palsternakka-header-image

Palsternakka on pähkinäinen ja makea juures

Julkaistu 28.6.2024

Herkullisen pähkinäinen palsternakka on sukua porkkanalle. Sukulaisensa tavoin se on erinomaisen monipuolinen ruoanlaitossa. Kokeile palsternakkareseptejämme ja ruokavinkkejämme!

Palsternakka on sukua porkkanalle, mutta on väriltään vaalea ja muodoltaan harteikkaampi. Palsternakan maku on pähkinäinen ja makea. Juureksen sisältämät eteeriset öljyt tekevät sen mausta aromikkaan. Palsternakkaa voi käyttää kaikenlaiseen ruuanlaittoon, mutta erityisesti se sopii liemijuurekseksi erilaisiin keittoihin.

Mihin käyttää palsternakkaa?

Edullisena juureksena tunnettu palsternakka sopii raakana raasteisiin ja salaatteihin sekä kypsennettynä keittoihin, patoihin, kasvispihveihin ja suolaisiin piirakoihin. Palsternakkasose on hyvä lisäke sellaisenaan tai perunan kanssa yhdistettynä. Voipa palsternakkaa myös raastaa taikinoihin. Käytä rohkeasti erilaisia yhdistelmiä ja kokeile myös esimerkiksi suosittuja palsternakkakeittoja tai uuniruokia palsternakasta!

Uunissa palsternakka saa pehmeyttä niin makuun kuin suutuntumaan. Pannulla tai uunissa paistetut palsternakkalohkot sopivat ruokaisaan salaattiin tai lisäkkeeksi liha- ja kalaruoan kanssa. Lohkojen lisäksi palsternakasta voi tehdä vaikkapa palsternakkaranskalaisia tai rapeita lastuja. Lastut syntyvät kun leikkaat palsternakat ohuiksi viipaleiksi pitkittäin ja kuivatat ne uunissa. Lastut voit myös paistaa pannulla ja nauttia dippikastikkeen kanssa. Hasselbackan tapaan valmistetut hasselbackan palsternakat maistuvat erityisen ihanalta viileämpinä päivinä.

Parhaat palsternakkareseptit

Löydä parhaat vinkit kasvisten hyödyntämiseen ruoanlaitossa