Näin onnistut: Halloween-kurpitsan kaiverrus

Näin onnistut: Halloween-kurpitsan kaiverrus

Päivitetty 15.9.2023

Kaiverrettu halloween-kurpitsa sopii erinomaisesti halloweenjuhlien koristeeksi. Tällä kolmen vaiheen ohjeella halloween-kurpitsan kaivertaminen onnistuu varmasti! Muista hyödyntää myös kurpitsan kaiverrettu sisus syksyisten reseptien raaka-aineena. Lapset voi valjastaa mukaan kurpitsan koristeluun, mutta itse kurpitsan kaiverrus kannattaa jättää aikuisen vastuulle.

1. Kaiverra hattu

Perinteisin halloween-koriste, kurpitsalyhty, syntyy kaivertamalla. Aloita kurpitsan kaivertaminen piirtämällä kurpitsan kylkeen tussilla silmät sekä suuaukko. Leikkaa aluksi ”hattu” irti terävällä veitsellä. Reiän voit tehdä myös kurpitsan takaosaan.

Kaiverra_hattu

2. Koverra sisus

Koverra kurpitsan sisus eli siemenet ja ylimääräinen malto ulos suurella lusikalla, veitsellä tai jäätelökauhalla. Jätä kurpitsaan noin sentin paksuudelta reunaa. Piirrä halloween-kurpitsan kylkeen veitsellä tai kynällä silmät, nenä ja suu. Puhkaise lopuksi kurpitsan pintaan piirtämäsi suu ja silmien aukot niin, että veitsen terä menee aivan läpi. Naputtele aukot irti. Kurpitsan kaiverrus on valmis!

Kaiverra_sisus

3. Lisää lyhtyyn valoa

Voit käyttää kaiverrettua kurpitsaa koristeena sellaisenaan tai laittaa lopuksi keskelle kurpitsaa pienen kynttilälyhdyn. Tarkkaile, ettei sisälle laitettava kynttilä kuumenna kurpitsaa liikaa, äläkä jätä palavaa kynttilää valvomatta. Myös led-kynttilä toimii hyvin valona kurpitsan sisällä. 

Kynttila

Kurpitsaan voit kaivertaa muitakin kuvioita kuin kasvot esimerkiksi tähtiä ja ympyröitä. Se on hauska ja värikäs koriste syksyiselle pihalle. 

Syötäväksi viljeltävien lajikkeiden lisäksi on olemassa useampaa lajia koristekurpitsoita, joita käytetään nimenmukaisesti pelkästään koristetarkoituksiin.

Kokeile myös näitä: Hyötykäytä kurpitsa kokkailussa!

Halloween-juhlissa koristeina käytetyt kurpitsat sopivat kurpitsalajikkeesta riippuen myös kurpitsapiirakoiden, keittojen ja kurpitsasäilykkeiden raaka-aineeksi. Jos siis käytät syötäväksi viljeltyä kurpitsalajiketta, voit käyttää sitä monenlaisissa kurpistsaruuissa.

1. Paahda kurpitsan siemenet

Ota kurpitsan siemenet talteen: Huuhdo ja valuta siemenet ja paista ne tilkassa öljyä kauniin värisiksi. Mausta ripauksella suolaa. Tarjoa sellaisenaan naposteltavina tai käytä kurpitsakeitossa tai -sämpylöissä.

2. Keitä kurpitsat soseeksi

Ota kaivertamasi kurpitsan sisus talteen ja keitä se soseeksi. Voit keittää kurpitsasosetta kerralla reilusti, pakkata sen annosrasioihin ja pakasta. Käytä sosetta kurpitsasämpylöihin, kurpitsakeittoon tai vaikka kurpitsafocacciaan.