Vietnamilainen ruoka

Vietnamilainen ruoka

Päivitetty 9.8.2021

Vietnamilainen keittiö tunnetaan tuoreista yrteistä, hedelmistä ja vihanneksista. Korianterin, chilin ja limen lisäksi vietnamilainen ruoka maustetaan usein kalakastikkeella.

Vietnamilainen keittiö on saanut vaikutteita kaikista naapurimaistaan, mutta erottuva piirre on runsas kasvisten, salaattien ja yrttien käyttö. Vietnamilainen keittiö on lainannut kiinalaisilta uppopaisto- ja wokkausmenetelmät, kun taas kookomaisto ja mausteet ovat thaimaalaista perintöä. Mongoliasta on omaksuttu mieltymys pihviin ja ranskalaisen kulttuurin vaikutus näkyy täytettyjen esimerkiski patonkien merkeissä.

Vietnamin ruokakulttuuripiirit jaetaan kolmeen alueeseen: pohjois-, keski- ja etelävietnamilaiseen keittiöön. Etelässä suositaan curry-ruokia sekä yrttejä ja hedelmiä. Etelässä ruoan tulinen elementti on useimmiten chili, mutta pohjoisessa käytetään chilin sijasta enemmän pippuria. Keski-Vietnamin alueen keittiölle on ominaista monipuolinen mausteiden käyttö.

Kiehtovaa on myös se, kuinka vietnamilaiset raikkaat maut yhdistyvät ranskalaiseen keittiöön. Tummapaahtoinen kahvi, täytetyt patongit ja paahtovanukas ovat peruja Ranskan vallan ajalta ja edelleen arkipäivää vietnamilaisessa keittiössä.

Tuoreyrttejä ja kasviksia

Tuoreita yrttejä on aina vietnamilaisessa ruokapöydässä, ja yrttejä lisätään maun mukaan omaan ruoka-annokseen. Tuttuja yrttejä, kuten minttua, thai-basilikaa, korianteria ja tilliä käytetään sekä ruoan maustamiseen että koristeluun.

Naapurimaiden tapaan ruoan perusaineksia ovat riisi ja nuudelit. Kasviksista tutuimpia ovat porkkana, kurkku, kevätsipuli, pavunidut, fenkoli, kaali ja retikka. Lihoista käytetään eniten naudan ja sianlihaa sekä siipikarjaa. Vietnamin pitkän rantaviivan ansiosta merenelävät ovat suosittua ruokaa.

Tyypilliseen vietnamilaiseen ateriaan kuuluu höyrytettyä riisiä, keitto ja useita kasvis-, liha- tai kalaruokia. Usein ruoka kääräistään riisipaperiin tai salaatinlehteen ja kastetaan kala- ja dippikastikkeeseen. Aterian aikana ei juoda mitään, mutta ruokailun jälkeen nautitaan tavallisesti mukillinen vihreää teetä.

Pieni vietnamilainen ruokasanasto

Nuoc mam
Kalakastike, joka on vietnamilaisen keittiön perusmauste. Vaaleaa, hieman suolaista ja aromikasta kalakastiketta käytetään samaan tapaan kuin Kiinassa soijaa.

Nuoc cham
Kalakastikkeesta, limettimehusta, chilistä ja ruskeasta sokerista valmistettu dippikastike.

Pho
Nuudelikeitto, jossa on nuudeleiden lisäksi ohuita lihaviipaleita ja kasviksia. Keiton maukkaassa liemessä on inkivääriä, tähtianista, kanelia ja chiliä. Keitto on yksi kuuluisimmista vietnamilaisista ruoista.

Vermiselli
Riisistä valmistettu ohut lankamainen pasta. Riisivermisellit ja riisinuudelit sopivat hyvin keittoihin.

Cha gio
Uppopaistettu riisipaperiin kiedottu kevätrulla, jonka täytteenä on yrttejä, kasviksia, nuudeleita ja esimerkiksi katkarapuja.

Goi cuon
Riisinuudeleilla, tuoreilla kasviksilla, yrteillä, hedelmillä ja esimerkiksi katkaravuilla täytetty raikas kesärulla, joka kääritään riisipaperiin.

Banh mi
Kasviksilla, yrteillä ja esimerkiksi ohuilla liha- tai kalaviipaleilla täytetty ranskalaistyyppinen patonki.

Trung Nguyen
Paikallinen erikoisuus, jossa tummapaahtoinen kahvi on maustettu kanelilla ja kirsikalla.