Olut ruoanlaitossa
Päivitetty 20.3.2019Oluen käyttö ruoanlaitossa on vielä monille hyvin vierasta. Olutta nautitaan mieluummin ruokajuomana kuin itse ruoassa. Erityisesti tumma olut ja haudutetut pataruoat muodostavat loistavan combon. Kokeile ja ihastu!
Olut sopii haudutukseen
Eniten ruoanlaitossa hyödynnetään tummaa olutta, joka sopii erilaisiin pataruokiin ja haudutukseen. Erityisesti tummat olutlajit stout ja porter ovat vahva-aromisina kuin tehty ruoan sekaan lorautettavaksi, vaikka ne lasista maistuvatkin tottumattoman suuhun hyvin voimakkailta. Hauduttaessa oluen aromit pääsevät kunnolla imeytymään pääraaka-aineeseen, oli se lihaa tai ei.
Perinteiseen poronkäristykseen saa vaihtelua, kun sekaan lisää pekonia ja hauduttaa lihat - missä muussakaan, kuin tummasssa oluessa.
Kokeile:
- Olutpaisti
- Kasslerpata
- Olut-lintupaisti
- Olut-lihapata
- Oluessa haudutettua possua
- Juures-merimiespihvit
- Poronkäristys
- Härkiskäristys
Olut grilliruoassa
Grilliruokaa tehdessä voi olutta lorauttaa ruokaan rohkeasti vähän enemmänkin. Niin BBQ-ribsien liemeen kuin sen kastikkeeseen sopii täydellisesti tumma olut. Kokeile esimerkiksi Pirkan tummaa lageria!
Rubmaustettu naudanbrisketin mehukkuus taataan neljän tunnin olutkylvyllä ja yhden yön jääkaappivisiitillä.
Kokeile:
Jotain yllättävää: ravuille, piiraaseen...
Aina olutta ei tarvitse hulauttaa pataan tai grillikastikkeeseen! Pirkka Parhaat Amber Ale tuo olut-sipuligaletteen sitruksen, trooppisen hedelmän ja havumetsän vivahteet, kun sipuli haudutetaan sen ja vaahterasiirapin kanssa pannulla.
Myös pakasteravut elpyvät rapujuhliin täysin tuoreiden rapujen kaltaisiksi, kun kylvetät niitä päivän verran oluella maustetussa "elvytysliemessä". Helan går!