Monipuolinen tahini

Monipuolinen tahini

Päivitetty 6.8.2018

Murskatuista seesaminsiemenistä valmistettu tahini on mieto ja runsaasti öljyä sisältävä tahna, jota käytetään Lähi-Idän ruokien kuten hummuksen ja halvan valmistamiseen.

Tahinia käytetään yleisesti erilaisissa kastikkeissa ja leivonnaisissa, ja se sopii myös vihannesten lisäkkeeksi tai dipiksi. Kokeile tahinia esimerkiksi hernefalafel-kasviskulhossa tai tee minttu-tahinikastiketta tai tahini-jogurttikastiketta. Monikäyttöinen hummus eli kikhernetahna sopii leivän levitteeksi tai ruokien lisäkkeeksi, vaihtelua tuovat porkkanahummus, soijapavuista tehtävä edamamehummus sekä herkullisen värinen punajuurihummus.

Tuhtia, hieman maapähkinävoita muistuttavaa tahnaa voi levittää sellaisenaan myös esimerkiksi leivän päälle tai lisätä sitä smoothieen.

Kuorimattomista siemenistä valmistettu tahini on kuorituista valmistettua rakeisempaa, hieman karvaampaa ja sisältää enemmän ravintoaineita. Proteiinipitoiset seesaminsiemenet tekevät tahinista hyvän proteiininlähteen kasvissyöjille ja vegaaneille. Siemenet ovat myös hyvä kalsiumin, tyydyttymättömän rasvan sekä kuidun lähde.

Avattu tahini säilyy viileässä pitkäänkin. Tahinin pinnalle saattaa kerääntyä öljyä, jonka voi sekoittaa takaisin tahnan sekaan.