Leivotaan perinteinen piparkakkutalo!

Leivotaan perinteinen piparkakkutalo!

Päivitetty 3.10.2022

Monen perheen jouluperinteisiin kuuluu piparkakkutalon rakentaminen. Miten piparkakkutalon tekemisessä onnistuu? Perinteinen piparkakkutalo syntyy helposti, kun taidat muutaman niksin.

Näin teet piparkakkutalon

Piparkakkutalon kaavat

Piparkakkutalon tekeminen kannattaa aloittaa kaavoista. Tee kaavat itse tai hyödynnä sivuiltamme valmiit tulostettavat piparkakkutalon kaavat. Leikkaa piparkakkutalon kaavat esimerkiksi paperista tai pahvista, ja leikkaa taikinasi oikeaan muotoon niiden avulla.

Piparkakkutaikina

Sulata valmis piparkakkutaikina ohjeen mukaan tai valmista piparitaikina itse. Paras piparkakkutalotaikina on hieman tavallista taikinaa tiiviimpää. Kauli taikina 3 millin paksuiseksi levyksi. Piparkakkutalon isot osat kaulitaan suoraan leivinpaperin päälle. Kostuta pöytää hieman, jolloin paperi pysyy paikallaan. Leikkaa taikinasta ensin isot osat terävällä veitsellä kaavojen avulla. 

Paista piparkakkutalon osat 175-asteisen uunin keskitasolla. Isoja osia paistetaan noin 10 minuuttia, pienille riittää noin 7 minuuttia. Vaikka tavalliset piparit voikin jättää vähän pehmeämmiksi, on piparitalon rakenteet syytä paistaa aivan kypsiksi jotta ne kestävät kokoamisen. Siirrä paistuneet osat leivinpapereineen tasaiselle alustalle jäähtymään. Osat voi tehdä vaikka edellisenä päivänä valmiiksi, jotta ne ehtivät varmasti jäähtyä kunnolla.

Piparkakkutalon kokoaminen

Piirrä talon ääriviivat pohjalevylle terävällä esineellä, esimerkiksi veitsen kärjellä. Sulata valurautaisessa paistinpannussa sokeri. Kastele seinien alaosat sulaan sokeriin ja paina pohjaan kiinni. Varo, sokeri on polttavan kuumaa! Valuta sulaa sokeria lusikalla nurkkiin, sitten vinoharjaan ja kattolevyihin. Paina nopeasti kattolevyt paikoilleen. Varmista katon kiinnittyminen valuttamalla sulatettua sokeria harjalle. Kiinnitä myös piipun osat, jos talossasi sellainen on.

Piparkakkutalon koristelu

Piparkakkutalon koristelussa voi päästää luovuuden valloillaan ja ottaa myös perheen pienemmät leipurit mukaan talkoisiin. Varaa koristeluun erilaisia makeisia, piparkakkuhahmoja sekä pikeeriä eli sokerikuorrutetta. Pikeerin koostumusta voi säätää käyttötarkoituksen mukaan - tarkkojen koristeiden ja reunaviivojen pursottamiseen tarkoitettu pikeeri on paksumpaa, kun taas suurien pintojen täyttöön tehty, leviävä ja löysempi pikeeri

Valmista ensin sokerikuorrute ja kiinnitä sillä katon koristeet. Kiinnitä ovi paikoilleen ja lisää piparkakkutalon ympärille esimerkiksi aita, kuuset ja porot. Viimeistele pursottamalla kuorrutetta jääpuikoiksi ja nietoksiksi. Ripottele kaiken ylle tomusokeria siivilän läpi lumeksi.

Jos haluat jouluusi jotain erilaista, syntyy piparitaikinasta perinteisen piparkakkutalon lisäksi myös näyttävä piparkakkukaupunkijoulukuusi tai piparireki.