K-Plussan säännöt ja tietosuojaseloste päivittyvät 1.11.2022. Lue lisää täältä.
Voileipäkakku – klassikko ja kuningatar

Voileipäkakku – klassikko ja kuningatar

Voileipäkakku on kuulunut suomalaiseen juhlapöytään jo vuosikymmeniä, ja se on tällä hetkellä taas erittäin trendikäs juhlatarjottava. Nyt juhlapöydän klassikossa yhdistyvät suolaiset ja makeat täytteet. 

Voileipäkakun uusi tuleminen

Ruokatrendit näkyvät myös uuden tulemisen kokeneessa voileipäkakussa. Tänä keväänä voileipäkakusta löydät niin sushit, kauniit värit sekä klassikkoleivät! Vegebuumin myötä kasviskakut ovat tulleet juhlapöytiin jäädäkseen.

Kokeile näitä klassikoita ja trendikkäitä uutuuksia:

sushi-voileipäkakku 680x297 Kuvassa: Sushi-voileipakakku

Voileipäkakun monet muodot

Voileipäkakku perinteisesti valmistetaan lihasta tai kalasta, mutta myös vegekakut hurmaavat juhlavieraat. Voileipäkakku valmistetaan yleensä joko kokoamalla kakku viipaleleivästä tai tuorejuustokakun tapaan irtopohjavuokaan hyydyttämällä. Katso kuvalliset ohjeet voileipäkakun kokoamiseen.

Voileipäkakku on hyvä valmistaa vuokaan. Se pitää kakun koossa ja tekee siitä napakan, jolloin kakku on myös helpompi kuorruttaa. Kuorrutuksen voi jättää kokonaan poiskin ja koota täytekakuista tutun naked cake - typpisen avovoileipäkakun. Näyttävillä täytteillä ja leivällä lopputuloksesta saa juhlavan. Koristelu saa olla rennon runsas. Erilaiset salaatit ja versot käyvät hyvin koristeeksi yhdistettynä muutamaan kakun pääraaka-aineeseen.

Kokeile voileipäkakkua kääretorttuna, hyydytettynäkakkuna, paistettuna, cake popseina sekä avovoielipäkakkuna:

Paistettu parmesaanijuustokakku 680x297 Kuvassa: Paistettu-parmesaanijuustokakku

Mikä leipä voileipäkakkuun?

Kalavoileipäkakkuihin käytetään usein tummaa vuokaleipää, kuten maalaislimppua tai ruisvuokaleipää. Kokeile vaikka Pirkka maalaislimppuviipaleita. Liha- ja kasvisvoileipäkakkuihin voit käyttää vaaleampaa leipää, kuten kiinteämpää vuokaleipää tai pehmoisempaa paahtoleipää. Juhlasesongin aikaan kaupoista voi löytyä voileipäkakkuihin tarkoitettua pitkittäin viipaloitua vuokaleipää.

Voileipäkakun kostuttaminen

Kostuta leivät liha-, kasvis- tai kalaliemellä. Voit käyttää kostuttamiseen myös vettä, johon sekoitetaan hieman sitruunamehua. Kiinteät vuokaleivät vaativat hieman enemmän kostuttamista. Pehmeän leivän kuten paahtoleivän kostuttamisessa nestettä voi käyttää hieman vähemmän, jotta leipä ei vety liikaa.

Mitä täytteeksi?

Voileipäkakun täytteen pohjana käytetään sulate- ja tuorejuustoja. Juuston voi notkistaa maitotilkalla, jotta makuaineiden joukkoon sekoittaminen ja täytteen levittäminen on helpompaa. Maidottoman täytteen saat käyttämällä pohjana majoneesia. Helpon täytteen saat käyttämällä valmissalaatteja, pasteijoita ja tahnoja, kuten Pirkka savulohisalaattia, Pirkka kinkkupasteijaa tai Pirkka Välimeren tomaatti-paprikatahnaa.

Vinkit videolla