Mitä kokkaat? Valitse oikea ruokaöljy
Päivitetty 11.4.2018Kasviöljyt ovat hyviä pehmeän rasvan, vitamiinien ja rasvahappojen lähteitä. Mikä ruokaöljy sopii mihinkin?
Rypsiöljy
Rypsi on Suomen tärkein öljykasvi. Rypsiöljy on hyvä yleisöljy, joka valmistetaan lämmittämällä ja puristamalla rypsinsiemeniä. Rypsiöljyssä on hyvä rasvahappokoostumus, ja se sopii monenlaisiin käyttötarkoituksiin leivonnasta paistamiseen. Marinoidut kesäkurpitsaviipaleet sopivat liharuokien lisäkkeeksi.
Kylmäpuristettu rypsiöljy
Öljyjen kylmäpuristus tapahtuu alle 50 asteen lämpötilassa. Öljy erotetaan siemenistä mekaanisesti puristamalla. Kylmäpuristetuissa öljyissä on enemmän makua, sillä niitä ei yleensä puhdisteta puristamisen jälkeen. Ne kestävät hieman huonommin kuumennusta, joten parhaat käyttötavat kylmäpuristetuille öljyille ovat salaatit ja kylmät kastikkeet.
Oliiviöljy
Oliiviöljy on yksi Välimeren ruokavalion kulmakivistä. Oliiviöljyillä on omat laatuluokkansa, johon vaikuttavat rasvahappopitoisuus ja puristusmenetelmät. Laadukas oliiviöljy on maultaan täyteläistä ja hienostunutta, joten se soveltuu sellaisenaan kastikkeeksi tai leivän kanssa dipattavaksi. Oliiviöljy jähmettyy jääkaappilämpötilassa, parhaiten öljy säilyy valolta suojattuna kuivakaapissa. Kokeile vaikka Tomaatti-mozzarellabruschetat-reseptiä!
Seesamiöljy
Seesaminsiemenistä puristettu öljy on maukasta ja pähkinäistä. Seesamiöljystä puhuttaessa tarkoitetaan usein paahdetuista siemenistä valmistettua tummaa öljyä. Seesamiöljyä käytetään yleisesti mausteen tavoin aasialaisissa ruoissa kuten wokeissa.Seesami-inkiväärimarinoidut kanan siivet saavat makunsa seesamiöljyn avulla.
Avokadoöljy
Avokadoöljy sisältää paljon E-vitamiinia. Se on maultaan pehmeän hedelmäistä ja avokadomaista. Avokadoöljy sopii mausteeksi, salaatteihin, ruoanlaittoon ja leivontaan.
Auringonkukkaöljy
Auringonkukkaöljy on lähes mautonta ja sillä on hyvä lämmönsietokyky, joten se on hyvä yleisöljy niin paistamiseen kuin leivontaankin.
Kookosöljy
Kookosöljy valmistetaan kookospähkinän hedelmälihasta. Kookosöljyn rasvahapot ovat pääosin tyydyttyneitä. Näin myös öljy on huoneenlämmössä kiinteää, mutta sulaa lämpimässä. Se kestää hyvin korkeita lämpötiloja ja soveltuu erityisen hyvin paistamiseen. Raakakakuissa kookosöljyä käytetään tuomaan rakennetta ja täyteläisyyttä kakkuun, kokeile esimerkiksi avokado-limekakussa.
Pistaasiöljy
Pistaasiöljy on maukas, kevyen pähkinäarominen öljy. Sen maku tulee parhaiten esille pastan tai salaatin kastikkeena. Pistaasiöljy antaa hyvää makua myös leivonnaisiin.
Maissiöljy
Maissiöljy on mieto öljy, joka kestää erittäin hyvin kuumennusta. Sitä käytetään usein uppopaistamiseen.