Mitä viiniä parsalle?

Mitä viiniä parsalle?

Päivitetty 27.2.2020

Millainen viini sopii parsalle? Katso Viinipostin vinkit kevään 2019 parhaiksi parsaviineiksi sekä tietysti herkulliset parsareseptit.

Viinin valinta parsalle ei olekaan ihan helppo juttu, sillä parsa kuuluu niihin raaka-aineisiin, jotka eivät antaudu helposti viinille. Parsan maussa on karvautta, joka saa viinin tuntumaan suussa metalliselta.

Ehkä sääntö numero yksi on, että valkoista sen olla pitää. Säännöt on tehty rikottaviksi, ja etenkin jos tarjoat parsaa vain lisukkeena esimerkiksi lihan kanssa, parsa ei enää määrittelekään viinin valintaa. Grillattu parsa ei hätkähdä kevyestä, viilennetystä punaviinistäkään.

Aromikas, riittävän hapokas sauvignon blanc- tai riesling-viini on yhden makusuunnan suosikki. Hyväksi pariksi ovat osoittautuneet monet Alsacen valkoviinit, esimerkiksi keitetyn parsan, voisulan ja hollandaise-kastikkeen kanssa. Rypälelajikkeina voivat olla pinot grigio, pinot blanc tai riesling.

Jotkut ovat sitä mieltä, että parsan kanssa pitäisi tarjota puolikuivaa, matalahappoista ja hedelmäistä viiniä. Myös tammittamaton tai hieman tammitettu chardonnay voi olla nappivalinta.

Domaines Schlumberger Riesling Grand Cru Saering

Vuoden Viini 2018 Ranskasta!

Alsacelainen riesling tarjoilee tiivistä kypsää hedelmää, sitruunaa, mietoja yrttejä, alkavaa hunajaisuutta ja mantelia. Kuiva viini on erittäin hapokas, tiiviin makuinen ja moniulotteinen kokonaisuus, jonka mineraalinen jälkimaku on eläväinen ja pitkä. Se on erinomainen kasvisruokien kuten parsan kumppani, tarjoten myös rasvaisille elementeille hapokasta vastapainoa.

29,90 €/0.75l

parsaviini domaines 680x300

Tommasi Le Rosse Pinot Grigio

Monikäyttöinen pinot grigio Italian Valpolicellan sydämestä!

Kuiva, keskihapokas ja keskitäyteläinen viini jättää suuhun sitruunan ja persikan aromeja sekä hieman mausteisuutta. Pinot grigio rypäle on nappivalinta parsan kumppaniksi.

12,98 €/0.75l

parsaviini tommasi 680x300

de Ladoucette Pouilly-Fumé

Ah mikä ranskalainen unelma parsan kaveriksi!

Vaalean viherkeltainen viini tuoksuu elegantisti mustaherukanlehdille, raparperille ja karviaismarjoille. Suussa aromit täydentyvät vihreällä omenalla, kalkkikivellä, ruudilla ja kevyillä yrteillä. Tyypillisesti kuiva ja erittäin hapokas, mineraalinen viini.

36,90 €/0.75l

parsaviini ladoucette 680x300

Kendermanns Classic Riesling

Klassikkoresepti parsarisotto vaatii rinnalleen klassisen viinin! Näin ollen parsarisoton kaveriksi valikoitui Kendermanns Classic Riesling, joka on runsaan aromikas, hedelmäinen ja klassinen riesling Saksasta.

9,98 €/0.75l

Kendermanns Classic Riesling 2020