Tomaatti (1440x550)

Tomaatti – herkullista makua ja väriä

Julkaistu 11.3.2024

Tomaatit tuovat pirteää väriä ja ihanaa makua ruoanlaittoon! Tomaatit ovat sekä herkullisia että terveellisiä, joten niitä voi hyödyntää kokkailussa monipuolisesti hyvällä omallatunnolla. Eri tomaattivalmisteet ovat myös loistava hätävara arjen kiireiseen ruoanlaittoon. Tutustu tomaattiin ja parhaisiin resepteihin tomaatista!

Onko tomaatti terveellistä?

Tomaatti on hyvä C-vitamiinin, foolihapon ja kivennäisaineiden lähde. Tomaatti sisältää myös runsaasti lykopeeni-antioksidanttia, joka antaa sille sen punaisen värin. Lykopeeni kestää myös hyvin kuumennusta ja imeytyykin elimistöön paremmin kuumennettuna.

Mitä eri tomaattilajikkeita on?

Erilaisia tomaattilajikkeita on olemassa runsas joukko: terttutomaatti, luumutomaatti, kirsikkatomaatti, pihvitomaatti, helmitomaatti - ja paljon muita. Ne kaikki käyvät erinomaisesti monipuoliseen ruoanlaittoon!

Miten tomaatti säilyy parhaiten?

Tomaatti kannattaa säilyttää huoneenlämmössä ja ihanteellisin säilytyslämpötila on noin + 13 astetta, tällöin tomaattien maku pysyy parhaimpana. Lämmin säilytystila on kuitenkin parempi kuin kylmä, sillä liian kylmässä tomaatti menettää makunsa nopeasti. Jääkaappi ei siis ole parhain paikka säilyttää tomaattia, vaikka tomaatit säilyvätkin siellä pidempään.

Mitä tehdä tomaatista?

Tomaatti on monipuolinen raaka-aine, joka erityisesti sesonkiaikana maistuu raakana, mutta josta voi tehdä myös monia eri ruokalajeja. Raikas tomaatti sopii erinomaisesti erilaisten salaattien raaka-aineeksi ja sopii eri salaattiainesten kanssa hyvin yhteen. Tomaattikeitto puolestaan on edullinen, helppo ja kevyt ruokalaji, joka nautitaan usein krutonkien tai leivän kera. Tomaatista valmistuvat myös erilaiset ihanat tomaattikastikkeet, jotka sopivat monenlaisten ruokien kaveriksi. Herkullisten texmex-ruokien salsat valmistuvat myös tomaateista.

Pirkalta löydät tomaatit moneen makuun

Parhaat tomaattireseptit

Hyödynnä eri raaka-aineita ruoanlaitossa näillä vinkeillä