Ruokajuomat
Mitä viiniä parsalle?

Mitä viiniä parsalle?

Millainen viini sopii parsalle? Katso Viinipostin vinkit kevään 2019 parhaiksi parsaviineiksi sekä tietysti herkulliset parsareseptit.

Viinin valinta parsalle ei olekaan ihan helppo juttu, sillä parsa kuuluu niihin raaka-aineisiin, jotka eivät antaudu helposti viinille. Parsan maussa on karvautta, joka saa viinin tuntumaan suussa metalliselta.

Ehkä sääntö numero yksi on, että valkoista sen olla pitää. Säännöt on tehty rikottaviksi, ja etenkin jos tarjoat parsaa vain lisukkeena esimerkiksi lihan kanssa, parsa ei enää määrittelekään viinin valintaa. Grillattu parsa ei hätkähdä kevyestä, viilennetystä punaviinistäkään.

Aromikas, riittävän hapokas sauvignon blanc- tai riesling-viini on yhden makusuunnan suosikki. Hyväksi pariksi ovat osoittautuneet monet Alsacen valkoviinit. Monen kokemuksen pohjalta keitetylle parsalle voisulan ja hollandaise-kastikkeen kanssa sopiva viini löytyy usein Alsacesta. Rypälelajikkeina voivat olla pinot grigio, pinot blanc tai riesling.

Jotkut ovat sitä mieltä, että parsan kanssa pitäisi tarjota puolikuivaa, matalahappoista ja hedelmäistä viiniä. Myös tammittamaton tai hieman tammitettu chardonnay voi olla nappivalinta.

Domaines Schlumberger Riesling Grand Cru Saering

Vuoden Viini 2018 Ranskasta!

Alsacelainen riesling tarjoilee tiivistä kypsää hedelmää, sitruunaa, mietoja yrttejä, alkavaa hunajaisuutta ja mantelia. Kuiva viini on erittäin hapokas, tiiviin makuinen ja moniulotteinen kokonaisuus, jonka mineraalinen jälkimaku on eläväinen ja pitkä. Se on erinomainen kasvisruokien kuten parsan kumppani, tarjoten myös rasvaisille elementeille hapokasta vastapainoa.

29,90 €/0.75l

Lue lisää: Domaines Schlumberger Riesling Grand Cru Saering

parsaviini domaines 680x300

Tommasi Le Rosse Pinot Grigio

Monikäyttöinen pinot grigio Italian Valpolicellan sydämestä!

Kuiva, keskihapokas ja keskitäyteläinen viini jättää suuhun sitruunan ja persikan aromeja sekä hieman mausteisuutta. Pinot grigio rypäle on nappivalinta parsan kumppaniksi.

12,98 €/0.75l

Lue lisää: Tommasi Le Rosse Pinot Grigio

parsaviini tommasi 680x300

de Ladoucette Pouilly-Fumé

Ah mikä ranskalainen unelma parsan kaveriksi!

Vaalean viherkeltainen viini tuoksuu elegantisti mustaherukanlehdille, raparperille ja karviaismarjoille. Suussa aromit täydentyvät vihreällä omenalla, kalkkikivellä, ruudilla ja kevyillä yrteillä. Tyypillisesti kuiva ja erittäin hapokas, mineraalinen viini.

36,90 €/0.75l

Lue lisää: de Ladoucette Pouilly-Fumé

parsaviini ladoucette 680x300

Black Tower Classic Riesling

Harmonisen puolikuiva ja mutkaton valkoviini erinomaisessa hintalaatusuhteessa! Viinissä on parsan makuun sopivaa raikasta hapokkuutta ja aromikkuutta. Black Tower on Suomen suosituin saksalainen viini.

9,98 €/0.75l

Lue lisää: Black Tower Classic Riesling

parsaviini blacktower 680x300