Näin fileoit lohen
Päivitetty 3.11.2022Lipeääkö kalatiskin vonkale leikkuulaudalla näpeistäsi? Pilkistääkö fileepalasta ikäviä ruotoja? Katso vinkkivideo lohen fileoinnista ja ota opit talteen.
- Huuhtele kala tarvittaessa kylmällä vedellä ja kuivaa kevyesti talouspaperilla.
- Leikkaa terävällä fileointiveitsellä kalan vasempaan kylkeen niskan kohdalle, rintaevän taakse, viillos selkärankaan asti.
- Käännä veitsi lappeelleen ruodon suuntaisesti ja leikkaa filee irti kuljettamalla veistä mahdollisimman lähellä selkäruotoa pyrstöön saakka.
- Käännä kala ja irrota oikean puoleinen filee samalla tavalla.
- Lukitse kalapiikillä filee paikalleen leikkuulautaan ja leikkaa kylkiruodot levymäisenä liuskana pois.
- Leikkaa fileet irti nahasta siten, että kuljetat fileointiveistä vaakasuorassa aloittaen pyrstöstä, samalla hiukan painaen leikkuualustaa vasten. Vältä sahaavia liikkeitä, jotta fileestä tulee sileäpintainen ja ettei yhtään kalanlihaa jää nahkaan.