Maa-artisokka nostaa maut esiin

Maa-artisokka nostaa maut esiin

Maa-artisokka on miedonmakuinen herkku, josta loihdit esimerkiksi herkullisen keiton. Katso maa-artisokkareseptimme sekä vinkkimme artisokan käsittelyyn!

Maa-artisokan tumman ruskehtavat mukulat ovat pieniä ja epäsäännöllisen muotoisia. Ohuen kuoren alla on valkea, miedonmakuinen sisus. Maa-artisokan sisältämät hiilihydraatit ovat enimmäkseen inuliinia, joka hajoaa elimistössä fruktoosiksi. Maa-artisokka sisältää myös runsaasti ravintokuitua ja hivenaineita, erityisesti rautaa.

Kuoritut maa-artisokat tummuvat helposti, joten jos säilytät niitä ennen kypsennystä pidempään, upota ne sitruunalla maustettuun veteen.

Maa-artisokka ei nimestään huolimatta ole sukua latva-artisokalle, vaan se kuuluu auringonkukkien sukuun.

Pehmeä maa-artisokkakeitto

Maa-artisokkakeitto on herkullinen keitto jossa on hienostunut, hyvin aromaattinen ominaismaku, jota ei kannata peittää liialla maustamisella. Tämä upean samettinen keitto tarjotaan alkuruokana.  Koristele maa-artisokkakeitto timjamilla tai persiljalla ja tarjoa lisänä vielä tuoretta leipää.

Valmista perunan tavoin

Maa-artisokasta valmistat maukkaan keiton, gratiinin ja kohokkaan. Voit käyttää sitä myös perunan tavoin keitettynä tai soseena. Maa-artisokan keittoaika on hieman lyhyempi kuin perunan. Mainion lisäkkeen saat myös leikkaamalla maa-artisokat mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi ja paistamalla ne voissa pannulla.

Maa-artisokan kasvukausi on pitkä, ja sato korjataan vasta myöhään syksyllä tai seuraavana keväänä. Säilytä maa-artisokat kylmässä, +2–+5 asteessa.