K-Ruoka-sovellus uudistuu! Lue lisää täältä.
Papu - edullinen, mutta ravitseva

Papu - edullinen, mutta ravitseva

Papu on kevyt, edullinen ja terveellinen raaka-aine joka sopii monenlaiseen ruoanlaittoon. Pavusta voi valmistaa herkullisen keiton, padan, salaatin tai vaikka mitä muuta! Tutustu maukkaisiin papuresepteihimme.

Papu pursuaa proteiinia, kuitua ja vitamiineja. Papu sisältää myös proteiineihin kuuluvaa, myrkyllistä lektiiniä ja yhdisteitä, jotka estävät proteiinin hajoamista ruoansulatuskanavassa. Nämä voivat aiheuttaa ruoansulatusvaivoja tai jopa ruokamyrkytyksen. Nämä aineet kuitenkin hajoavat liottamisella ja keittämisellä.

Jos käytät kuivattuja papuja, liota niitä vähintään 12 tuntia. Kaada vesi pois, huuhtele pavut huolella ja keitä täysin kypsiksi. Pavut ovat huonosti sulavaa ruokaa, joten voit edistää niiden sulamista vaihtamalla keitinveden 1–2 kertaa. Jos käytät tuoreita papuja, keittäminen riittää. Pienet pavut kypsyvät alle tunnissa, isot noin 90 minuutissa. Kypsän pavun tunnistat siitä, että se rikkoutuu helposti haarukan alla. Keitetyt pavut säilyvät jääkaapissa n. viikon, mutta ne voi myös pakastaa!

Papulajeja on monia: on mietoja valkoisia papuja, jauhoisia ruskeita papuja, mustia papuja, mungpapuja, punatäpläisiä pintopapuja, litteitä härkäpapuja, suuria voipapuja, pähkinäisiä mustasilmäpapuja ja lempeän makuisia adsukipapuja. Maista rohkeasti eri lajikkeita!

Papupata on edullinen arkiruoka

Meksikolainen papupata on raikas, mutta täyttävä kasvisruoka. Yksi annos maksaa vain 0,70€, joten kyseessä on myös edullinen arkiruoka. Tarjoa vihreän salaatin ja riisin tai leivän kanssa. Kokeile myös Meksikolaista liha-papupataa, jos olet lihan ystävä. Muista kypsentää pataa tarpeeksi kauan, jotta liha kypsyy ihanan mureaksi! Viimeistele tuoreella korianterilla, joka kruunaa padan. Jos pidät mausteisemmasta ruoasta, voit kokeilla myös mausteista liha-papupataa, jossa maistuvat mm. oregano, kumina, chili ja valkosipuli. Tomaattinen ranskalainen papupata valmistetaan karajalanpaistilihoista ja valkoisista pavuista, ja meetvursti-papupata valmistuu nopeasti säilötyistä pavuista. 

Papukeitto valmistuu helposti

Kasvis-papukeitossa maistuvat ihanasti erilaiset yrtit. Tarjoa basilikasta, oliiviöljystä, tomaatista, parmesaanista ja valkosipulista valmistetun, maukkaan pistoutahnan kanssa. Tomaattinen jauheliha-papukeitto on ruokaisa ja lämmittävä keitto, jonka voi nauttia ihan sellaisenaan. Meksikolainen papukeitto on maukas ja ruokaisa pavuista ja mausteisesta makkarasta valmistettu herkku. Tarjoa keitto nachojen kanssa!

Papusalaatit sopivat lisäkkeeksi 

Perinteinen papusalaatti valmistetaan Pirkan vihreistä pavuista. Salaatti nautitaan oemnaviinietikasta, oliiviöljystä ja mausteista sekoitetun kastikkeen kanssa. Papu-tomaattisalaatti on suussasulavan herkullinen lisäke, joka maistuu broileri- ja liharuokien kanssa. Salaatissa maistuvat pesto ja kirsikkatomaatit. Tilli-mantelipestolla maustettu vihreä papu-perunasalaatti sopii grillatun kalan kanssa, ja maistuu myös muiden grilliruokien kanssa tai sellaisenaan. Jos kaapistasi löytyy tähteeksi jääneitä, kuivia leipiä, kokeile papu-panzanellasalaattia, joka on herkullisen ruokaisa toscanalainen leipäsalaatti.

Tutustu lukuisiin herkullisiin papuresepteihimme alla!