Mikä pulled pork?

Mikä pulled pork?

Pulled pork eli revitty possu kuuluu amerikkalaisten herkkuihin. Possu kypsennetään hajoavan mureaksi ja tarjotaan leivän välissä.

Amerikkalaisten barbecuekutsujen hitti pulled pork on valloittanut myös Suomen. Luuttomasta siankyljestä tai kasslerista haudutettu pulled pork tai nyhtöpossu eli revittävä, ylikypsä possu on nyt jokaisen kesäkeittiön ruokalistalla. Pulled pork ei ole mitä tahansa ylikypsää lihaa, vaan jutun juju on runsaat mausteet ja happo, joka tulee ruokaan esimerkiksi omenaviinietikasta tai sitruunanmehusta. Hapon tehtävänä on taittaa ruoan rasvaisuutta ja raikastaa makua.

Mistä lihasta?

Ylikypsän eli revityn lihan voit valmistaa kudosrasvaa sisältävistä sian-, naudan- ja lampaanlihoista. Myös esimerkiksi ankan koivista tai poron potkasta voi tehdä tätä ruokaa. Sopivia ruhonosia ovat esimerkiksi lapa, etuselkä, niska ja potka. Lampaanpaisti soveltuu ruokaan erinomaisesti. Liha voi olla luullista tai luutonta, mutta luullista lihaa käytettäessä kypsä liha on eroteltava tarkasti luista, jotta rustoja ei tule mukaan. Kaupoissa on saatavana myös valmiita pulled pork -lihoja.

Miten valmistetaan?

Lihan voit esimaustaa upottamalla sen pariksi tunniksi mausteiseen suolaliemeen. Vaihtoehtoisesti voit hieroa lihan pintaan mausteita kuten suolaa, pippuria, sinappia ja chilitahnaa ja antaa maustua huoneenlämmössä tunnin. Tämän jälkeen lisää pataan nesteet, peitä kannella ja nosta uuniin. Kypsennä, kunnes lihan sisälämpötilan nousee vähintään 93 asteeseen, mielellään yli.

Miten tarjoillaan?

Yleisin tapa tarjoilla ylikypsää lihaa on tehdä siitä täytetyt leivät tai avoburgerit. Sämpylän lisäksi myös muut leivät kuten ciabatta, briossi ja maalaisleipä käyvät hyvin. Lihan joukkoon kannattaa lusikoida paistolientä mehevyyttä lisäämään. Lisäkkeeksi sopivat erilaiset salaatit kuten coleslaw, yrtit, haudutetut tai marinoidut sipulit sekä erilaiset kastikkeet. Padassa hautuneet sipulit voit sekoittaa valmiiksi lihan joukkoon.