Näin onnistut: Savustettu lohi

Näin onnistut: Savustettu lohi

Päivitetty 13.4.2023

Meheväksi savustettu lohifilee on monen suosikki. Käytä savustamiseen perinteistä savustuspönttöä tai sähkösavustinta.

Savustettu kirjolohifilee

4 annosta
valmistusaika 30-60 min

  • 1 (n. 800 g) kirjolohifilee
  • 2 tl karkeaa merisuolaa
  • n. 2 dl leppäpuruja tai haketta
  • (pieni katajanoksa, 2 palaa sokeria)

Esivalmistelut

1. Pyyhi kalafileen pinta talouspaperilla ja nypi fileestä ruodot pois.

2. Ripottele fileen päälle suolaa, kääri se voipaperiin ja anna suolaantua viileässä noin kaksi tuntia.

3. Pyyhi ylimääräinen suola kalan pinnasta talouspaperilla.

Savustus

Sähkösavustimen vastusten yläpuolelta löytyy purupelti. Ripottele siihen ohut kerros leppäpurua. Savustuspöntössä laita leppälastua laatikon pohjalle. Muista kostuttaa purut esimerkiksi sumutepullon avulla. Voit laittaa savustimeen myös katajanoksan hienostunutta makua tuomaan sekä muutaman sokeripalan, joiden avulla kala saa kauniin värin.

Laita kirjolohifilee savustimen ritilän päälle nahkapuoli alaspäin ja sulje kansi. Aseta saähkösavustimen pistoke maadoitettuun pistorasiaan. Jos käytössäsi on savustuspönttö, varmista, että käytät matalaa liekkiä, et roihua. Savusta kirjolohifileetä kalan koosta riippuen noin 30 minuuttia, kunnes kala on mehevän kypsää. Kun nahka, selkäevä ja ruodot irtoavat helposti, kala on kypsää.

Tarjoa savustettu lohi esimerkiksi varhaisperunoiden, raikkaan tillitsatsikin ja perinteisten hölskytyskurkkujen kera.

Lue lisää savustusvinkkejä >>

Täytetty kokonaisena savustettu kirjolohi (680x300) Kuvassa: Täytetty kokonaisena savustettu kirjolohi