Jamittele timjamilla ja nauti lopputuloksesta

Jamittele timjamilla ja nauti lopputuloksesta

Timjami eli tarha-ajuruoho on voimakkaan makuinen yrtti, joka maistuu useimmille ja on tuttu monista ruoista. Timjamin tunnistaa pienistä lehdistä ja voimakkaasta tuoksusta. Se on mainio yrtti myös siksi, että se kestää pitkääkin haudutusta.

Kuinka valita kaupasta paras timjami?

Nappaa kaupan hyllyltä se timjami, jossa on tuoreen näköiset lehdet joustavilla varsilla. Vältä kuivia ja rusehtavia yrttejä. Mitä vaaleammat juuret on, sitä paremmin ne imevät vielä vettä.

Mikä osa timjamista käytetään?

Timjamista voit käyttää sen lehdet. Saat ne irti varresta pitämällä vartta ylhäällä ja vetämällä peukalolla ja etusormella tiukasti vartta pitkin ylhäältä alaspäin - lehtien tulisi lähteä liikkeen aikana. Voit käyttää lehtien lisäksi timjamia ruoanlaitossa kokonaisina oksina, sillä lehdet irtoavat varresta kypsennyksen aikana. Nappaa vain timjamin puumainen varsi pois ennen tarjoilua.

Miten timjamia säilytetään?

Säilytä tuore yrtti keittiön pöydällä ja huolehdi, että se saa vettä ja valoa. Kuivattu timjami säilyy ilmatiiviissä astiassa viileässä, pimeässä paikassa 4-6 kuukautta. Timjamin lehdet voit myös pakastaa.

Miten käyttää timjamia?

Ruoanlaitossa timjamin maku säilyy hyvin, vaikka ruokaa kypsennettäisiin pitkäänkin. Timjami sopii erinomaisesti erilaisiin liha-, siipikarja-, kala- ja äyriäisruokiin sekä näiden marinadeihin. Myös esimerkiksi munakkaisiin yrtti tuo kivaa aromia, kuten myös erilaisiin pastaruokiin. Timjamilla loihdit uutta vivahdetta kalikääryleisiin, hernekeittoon ja kastikkeisiin.

Kokeile myös pitkään haudutettavissa liha- ja kasvispadoissa sekä erilaisissa muhennoksissa ja täytteissä. Tiesitkö, että timjamia suositellaan erityisesti sellaisten ruokien mausteeksi, joissa käytetään viiniä?

Sinihomejuustouunijuurekset 2020 (680 x 297) Kuvassa: Sinihomejuustouunijuurekset

Timjami on maistuva mauste myös salaateille. Lisää timjamin pieniä lehtiä salaattikastikkeen mausteeksi tai sekoita niitä salaatin joukkoon sellaisenaan. Timjami on kaunis salaatin ja muiden ruokien koristaja. Jos pohdit, mikä yrtti voisi olla vaihtoehto timjamille, kokeile oreganoa.

Tiesitkö, että timajmia käytetään yhä edelleen yskänlääkkeessä? Timjamista voit siis hauduttaa myös maukasta yrttiteetä. Voimakasta makua miedontamaan sopivat esimerkiksi mustaherukan lehdet tai apilan kukat.

Voit kasvattaa timjamia myös ihan itse

Timjami on sopiva yrtti heikommallekin viherpeukalolle, sillä saat sen viihtymään helposti aurinkoisella paikalla. Timjami kestää hyvin kuivuuttakin. Paras maku yrttiin tulee, kun valitset kasvupaikaksi karumman maan, joka on esimerkiksi hieman kivikkoinen. Nappaa kasvatukseen vinkit tästä!

Nappaa timjamit kätevästi verkkokaupasta

Deliverde timjamiruukku Suomi - kuva

Deliverde timjamiruukku Suomi

Katso lisää ›

Pirkka Luomu timjami 14g - kuva

Pirkka Luomu timjami 14g

Katso lisää ›

Pirkka timjami 9g - kuva

Pirkka timjami 9g

Katso lisää ›

Santa Maria Timjami, pussi 9g - kuva

Santa Maria Timjami, pussi 9g

Katso lisää ›