Joulun juustokakut

Joulun juustokakut

Piparkakkua pohjassa, kanelin makua täytteessä, pinnalla glögikiille tai kuusenkoristeiden tapaan hehkuvia granaattiomenan siemeniä... Jouluisten juustokakkujen variointimahdollisuudet ovat lähes rajattomat ja jokainen löytää varmasti oman suosikkinsa joulupöytään!

Joulu maistuu juustokakuissa

Perinteisen joulun mausteet; kaneli, inkivääri, kardemumma ja monet muut, sopivat erinomaisesti maustamaan myös joulunajan juustokakkuja. Unohtamatta tietenkään kuivattuja hedelmiä, luumuja, karpaloita ja muita joulusesongin hedelmiä ja marjoja, jotka maistuvat niin kakun täytteessä kuin koristeenakin. Jouluisissa juustokakuissa piparkakkupohja on lyömätön suosikki – ruispohja taas antaa mukavan rustiikkisen perustan joulun mauille. Eikä juustokakun tarvitse olla aina makea; punajuuri-vuohenjuustokakku, pirskahtelevan kirpeä wasabi-lohijuustokakku ja gluteeniton vuohenjuustokakku yllättävät joulun alkupalapöydässä.

Monelle meistä joulu ei tunnu oikealta ilman kunnon suklaaövereitä, ja makeanhimoisimmat upottavat joulun juustokakkuun jopa kolmea erilaista suklaata! Kakkujen makeus ja mausteisuus taittuu mukavasti kirpeänmakealla puolukka- tai karpalokastikkeella, joka valuu kakkupalan koristeeksi kuin hohtava joulyköynnös kuusen oksille.

Koristelu: minimalistisen tyylikästä, vai joulun satumaista?

Joulujuhlia ja -pöytiä on erilaisia, ja jokainen niistä ansaitsee omannäköisensä kakun. Juustokakuissa erilaisia koristuksia voi luoda niin kakun kiilteen kuin päälle asetettavien koristeiden avulla – tai näiden molempien yhdistelmällä! Joulun ikisuosikki glögijuustokakku hurmaa mausteisella glögikiilteellä, puolukkakiilteinen kakku raikastaa suun aterian päätteeksi. Kiilteen päälle voi ripotella marjoja tai hedelmiä, asetella vaikkapa kanelitangon tai pyöräyttää kiehkuroita sulatetusta suklaasta. Kokonaiset rosmariininoksat ovat rohkean valinta, ne muistuttavat hauskasti kuusenhavuja.

Leikkisä koristelee kakun päälle todellisen joulun ihmemaan. Marengista tai kermavaahdosta syntyy luminietoksia, joiden seassa piparkakkuhahmot seikkailevat. Värjätystä vispikermasta pursotetaan vihreiden joulukuusten satumetsä, joka ehkä peittyy vielä tomusokeriseen lumihuntuun. Kun peität kakun reunat piparkakkutalon seinäpaloilla, syntyy näyttävä piparitalon ja juustokakun yhdistelmä.