Voileipäkakku – klassikko ja kuningatar

Voileipäkakku – klassikko ja kuningatar

Päivitetty 10.5.2023

Voileipäkakku on kuulunut suomalaiseen juhlapöytään jo vuosikymmeniä, ja se on tällä hetkellä taas erittäin trendikäs juhlatarjottava. Nyt juhlapöydän klassikossa yhdistyvät suolaiset ja makeat täytteet. Modernit voileipäkakut ovat oikein trendikkäitä tarjottavia. Mitkä täytteet sinä valitset? Paras voileipäkakku maistuu juhlavieraille ja katoaa pöydästä nopeasti!

Voileipäkakku valmistetaan yleensä joko kokoamalla kakku viipaleleivästä tai tuorejuustokakun tapaan irtopohjavuokaan hyydyttämällä. Katso kuvalliset ohjeet voileipäkakun kokoamiseen.

Voileipäkakun uusi tuleminen

Ruokatrendit näkyvät myös uuden tulemisen kokeneessa voileipäkakussa. Tänä keväänä voileipäkakusta löydät niin sushit, kauniit värit sekä klassikkoleivät! Vegebuumin myötä kasviskakut ovat tulleet juhlapöytiin jäädäkseen.

Kokeile trendikkäitä uutuuksia:

sushi-voileipäkakku 680x297 Kuvassa: Sushi-voileipäkakku

Perinteinen lohivoileipäkakku ja muut klassikko-ohjeet

Monen mielestä perinteinen voileipäkakku on se juhlapöydän paras herkku. Klassiset voileipäkakut pitävät yleensä sisällään lohta tai kinkkua. Pääset vähemmällä ostamisella, kun käytät koristelussa samoja aineksia kuin kakun täytteissä.

Loihdi juhlapöytään klassikkokakku:

Helppo lohivoileipäkakku 2021 (680 x 298) Kuvassa: Helppo lohivoileipäkakku

Voileipäkakun monet modernit muodot

Voileipäkakusta ei tarvitse välttämättä tehdä suorakaiteen muotoista! Katso pyöreän voileipäkakun kokoamisohjeet tästä. Voileipäkakku on kuitenkin hyvä valmistaa vuokaan. Se pitää kakun koossa ja tekee siitä napakan, jolloin kakku on myös helpompi kuorruttaa. Kuorrutuksen voi jättää kokonaan poiskin ja koota täytekakuista tutun naked cake - typpisen avovoileipäkakun.

Kokeile tällä kertaa voileipäkakkua kääretorttuna, paistettuna kakkuna, cake popseina sekä avovoileipäkakkuna!

Lihavoileipäkakku 2018 (680 x 298) Kuvassa: Lihavoileipäkakku

Mikä leipä voileipäkakkuun?

Kalavoileipäkakkuihin käytetään usein tummaa vuokaleipää, kuten maalaislimppua tai ruisvuokaleipää. Kokeile vaikka Pirkka maalaislimppuviipaleita. Liha- ja kasvisvoileipäkakkuihin voit käyttää vaaleampaa leipää, kuten kiinteämpää vuokaleipää tai pehmoisempaa paahtoleipää. Juhlasesongin aikaan kaupoista voi löytyä voileipäkakkuihin tarkoitettua pitkittäin viipaloitua vuokaleipää.

Voileipäkakun kostuttaminen

Voileipäkakun kostutus on tärkeä vaihe, jotta kakusta ei tule kuivaa. Kostuta leivät liha-, kasvis- tai kalaliemellä. Voit käyttää kostuttamiseen myös vettä, johon sekoitetaan hieman sitruunamehua. Kiinteät vuokaleivät vaativat hieman enemmän kostuttamista. Pehmeän leivän kuten paahtoleivän kostuttamisessa nestettä voi käyttää hieman vähemmän, jotta leipä ei vety liikaa.

Mitä täytteeksi?

Voileipäkakun täytteen pohjana käytetään sulate- ja tuorejuustoja. Juuston voi notkistaa maitotilkalla, jotta makuaineiden joukkoon sekoittaminen ja täytteen levittäminen on helpompaa. Maidottoman täytteen saat käyttämällä pohjana majoneesia. Saat voileipäkakut täytettyä tosi helposti käyttämällä valmissalaatteja, pasteijoita ja tahnoja, kuten Pirkka punajuurisalaattia tai Pirkka kinkkupasteijaa.

Voileipäkakun upeimmat koristeluohjeet löydät tästä!