Voileipäkakku – klassikko ja kuningatar

Voileipäkakku – klassikko ja kuningatar

Voileipäkakku on kuulunut suomalaiseen juhlapöytään jo vuosikymmeniä, ja se on tällä hetkellä taas erittäin trendikäs juhlatarjottava. Nyt juhlapöydän klassikossa yhdistyvät suolaiset ja makeat täytteet. 

Voileipäkakun uusi tuleminen

Ruokatrendit näkyvät myös uuden tulemisen kokeneessa voileipäkakussa. Nyt yhdistellään suolaisia ja makeita makuja tai valmistetaan jokin trendileipä kakun muotoon. Vegebuumin myötä kasviskakut ovat tulleet juhlapöytiin.

Voileipäkakku on hyvä valmistaa vuokaan. Se pitää kakun koossa ja tekee siitä napakan, jolloin kakku on helppo kuorruttaa. Esimerkiksi parmankinkkuvoileipäkakku on tehty vuokaan. Kuorrutuksen voi jättää kokonaan poiskin ja koota täytekakuista tutun naked cake - typpisen avovoileipäkakun. Näyttävillä täytteillä ja leivällä lopputuloksesta saa juhlavan. 

Koristelu saa olla rennon runsas. Erilaiset salaatit ja versot käyvät hyvin koristeeksi yhdistettynä muutamaan kakun pääraaka-aineeseen.

Voileipäkakun monet muodot

Voileipäkakun perinteiset täytteet valmistetaan perinteisesti lihasta tai kalasta. Voileipäkakku valmistetaan yleensä kokoamalla viipaleleivästä tai tuorejuustokakun tapaan irtopohjavuokaan hyydyttämällä. Katso kuvalliset ohjeet voileipäkakun kokoamiseen.

Moderneja versioita ovat voileipäkääretorttusuolaiset cake pops -kakkutikkarit ja kasvisvoileipäkakut. Trendikäs kotikokki valitsee juhlaltarjoiluihinsa esimerkiksi paistetun parmesaanijuustokakun tai basilika-ricottakakun.

Mikä leipä voileipäkakkuun?

Kalavoileipäkakkuihin käytetään usein tummaa vuokaleipää, kuten maalaislimppua tai ruisvuokaleipää. Kokeile vaikka Pirkka maalaislimppuviipaleita. Liha- ja kasvisvoileipäkakkuihin voit käyttää vaaleampaa leipää, kuten kiinteämpää vuokaleipää tai pehmoisempaa paahtoleipää. Juhlasesongin aikaan kaupoista voi löytyä voileipäkakkuihin tarkoitettua pitkittäin viipaloitua vuokaleipää.

Voileipäkakun kostuttaminen

Kostuta leivät liha-, kasvis- tai kalaliemellä. Voit käyttää kostuttamiseen myös vettä, johon sekoitetaan hieman sitruunamehua. Kiinteät vuokaleivät vaativat hieman enemmän kostuttamista. Pehmeän leivän kuten paahtoleivän kostuttamisessa nestettä voi käyttää hieman vähemmän, jotta leipä ei vety liikaa.

Mitä täytteeksi?

Voileipäkakun täytteen pohjana käytetään sulate- ja tuorejuustoja. Juuston voi notkistaa maitotilkalla, jotta makuaineiden joukkoon sekoittaminen ja täytteen levittäminen on helpompaa. Maidottoman täytteen saat käyttämällä pohjana majoneesia. Helpon täytteen saat käyttämällä valmissalaatteja, pasteijoita ja tahnoja, kuten Pirkka savulohisalaattia, Pirkka kinkkupasteijaa tai Pirkka Välimeren tomaatti-paprikatahnaa.

Vinkit videolla