
Vapun paras sima
Päivitetty 28.2.2025Makeassa vappusimassa pulppuilee puhdas vappu ja se maistuu niin pienille kuin isommillekin simasuille. Siman valmistaminen on monessa kodissa tärkeä vapputraditio ja perinteistä siman reseptiä voikin halutessaan höystää monin eri tavoin - kokeile esimerkiksi inkiväärisimaa tai limettisimaa. Muista laittaa vappusima tulille noin viikko ennen vappua, eli viimeistään 23.4.!
Suomalaisittain valmistetun siman juuret juontavat 1700-luvun kartanoiden juhlapöytiin. Pikkuhiljaa sima kuitenkin valtasi myös tavallisen kansan rivit ja nykyisin sima on toukokuisen juhlaväen aina yhtä odotettu klassikkojuoma.
Siman voi valmistaa isossa astiassa, kuten ämpärissä tai teräskattilassa. Suomalainen sima valmistuu nopeasti, 5-7 päivässä, kun taas perinteisen skandinaavisen siman annetaan käydä useiden kuukausien ajan. Nopean käymisen johdosta vappusimamme sisältää vain vähän alkoholia. Sima on valmista, kun siihen valmistuksessa lisätyt rusinat nousevat pintaan.
Sitruuna vaihtopenkille ja sokereilla leikittelyä
Perinteinen vappusima valmistetaan vedestä, fariinisokerista, sitruunasta, sokerista, tuorehiivasta sekä rusinoista. Sima onnistuu myös kuivahiivasta. Korvaamalla sitruunan muilla sitrushedelmillä, kuten limetillä, appelsiinilla tai greipillä, luot uusia ja jännittäviä makuvivahteita. Valmista vapuksi vaihteeksi limettisima tai inkiväärisima.
Voit korvata sitruunan myös mustaherukoilla! Lisäämällä neljän vesilitran ohjeeseen 400 grammaa pakastettuja mustaherukoita saat vappupöytääsi pirteän punertavaa simaa.
Simasi saa lempeää makua, kun korvaat kaiken sokerin - tai ainakin osan siitä - maukkaalla hunajalla. Jos taas käytät ainoastaan fariinisokeria, simastasi tulee tummempaa ja mehevän aromaattista.
Mausteista jännittävää potkua
Lisää 2–3 senttimetrin pala siivutettua inkivääriä neljän vesilitran ohjeeseen ja simasi maustuu tujauksella raikasta kirpeyttä. Yrttinen sima syntyy lisäämällä samaiseen määrään vettä pari nippua tuoretta minttua tai basilikaa.
Villeimmät simakokeilijat voivat lisätä perussimaohjeeseen ripauksen lakritsaista tähtianista tai vaikkapa muutaman oksan pikanttia, makean hapahkoa rosmariinia. Yksi tapa tuoda simaan uutta makua ja väriä on lisätä siihen granaattiomenaa. Oikaise helposti Pirkka pakaste granaattiomenan siemenillä!
Niin huonoa vappusäätä ei ole olemassakaan, etteikö sima saisi vappubrunssilla juhlijoiden suita muikeaan hymyyn!
Vapun paras mocktail on simamojito!
Simamojito on ihanan raikas juoma! Tuunaa simaa mittaamalla lasiin tilkka limetinmehua, tuoretta minttua ja pari limettiviipaletta. Täytä jäillä ja simalla.
