Näin onnistut: Kananmunan keittäminen
Päivitetty 29.8.2022Kananmunien keittoaika vaihtelee sen mukaan, millaisia kananmunia halutaan. Lue vinkit, joilla kananmunan keittäminen onnistuu varmasti.
Kananmunan keittäminen
Kokonaiset kananmunat kypsennetään kattilassa keittäen. Lisää vettä sen verran, että munat peittyvät. Kananmunien on oltava ehjiä ja ne nostetaan kattilaan varovasti, jotta kuoriin ei tule säröjä. Jääkaappikylmät kananmunat kannattaa lisätä kylmään veteen, jotta kuori ei halkea. Lopputulokseen vaikuttavat keitinveden lämpötila ja keittoaika.
Kananmunat voidaan keittää kolmella tavalla: lisäämällä ne joko kiehuvaan tai kylmään veteen tai hauduttamalla ne hiljalleen kypsiksi. Kylmään veteen lisätessä keittoaika lasketaan siitä, kun vesi alkaa kiehua. Kypsymisaika on lyhyempi kuin kiehuvaan veteen lisätessä. Hauduttaessa kiehuva vesi kaadetaan munien päälle ja annetaan jäähtyä. Katso taulukosta suuntaa antavat kypsennysajat.
Millaisen kananmunan haluat? | Kiehuvaan veteen | Kylmään veteen* | Hauduttaen |
---|---|---|---|
Löysä | 4-5 min | 2-3 min | n. 10 min |
Pehmeä | n. 7 min | 3-4 min | n. 12 min |
Kova | n. 10 min | 8-10 min |
*ota aikaa siitä hetkestä, kun vesi alkaa kiehua. Levyn kuumenemisaika vaikuttaa tähän, joten induktioliedellä aika saattaa poiketa tästä.
Älä kypsennä kananmunia liikaa! Liian pitkään keitetyistä kananmunista tulee helposti kumisia ja keltuaisesta tulee mureneva ja kuiva. Jos munia keitetään liian kauan, keltuaisen ympärille voi muodostua vihertävä rengas, kun kananmunan valkuaisen rikkivety ja keltuaisen rauta reagoivat.
Kananmunien kuorinta
Tuoreiden kananmunien kuori irtoaa helposti, kun niiden annetaan kuivahtaa keittämisen jälkeen ja ne upotetaan sitten kylmään veteen. Tällöin myös munien kypsyminen lakkaa. Vinkki, jos kuorit kerralla suuren määrän kananmunia, kuori ne kylmällä vedellä täytetyssä astiassa. Näin kuoret jäävät veteen eivätkä jää kiinni kananmunan pintaan.
Näin tarjoat kananmunat
Syö sellaisenaan
Kokonaisina keitetyt kananmunat sopivat syötäväksi sellaisenaan, mutta niitä käytetään myös esimerkiksi erilaisissa salaateissa ja munavoissa.
Värjää
Värjätyillä kananmunilla saat väriä kattaukseen. Kokeile esimerkiksi punajuurella värjättyjä kananmunia tai marmoroituja kananmunia.
Marinoi
Kananmunien marinointi tuo keitettyihin kananmuniin aivan uutta makua. Esimerkiksi aasialaiset soijamarinoidut kananmunat maistuvat erinomaisesti Ramen-keiton kanssa.
Täytä
Erilaiset täytetyt kananmunat sopivat juhlien noutopöytään tai alkupalaksi. Paholaisen munat eli deviled eggs ovat täytettyjä kananmunia, joissa keltuainen maustetaan ja pursotetaan takaisin valkuaisen päälle. Kokeile myös avokadotäytteisiä paholaisen munia tai mätitahnalla täytettyjä kananmunia.
Valmista uppomunat
Ilman kuoria kypsennettäviä munia kutsutaan uppomuniksi. Uppomunat upotetaan poreilevaan veteen, johon lisätään suolaa ja etikkaa. Katso vinkit uppomunan valmistukseen videolta.
Klassinen uppomunaruoka on brunssiruokana tunnettu Eggs Benedict eli Benedictin munat. Uppomunat maistuvat myös salaatissa, pinaattivohvelilla kylmäsavulohen kera tai keväällä parsan kanssa. Katso vaihekuvat uppomunien valmistuksesta.