Vegaaniset juustonkaltaiset valmisteet

Vegaaniset juustonkaltaiset valmisteet

Päivitetty 9.8.2022

Juustohan on ihanaa - sen tietävät kaikki! Vegaaninen vuustovalikoima yllättää laajuudellaan, ja maukas vaihtoehto löytyy nyt niin leivän päälle kuin pizzan täytteeksikin. On hyvä kuitenkin huomioida, että vaikka vuustot ovatkin kasvipohjaisia, ne saattavat sisältää jäämiä maidosta.

Mistä vegaaniset juuston tapaan käytettävät tuotteet tehdään?

Vegaaniset juustonkaltaiset tuotteet ovat kasvipohjaisia joten niissä ei käytetä maitotuotteita tai muuta eläinperäistä (saattavat kuitenkin sisältää jäämiä maidosta). Valmistamisessa käytetään yleensä mm. soijaproteiineja, kasviöljyjä (kuten kookos- tai palmuöljy) ravintohiivaa, sakeuttavia agarhiutaleita, pähkinöitä (esim. cashew, macadamia ja manteli) sekä erilaisista aromeista.

Miltä ne maistuvat?

Tuotteiden maku vaihtelee valmisaineiden sekä jäljitellyn juustotyypin mukaisesti. Koska juustonkaltaiset valmisteet eroavat raaka-aineiltaan tavallisista maitopohjaisista juustoista, ei maun useinkaan kannata täysin odottaa vastaavan maitoista esikuvaansa.

Miten vegaanisia juustonkaltaisia valmisteita käytetään?

Maidottomia juuston tapaan käytettäviä tuotteita voidaan käyttää ruoanlaitossa kuten eläinperäisiäkin juustoja: leivän päällä, pizzassa tai ruoan seassa. Niiden sulamisominaisuudet eivät kuitenkaan ole maitopohjaisia juustoja vastaavat: jos teet pizzaa, kannattaa raasteen sekaan sekoittaa hieman kasvikermaa, jotta se sulaa paremmin.

Vegejuustot kuvitus

K-ruokakauppojen valikoimista löydät mm. seuraavat juustonkaltaiset tuotteet:

Valikoimat vaihtelevat kaupoittain. Jos haluat toivoa tiettyä tuotetta omaan K-kauppaasi, lähetä tuotetoive kauppiaalle!

Juuston tapaan käytettävät raasteet:

Kovat juustomaiset tuotteet esim. leivän päälle:

Mozzarellan ja fetan tapaan käytettävät tuotteet: