Helpot wokit

Helpot wokit

Julkaistu 30.8.2018

Kun haluat maistuvaa ruokaa helposti ja nopeasti, etsi käsiisi wokkipannu. Kiinasta meille rantautuneeseen ruokaan voi yhdistellä niin itämaisia kuin suomalaisiakin makuja.

Mikä?

Wokin idea on paistaa raaka-aineet nopeasti melko kuumassa lämpötilassa. Kiinasta peräisin oleva wok-tekniikka syntyi todennäköisesti siksi, että nopea valmistustapa ei vaatinut paljoa polttopuita.

Millä?

Vokkiruokia valmistetaan pyöreällä, kuperapohjaisella wokkipannulla, jossa on kuuman lämpötilan vuoksi pitkä varsi. Ruokaa sekoitetaan nopeilla liikkeillä ja sitä voi tarvittaessa siirtää myös ylös pannun reunoille, jos se uhkaa kuumentua liikaa.

Mistä raaka-aineista?

Wokissa voi kypsentää lähes mitä vain, joten vain mielikuvitus on rajana. Tavallisimpia raaka-aineita ovat liha, kana, katkaravut, erilaiset kasvikset ja nuudelit. Mausteina käytetään yleisimmin chiliä, inkivääriä ja korianteria.

Miten?

Valmistele ruoka ennen vokin kuumentamista. Pilko raaka-aineet keskenään samankokoisiksi paloiksi tai suikaleiksi, jotta ne kypsyvät samaan aikaan. Valmista kastike tai mausteliemi, jossa voit marinoida lihan, kanan tai äyriäiset. Voit myös kypsentää lihan ja kasvikset erikseen: kypsennä liha, nosta se lautaselle ja huuhtaise wokkipannu tarvittaessa. Wokkaa kasvikset ja lisää joukkoon lopuksi liha ja yrtit.