäsämpylöitä tai sinappia. Varsinkin baijerilaisille maistuu myös keitetty "valkomakkara" eli Weißwurst. Muita suosittuja makkaralaatuja ovat raakamakkarat ja keitetyistä raaka-aineista valmistetut makkarat. Liharuoista sianpotka, riista ja erilaiset leikkeet ovat tavallisia. Pohjois-Saksan rannikkoalueilla syödään mereneläviä, mutta broileri on suosittua koko maassa.

Saksalaisia pastaerikoisuuksia ovat paksut Späzle-nuudelit. Perunoille saksalaiset ovat yhtä persoja kuin suomalaisetkin. Keittämisen ja paistamisen lisäksi niistä valmistetaan muun muassa perunasalaattia, perunakroketteja, keittoja ja pannukakkuja. Myös leipää syödään runsaasti. Vihanneksista suosituimpia ovat erilaiset kaalilisäkkeet, kuten punakaali, valkokaali ja tietenkin hapankaali. Kasvislisäkkeinä syödään muun muassa sipulia, porkkanoita, pinaattia, herneitä ja papuja.

Omenatorttua ja olutta, bitte!

Leivonnaisista tunnetuin taitaa olla Baijerista kotoisin oleva omenatorttu, Apfelstrudel. Kakkujen kuningattareksi kutsuttu Schwarzwaldin kirsikkakakku ansaitsee sekin tulla mainituksi.

Ruoat huuhdotaan alas usein oluella. Valinnanvaraa riittää, sillä Saksassa on yli 1 300 panimoa. Myös erilaisia oluttyyppejä on lukuisia: suosittuja ovat esimerkiksi lager-oluet, kitkerähkö Altbier ja vehnästä pantu Weizenbier. Myös viini on suosittu seurustelujuoma varsinkin perinteisillä viininviljelysalueilla, joita löytyy etenkin maan lounaisosista.