Hyppää sisältöön
Näin fileoit lohen

Näin fileoit lohen

Päivitetty 3.11.2022

Lipeääkö kalatiskin vonkale leikkuulaudalla näpeistäsi? Pilkistääkö fileepalasta ikäviä ruotoja? Katso vinkkivideo lohen fileoinnista ja ota opit talteen.

  1. Huuhtele kala tarvittaessa kylmällä vedellä ja kuivaa kevyesti talouspaperilla.
  2. Leikkaa terävällä fileointiveitsellä kalan vasempaan kylkeen niskan kohdalle, rintaevän taakse, viillos selkärankaan asti.
  3. Käännä veitsi lappeelleen ruodon suuntaisesti ja leikkaa filee irti kuljettamalla veistä mahdollisimman lähellä selkäruotoa pyrstöön saakka.
  4. Käännä kala ja irrota oikean puoleinen filee samalla tavalla.
  5. Lukitse kalapiikillä filee paikalleen leikkuulautaan ja leikkaa kylkiruodot levymäisenä liuskana pois.
  6. Leikkaa fileet irti nahasta siten, että kuljetat fileointiveistä vaakasuorassa aloittaen pyrstöstä, samalla hiukan painaen leikkuualustaa vasten. Vältä sahaavia liikkeitä, jotta fileestä tulee sileäpintainen ja ettei yhtään kalanlihaa jää nahkaan.