
Siman valmistus – Näin teet itse aitoa perinteistä simaa
Päivitetty 7.1.2025Siman valmistus on helppoa, kun hallussasi on muutama kikka ja hyvä simaresepti! Katso vinkit siman tekemiseen ja pääset vappuna herkuttelemaan itse tehdyllä vappujuomalla. Sima valmistuu vapuksi, kun aloitat sen valmistuksen noin viikko ennen h-hetkeä!
Perinteinen vappusima on vappujuomien ykkönen! Sima syntyy yksinkertaisista aineksista: sokerista, hiivasta ja sitruunoista. Väriä simaan tuo fariinisokeri, jonka määrää muuttamalla voi vaikuttaa, kuinka tummaa simasta tulee. Sima valmistuu viileässä paikassa noin viikossa, huoneenlämmössä hieman nopeammin, noin kolmessa päivässä. Kokeile myös pikasimaa, joka maistuu simalta, vaikkei sitä olekaan!
1. Kuori ja purista
Aloita siman valmistus viikko ennen h-hetkeä. Pese sitruunat huolellisesti harjalla. Kuori sitruunoista vain keltainen osa, valkoinen osa maistuu kirkerältä. Purista sirtuunoista mehut. Pane kuoret ja sokerit 10 litran puhtaaseen sankoon, isoon kulhoon tai teräskattilaan. Simaa tulee reilusti, joten valitse isoin astiasi, joka kestää kuumaa.

2. Kiehauta ja sekoita
Kiehauta puolet vedestä ja kaada se sokerien ja sitruunankuorten päälle. Sekoita, jotta sokeri sulaa. Voit käyttää sokerina myös pelkkää fariinisokeria (1 kg). Mitä enemmän laitat fariinisokeria, sitä tummempaa valmiista simasta tulee. Lisää loput vedestä ja sitruunoiden mehut. Sekoita ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

3. Lisää hiiva
Kun seos on kädenlämpöinen (37 astetta), ota tilkka simaa pieneen astiaan ja liota siien hiiva. Jos sinulla on lämpömittari, tarkista nesteen lämpötila. Liian kuumassa hiiva kuolee ja liian viileässä käyminen hidastuu. Hiiva tarvitaan vain herneen kokoinen nokare. Lisää hiivatilkka siman joukkoon hyvin sekoittaen. Jätä sima pöydälle käymään seuraavaan päivään.

4. Pullota ja odota
Pullota sima seuraavana päivänä suppilon avulla puhtaisiin lasipulloihin. Lisää pulloihin teelusikallinen sokeria ja pari rusinaa. Sulje korkit löyhästi, koska paine pulloissa kasvaa käymisen edetessä. Sima valmistuu noin viikossa viileässä paikassa, huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Säilytä sima viileässäja juo noin viikon kuluessa.
