Vapun paras sima

Vapun paras sima

Makeassa simassa pulppuilee puhdas vappu, ja se maistuu niin pienille kuin isommillekin simasuille. Siman valmistaminen on monessa kodissa tärkeä vapputraditio, ja perinteistä reseptiä voikin halutessaan höystää monin eri tavoin - kokeile esimerkiksi inkiväärisimaa tai limettisimaa!

Suomalaisittain valmistetun siman juuret juontavat 1700-luvun kartanoiden juhlapöytiin. Pikkuhiljaa sima kuitenkin valtasi myös tavallisen kansan rivit ja nykyisin sima on toukokuisen juhlaväen aina yhtä odotettu klassikkojuoma.

Suomalainen sima valmistuu nopeasti, usein alle viikossa, kun taas perinteisen skandinaavisen siman annetaan käydä useiden kuukausien ajan. Nopean käymisen johdosta vappusimamme sisältää vain vähän alkoholia.

Verigreippisima Kuvassa: Verigreippisima

Sitruuna vaihtopenkille ja sokereilla leikittelyä

Perinteinen vappusima valmistetaan vedestä, fariinisokerista, sitruunasta, sokerista, tuorehiivasta sekä rusinoista. Sima onnistuu myös kuivahiivasta. Korvaamalla sitruunan muilla sitrushedelmillä, kuten limetillä, appelsiinilla tai greipillä, luot uusia ja jännittäviä makuvivahteita. Valmista vapuksi vaihteeksi limettisima tai inkiväärisima.

Voit korvata sitruunan myös mustaherukoilla! Lisäämällä neljän vesilitran ohjeeseen 400 grammaa pakastettuja mustaherukoita saat vappupöytääsi pirteän punertavaa simaa.

Simasi saa lempeää makua, kun korvaat kaiken sokerin - tai ainakin osan siitä - maukkaalla hunajalla. Jos taas käytät ainoastaan fariinisokeria, simastasi tulee tummempaa ja mehevän aromaattista.

Mausteista jännittävää potkua

Lisää 2–3 senttimetrin pala siivutettua inkivääriä neljän vesilitran ohjeeseen, ja simasi maustuu tujauksella raikasta kirpeyttä. Yrttinen sima syntyy lisäämällä samaiseen määrään vettä pari nippua tuoretta minttua tai basilikaa.

Villeimmät simakokeilijat voivat lisätä perussimaohjeeseen ripauksen lakritsaista tähtianista tai vaikkapa muutaman oksan pikanttia, makean hapahkoa rosmariinia. Yksi tapa tuoda simaan uutta makua ja väriä on lisätä siihen granaattiomenaa. Oikaise helposti Pirkka pakaste granaattiomenan siemenillä!

Niin huonoa vappusäätä ei ole olemassakaan, etteikö sima saisi vappubrunssilla juhlijoiden suita muikeaan hymyyn!

Kokeile näitä simareseptejä:

Haluatko oikaista? Valitse Pirkka Parhaat sima!