Näin onnistut: Halloween-kurpitsan kaiverrus

Näin onnistut: Halloween-kurpitsan kaiverrus

Kaiverrettu halloween-kurpitsa sopii erinomaisesti halloweenjuhlien koristeeksi. Muista hyödyntää myös kurpitsan kaiverrettu sisus syksyisten reseptien raaka-aineena. Lapset voi valjastaa mukaan kurpitsan koristeluun, mutta itse kurpitsan kaiverrus kannattaa jättää aikuisen vastuulle.

3 vaiheen ohje: Näin kätevästi halloween-kurpitsan kaivertaminen onnistuu!

Kaiverra_hattu

Perinteisin halloween-koriste, kurpitsalyhty, syntyy kaivertamalla. Aloita kurpitsan kaivertaminen piirtämällä kurpitsan kylkeen tussilla silmät sekä suuaukko. Leikkaa aluksi ”hattu” irti terävällä veitsellä. Reiän voit tehdä myös kurpitsan takaosaan.

Kaiverra_sisus

Koverra kurpitsan sisus eli siemenet ja ylimääräinen malto ulos suurella lusikalla, veitsellä tai jäätelökauhalla. Jätä kurpitsaan noin sentin paksuudelta reunaa. Piirrä halloween-kurpitsan kylkeen veitsellä tai kynällä silmät, nenä ja suu. Puhkaise lopuksi kurpitsan pintaan piirtämäsi suu ja silmien aukot niin, että veitsen terä menee aivan läpi. Naputtele aukot irti. Kurpitsan kaiverrus on valmis!

Kynttila

Voit käyttää kaiverrettua kurpitsaa koristeena sellaisenaan tai laita lopuksi pieni kynttilälyhty keskelle kurpitsaa ja nosta ”hattu” paikoilleen. Tarkkaile, ettei sisälle laitettava kynttilä kuumenna kurpitsaa liikaa. Myös led-kynttilä toimii koristeena. 

Kurpitsaan voit kaivertaa muitakin kuvioita kuin kasvot esimerkiksi tähtiä ja ympyröitä. Se on hauska ja värikäs koriste syksyiselle pihalle. 

Syötäväksi viljeltävien lajikkeiden lisäksi on olemassa useampaa lajia koristekurpitsoita, joita käytetään nimenmukaisesti pelkästään koristetarkoituksiin.

Kokeile myös näitä

Halloween-juhlissa koristeina käytetyt kurpitsat sopivat kurpitsalajikkeesta riippuen myös kurpitsapiirakoiden, keittojen ja kurpitsasäilykkeiden raaka-aineeksi. Jos käytät syötäväksi viljeltyä kurpitsalajiketta, ota kaivertamasi kurpitsan sisus talteen ja keitä se soseeksi. Voit keittää kurpitsasosetta kerralla reilusti, pakkata sen annosrasioihin ja pakasta. Käytä sosetta sämpylöihin, keittoihin tai vaikka pannukakkutaikinaan.

Ota myös kurpitsan siemenet talteen: Huuhdo ja valuta siemenet ja paista ne tilkassa öljyä kauniin värisiksi. Mausta ripauksella suolaa. Tarjoa sellaisenaan naposteltavina tai käytä kurpitsakeitossa tai -sämpylöissä.

Kurpitsan siemeniä voi hyödyntää erilaisissa kurpitsaresepteissä. Siemenistä voit paahtamalla valmistaa terveellisen herkun keiton koristeeksi tai salaattiin. Poistamastasi kurpitsan hedelmälihasta saat helposti aikaan vaikka jälkuruoaksi sopivaa kurpitsapiirakkaa.