
Maissi on mehukas kesäherkku
Päivitetty 27.3.2025Maissi on maistuva ja monikäyttöinen viljelykasvi, joka on erityisesti kesän grilliherkkujen ehdottomia suosikkeja. Se käy myös erilaisiin keittoihin, piirakoihin, tortilloihin, pastoihin ja vaikkapa pihveihin. Maissia saa ympäri vuoden pakasteena, mutta maissintähkä grillattuna voin kanssa on erityisen makoisa herkuteltava kesällä!
Missä maissia kasvatetaan?
Maissi on alunperin lähtöisin Väli- ja Etelä-Amerikasta, tarkemmin Meksikon alueelta, jossa ensimmäisenä maissia alettiin kasvattamaan. Nykyään maissia kasvatetaan eri puolilla maailmaa, ja myös Suomessa maissin kasvatus on nostanut suosiotaan.
Miten maissi syödään?
Maissia voi syödä tuoreeltaan tai eri tavoin valmistettuna, kuten grillattuna, paahtamalla tai keitettynä. Jos tarjolla on maissintähkiä, maissinjyvät voi syödä suoraan tähkästä, mutta maissinjyvät voi myös irrottaa. Kun maissintähkä asetetaan pystypäin leikkuulautaa vasten, maissinjyvät saa helposti leikattua irti tähkästä terävällä veitsellä ylhäältä alaspäin.
Mitä tehdä maissista?
Tuore maissi maistuu sellaisenaan vaikka salaateissa tai ruoan lisäkkeenä. Maissi on myös mainio lisä grilliruokien seuraksi ja monen kesäiseen ruokapöytään kuuluvatkin grillatut maissintähkät. Maissi säilyy hyvin myös pakastimessa, ja on helppo napata sieltä ympäri vuoden kaikenlaiseen ruoanlaittoon. Maissi sopii hyvin myös texmex-ruoan lisäkkeeksi.