Papu - edullinen, mutta ravitseva

Papu - edullinen, mutta ravitseva

Päivitetty 26.7.2022

Papu on kevyt, edullinen ja terveellinen raaka-aine joka sopii monenlaiseen ruoanlaittoon. Pavusta voi valmistaa herkullisen keiton, padan, salaatin tai vaikka mitä muuta! Tutustu maukkaisiin papuresepteihimme.

Papu pursuaa proteiinia, kuitua ja vitamiineja. Papu sisältää myös proteiineihin kuuluvaa, myrkyllistä lektiiniä ja yhdisteitä, jotka estävät proteiinin hajoamista ruoansulatuskanavassa. Nämä voivat aiheuttaa ruoansulatusvaivoja tai jopa ruokamyrkytyksen. Nämä aineet kuitenkin hajoavat liottamisella ja keittämisellä.

Jos käytät kuivattuja papuja, liota niitä vähintään 12 tuntia. Kaada vesi pois, huuhtele pavut huolella ja keitä täysin kypsiksi. Pavut ovat huonosti sulavaa ruokaa, joten voit edistää niiden sulamista vaihtamalla keitinveden 1–2 kertaa. Jos käytät tuoreita papuja, keittäminen riittää. Pienet pavut kypsyvät alle tunnissa, isot noin 90 minuutissa. Kypsän pavun tunnistat siitä, että se rikkoutuu helposti haarukan alla. Keitetyt pavut säilyvät jääkaapissa n. viikon, mutta ne voi myös pakastaa!

Papulajeja on monia: on mietoja valkoisia papuja, jauhoisia ruskeita papuja, mustia papuja, mungpapuja, punatäpläisiä pintopapuja, litteitä härkäpapuja, suuria voipapuja, pähkinäisiä mustasilmäpapuja ja lempeän makuisia adsukipapuja. Maista rohkeasti eri lajikkeita!

Papupata on edullinen arkiruoka

Helppo papupata saa makua juustokuminasta, paprikajauheesta ja chilirouheesta. Tarjoa nopea papupata riisin kanssa tai tortillojen täytteenä. Jos sinulla on kuitenkin enemmän aikaa, niin kannattaa kokeilla pidempään haudutettua papupataa, jonka maku vain paranee uudelleen lämmittäessä. Viimeistele padan pinta osittain murennetulla fetajuustolla. Kokeile myös Meksikolaista liha-papupataa, jos olet lihan ystävä. Muista kypsentää pataa tarpeeksi kauan, jotta liha kypsyy ihanan mureaksi! Viimeistele tuoreella korianterilla, joka kruunaa padan. Tomaattinen ranskalainen papupata valmistetaan karajalanpaistilihoista ja valkoisista pavuista.

Helppo papupata 680x300 Kuvassa: Helppo papupata

Papukeitto valmistuu helposti

Herkullinen papu-juuressosekeitto syntyy vartissa, kun käytät valmista juuressosetta. Valkoiset pavut tuovat keittoon täyteläisyyttä ja pekaanipähkinät mukavaa rousketta. Tomaattinen jauheliha-papukeitto on ruokaisa ja lämmittävä keitto, jonka voi nauttia ihan sellaisenaan. Meksikolainen papukeitto on maukas ja ruokaisa pavuista ja mausteisesta makkarasta valmistettu herkku. Tarjoa keitto nachojen kanssa!

Papu-juuressosekeitto 680x300 Kuvassa: Papu-juuressosekeitto

Papusalaatit sopivat lisäkkeeksi 

Papu-tomaattisalaatti on suussasulavan herkullinen lisäke, joka maistuu broileri- ja liharuokien kanssa. Salaatissa maistuvat pesto ja kirsikkatomaatit. Herkullinen lämmin papusalaatti maistuu joko kevyenä lounaana tai lisäkesalaattina texmex-ruoan kanssa. Jos kaapistasi löytyy tähteeksi jääneitä, kuivia leipiä, kokeile papu-panzanellasalaattia, joka on herkullisen ruokaisa toscanalainen leipäsalaatti. Papu-tomaattisalaatti 680x300 Kuvassa: Papu-tomaattisalaatti

Tutustu lukuisiin herkullisiin papuresepteihimme alla!