Huoltokatko OmaPlussa-eduissa 28.5. klo 00.00–02.00. Katkon aikana edut eivät ole toiminnassa. Pahoittelemme häiriötä.
Pastat esittelyssä

Pastat esittelyssä

Päivitetty 21.2.2022

Pastaruokien ystävä kohtaa kaupan hyllyllä ihanan runsaudenpulan. Lue lyhyet tietoiskut ja inspiroidu erilaisten pastojen käyttöön. 

Kuka uskoisi, että vesi ja vehnäjauho voivat taipua niin moneen! Erilaiset pastat ovat aikamoisia luovuuden taidonnäytteitä, joita kelpaa ihailla. Tuttujen suosikkien ohella kannattaakin rohkeasti kokeilla myös uusia tuttavuuksia.

Pasta syntyy jauhoista ja vedestä

Pastojen pääraaka-aineet ovat durumvehnäjauho ja vesi. Durumvehnän venyvän sitkoaineen pitoisuus on alhainen, joten se sopii hyvin tuorepastan valmistukseen sekä kuohkeiden venymättömien pizzapohjien raaka-aineeksi. 

Kuitupitoiset täysjyväpastat valmistetaan täysjyvävehnäjauhoista. Tuorepastoihin käytetään yleensä durumvehnäjauhoja ja munia. Pastaa voidaan värjätä tomaatilla, pinaatilla, punajuurella, porkkanalla tai mustekalan musteella.

Pastataikinan ohje on mutkaton. Voit katsoa videolta, kuinka taikina valmistetaan ja kuinka taikinaa muotoillaan.

Tuoretta

Suomalaisille pasta on tutuinta kuivatussa muodossa. Tuore pasta on herkullinen vaihtoehto, josta pääsee nauttimaan vaikkei pastakonetta omistaisikaan. Kokeile litteää fettucine-nauhapastaa, jota löytyy myös täysjyväisenä sekä pinaatilla maustettuna.

Klassikot

Jokainen tuntee spagetin ja makaronin. Spagetti sopii hyvin kastikkeiden seuraksi, makaroni puolestaan toimii hyvin laatikoissa ja salaateissa.

Kuvioita lautaselle

Jos ruokalajeihin kaipaa mukavaa ilmettä ja rakennetta, kannattaa kokeilla erilaisia kuviopastoja. Kastikkeet ja paistosten täytteet tarttuvat hyvin putkimaiseen penneen, kierteiseen fusilliin ja karkeapintaiseen trottoleen.

Muodoltaan kauniita ovat myös perhosmainen farfalle sekä simpukkaa muistuttava gnocchi. Molemmat sopivat hyvin tarjoiltavaksi sellaisenaan kastikkeiden kanssa tai erilaisiin paistoksiin ja salaatteihin.

Pastat välikuva

Tunnetko jo kaikki pastalajit?

Italiassa pastan muodoissa ja kastikkeissa on runsaasti valinnan varaa. Saapasmaassa onkin tarjolla tavallisimpien makaronien lisäksi satoja erilaisia pastamuotoja ja -lajeja sekä kastikkeita. Tässä yhdeksän yleisintä pastalajia:

Cannelloni: suuria täytettäviä putkia
Farfalle: perhosen tai rusetin mallisia
Fusilli: korkkiruuvikiharaa, kastike imeytyy hyvin kierteisiin
Lasagne: pastalevyjä, sisältää usein munaa
Lasagnette: aaltoreunaista nauhapastaa
Tagliatelle: nauhapastaa, tagliatelle verdi on vihreää, pinaatilla värjättyä Fettuccini: nauhapastaa, joka on hieman tagliatellea ohuempaa Tortellini: täytettyjä pastanyyttirenkaita, usein tuorepastana
Penne: vinosti leikattua “kynäpastaa”
Gnocchi: pastamykyjä, joissa usein mukana myös perunaa. Myös kuivattua kuviopastaa
Pici: Noin 1/2 cm:n paksuisia pastatankoja

Koko paletti

Väriä ja makuja etsivä voi valita suosikkinsa erilaisista värjätyistä pastalajikkeista. Tomaatilla maustetun giglio pomodoron muoto tuo lautaselle käsityöläisvivahteen. Spirali tricolore taas tarjoaa nimensä mukaisesti koko trikolorin – luonnollisen pastan värin rinnallaan tomaatinpunainen sekä pinaatinvihreä. Eleganttia ja villiä ilmettä kaivatessaan kannattaa kokeilla mustaksi värjättyä tagliatelle-nauhapastaa.