Uudet perunat – reseptit ja valmistusvinkit
Miten varhaisperunat keitetään? Mitä eri varhaisperunalajikkeita on olemassa? Nappaa parhaat, kesäiset pottuvinkit! Ensimmäisiä varhaisperunoita odotetaan talven jälkeen kuin kesää konsanaan. Höyryävä peruna ja sipaisu voita… Täydellistä!
Kylmään vai kiehuvaan veteen?
Varhaisperunoiden keittäminen on tarkkaa puuhaa, ja mielipiteitä oikeaan keittotapaan on yhtä monta kuin keittäjiä. Peruna sisältää entsyymiä, joka vahventaa solujen seinämiä. Entsyymi toimii parhaiten 50–60 asteessa, ja tuhoutuu yli 70 asteessa. Kylmään veteen lisättäessä entsyymi ehtii toimia kauemmin ja peruna kiinteytyy. Mikäli haluat pehmeitä uusia perunoita, lisää perunat kiehuvaan veteen.
Uusien perunoiden keittäminen
Uuden sadon perunat ovat kesäruokaa parhaimmillaan. Näillä vinkeillä keität niin hyvät potut, että niistä puhutaan kylillä vielä ensi kesänäkin.
- Valitse tasakokoisia uusia perunoita. Varaa perunoita noin 300 grammaa syöjää kohden.
- Pese perunat kylmässä vedessä ja harjaa ne huolellisesti puhtaiksi.
- Lisää perunat merisuolalla ja tillinvarsilla maustettuun veteen. Vettä tulee olla sen verran, että perunat peittyvät juuri ja juuri.
- Keitä perunoita kannen alla noin 15–20 minuuttia, perunoiden koosta riippuen.
- Valuta keitinvesi pois.
- Nosta kattila hetkeksi takaisin liedelle ylimääräisen kosteuden haihduttamiseksi tai vaihtoehtoisesti peitä perunakattila talouspaperilla tai keittiöpyyhkeellä ja nosta kansi päälle. Anna perunoiden kypsyä höyryssä loppuun.
- Hienonna päälle tuoretta tilliä.
- Nauti perunat sillin tai voinokareen kanssa, herkullista!
Varhaisperunat vai uudet perunat?
Varhaisperunat ovat kesän ensimmäisiä vauvaperunoita, jotka nostetaan kesken kasvukauden. Tarvitaan vain huolellinen harjaus ja keitetyt ohutkuoriset perunat voi pistää poskeensa kuorineen päivineen. Varhaisperunakausi on parhaimmillaan kesäkuussa.
Uudet perunat ovat virallisesti perunoita, jotka nostetaan syksyllä ja joilla täytetään perunavarastot talvea varten. Mutta puhekielessä uudet perunat ja varhaisperunat menevät vakassa suloisesti sekaisin.
Kuvassa: Grillatut uudet perunat, kananmunaa ja maustesilliä
Erilaiset perunalajikkeet
Varhaisperunalajikkeet ovat kiinteitä ja soveltuvat parhaiten sellaisenaan keitettynä syötäviksi. Kokeile näitä lajikkeita:
- Timo
- Siikli
- Arielle
- Solist
- Venla
- Rikea
- Carrera
Kesän tullen myös monissa K-ruokakaupoissa on tarjolla lähialueen viljelijoiden varhaisperunoita.
Nappaa tästä 8 uutta tapaa käyttää uusia perunoita.
Kuvassa: Hölskypotut