Maa-artisokka nostaa maut esiin
Julkaistu 25.6.2024Maa-artisokka on miedonmakuinen herkku, josta loihdit esimerkiksi herkullisen keiton. Katso maa-artisokkareseptimme sekä vinkkimme artisokan käsittelyyn!
Maa-artisokan tumman ruskehtavat mukulat ovat pieniä ja epäsäännöllisen muotoisia. Ohuen kuoren alla on valkea, miedonmakuinen sisus. Maa-artisokka ei nimestään huolimatta ole sukua latva-artisokalle, vaan se kuuluu auringonkukkien sukuun. Maa-artisokan sisältämät hiilihydraatit ovat enimmäkseen inuliinia, joka hajoaa elimistössä fruktoosiksi. Maa-artisokka sisältää myös runsaasti ravintokuitua ja hivenaineita, erityisesti rautaa.
Kuoritut maa-artisokat tummuvat helposti, joten jos säilytät niitä ennen kypsennystä pidempään, upota ne sitruunalla maustettuun veteen.
Valmista maa-artisokka perunan tavoin
Maa-artisokasta valmistat maukkaan keiton, gratiinin ja kohokkaan. Voit käyttää sitä myös perunan tavoin keitettynä tai soseena. Maa-artisokan keittoaika on hieman lyhyempi kuin perunan. Mainion lisäkkeen saat myös leikkaamalla maa-artisokat mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi ja paistamalla ne voissa pannulla.
Maa-artisokan kasvukausi on pitkä, ja sato korjataan vasta myöhään syksyllä tai seuraavana keväänä. Säilytä maa-artisokat kylmässä, +2–+5 asteessa.
Parhaat reseptit maa-artisokasta
Pehmeän makuista maa-artisokkaa voi käyttää moniin ruokiin. Maa-artisokka maistuu erityisen hyvin paahdettuna uunissa tai pyreenä. Maa-artisokkakeitto on puolestaan herkullinen keitto jossa on hienostunut, hyvin aromaattinen ominaismaku, jota ei kannata peittää liialla maustamisella. Tämä upean samettinen keitto tarjotaan alkuruokana.