Energiansäästö 2023 (1440 x 550)

10 vinkkiä sähkön säästämiseen

Julkaistu 17.10.2024

Kumpi vie enemmän sähköä, uuni vai airfryer? Mikä kokkaustapa säästää eniten sähköä? Listasimme 10 parasta ja super tehokasta vinkkiä, joiden avulla saat pienennettyä keittiösi energiankulutusta.

Asut sitten omakotitalossa tai kerrostalossa, voit säästää sähkölaskussasi tekemällä fiksuja ratkaisuja keittiössä. Energiansäästövinkit ovat nyt enemmän kuin tarpeen, joten hyödynnä 10 vinkkiä sähkön säästämiseen ruoanlaitossa ja vinkkaa niistä myös kaverillesi.

1. Täytä jääkaappi oikein

Laita jääkaappiin vain kunnolla jäähtyneet ruuat. Kylmälaitteet syövät sitä enemmän energiaa, mitä lämpimämpänä ruuan sinne laittaa. Voit jäähdyttää valmistamasi ruoat kylmässä vesihauteessa. Kun tuot ostokset kotiin kylmälaukussa, jääkaapin ei tarvitse käyttää energiaa niiden jäähdyttämiseen uudelleen.

Pakkaa ruoat kannellisiin astioihin huurteen estämiseksi. Laita kasvikset niille tarkoitettuihin lokeroihin. Kaikkia kasviksia ei tarvitse säilyttää jääkaapissa, esimerkiksi tuorekurkku, tomaatti ja paprika säilyvät hyvin keittiön pöydälläkin. Älä ahda jääkaappia ihan täyteen tai säilytä siellä jo vanhentuneita tuotteita. Talvella voit ulkolämpötilasta riippuen hyödyntää joidenkin tuotteiden lyhytaikaisena säilytystilana myös kuistilla pidettävää kylmälaukkua.

Sopiva lämpötila jääkaapille on +5°C.

2. Sulata pakastin

Paksu huurrekerros lisää energiankulutusta, joten sulata ja puhdista pakastin pari kertaa vuodessa. Tarkista myös, että ovien tiivisteet ovat ehjät ja puhtaat. Pakastimessa voi olla myös automaattisulatus. Suositeltava lämpötila on -19°C.

Käytä pakastuskytkintä, kun laitat pakastimeen yli kolme kiloa pakastettavaa kerralla. Jos kytkin ei sammu automaattisesti, muista sammuttaa se.

Jos pakastimestasi löytyy vain muutama tuote, mieti, tarvitsetko pakastinta ollenkaan. Kylmäsäilytyslaitteet kuluttavat paljon sähköä, koska ne ovat koko ajan päällä. Niiden kulutus on noin 13 % kotitalouksien sähkön kulutuksesta.

3. Laita kattilan kansi päälle

Käytä ruoan määrään mitoitettua ja keittolevyn kokoista tasapohjaista kattilaa, ja keitä vain tarvittava määrä vettä. Kun peität kattilan kannella, voit vähentää lämpötilaa ja keittoaikaa. Kattilan peittäminen kannella säästää keittämiseen käytettävää energiaa jopa 30 %.

Pienennä levyn tehoa heti, kun ruoka alkaa kiehua. Muista myös hyödyntää lieden jälkilämpö. Keraaminen liesi kuluttaa 20 % vähemmän energiaa kuin valurautalevy, induktioliesi lähes puolet vähemmän.

4. Kokkaa mikroruokia

Mikrossa ruoan lämmittäminen on energiatehokkaampaa kuin uunissa, mutta voit hyödyntää mikroa myös ruoan valmistukseen. Tee jatkossa munakkaat mikrossa ja samalla kun saat energiaa säästettyä, myös tiskin määrä vähenee. Mikrossa saat myös perunan kypsäksi alle 15 minuutissa.

Tiesitkö, että mikrossa valmistuu niin piirakat kuin herkulliset suklaamukikakutkin? Katso parhaat vinkkimme mikrokokkaukseen tästä.

5. Hyödynnä uunin lämpö

Kun lämmität uunin, valmista samalla suurempi määrä tai useita uuniruokia. Kiertoilmatoiminnolla paistuu samanaikaisesti 2-3 pellillistä.

Energiaa kuluu yhden tunnin käytössä enemmän uunin esilämmittämiseen kuin lämpimänä pitämiseen. Uunin lämmitysajan hyödyntäminen säästää sähköä 10-20 %. Esimerkiksi pakasteet voit laittaa jo lämpenevään uuniin. Voit myös laittaa uunin pois päältä jo ennen kun ruoka on kypsää, sillä lämpö säilyy uunissa jopa 20 minuuttia, ennen kuin laskee merkittävästi.

Valmista pienet ruokamäärät liedellä ja lämmitä valmis ruoka mikrossa.

6. Säädä liesituuletinta

Liesituuletin ei ole keittiön pahin energiasyöppö, mutta käryn mukana se poistaa tehokkaasti myös lämmintä ilmaa. Älä siis käytä liesituuletinta turhan kauan, mikäli haluat säästää lämmityskuluissa. Kokatessa syntyvän rasvan, kosteuden ja hajun poistaminen on kuitenkin sisäilman kannalta tärkeää, joten käytä liesituuletinta ajatuksella ja koita löytää sen käytössä sopiva tasapaino.

Vanhan liesituulettimen kunto kannattaa tarkistaa, sillä jos se ei toimi kunnolla, sitä joutuu pitämään pidempään päällä.

7. Tarkista kodinkoneesi

Sähkölaskuun voit vaikuttaa myös kodinkoneiden sijoittelulla. Älä laita kylmälaitteita lieden, astianpesukoneen tai muun lämmönlähteen viereen. Varmista, että ilma pääsee kiertämään hyvin jääkaapin ja pakastimen ympärillä.

Imuroi kylmälaitteen tausta kerran vuodessa, sillä kompressoriin ja lauhduttimeen kertynyt pöly lisää sähkön kulutusta.

Kodinkoneiden käyttöohjeet kannattaa lukea, sillä niistä voit löytää energiatehokkaimmat ja juuri tarkoitukseen sopivat käyttötavat ja ohjelmat.

8. Hyödynnä vedenkeitin

Vedenkeitin kuluttaa selvästi vähemmän energiaa kuin hella. Kiehauta vesi vedenkeittimessä ennen kuin kaadat sen kattilaan. Se ei ole ainoastaan energiatehokkaampaa, vaan vie yleensä myös vähemmän aikaa. Keitä vettä kuitenkin vain sen verran kuin tarvitset.

9. Säästä vettä konepesulla

Nykyiset astianpesukoneet kuluttavat vähemmän vettä kuin käsinpesu. Pese aina täysiä koneellisia ja valitse pesuohjelma astioiden likaisuuden mukaan. Pesulämpötilan laskeminen 65 asteesta 55 asteeseen vähentää sähkönkulutusta 25-55 %. Jos taloudessa on käytössä yösähkö, valitse ajastimella varustettu astianpesukone ja pese astiat edullisella energialla öisin.

Astioita ei tarvitse huuhdella ennen tiskikoneeseen laittamista. Paistoastiaan tarttunut ruoka irtoaa parhaiten altaassa liottamalla. Jos peset käsin, pese ja huuhtele astiat tiskialtaissa.

10. Käytä airfryeriä

Airfryer eli kiertoilmakypsennin tai ilmafriteerauskeitin on tehokas ruoan kypsentäjä ja se kuluttaa selvästi vähemmän sähköä kuin uuni. Pienen kokonsa ansiosta ruoka myös paistuu airfryerissa nopeammin.

Mikäli keittiöstäsi löytyy airfyer, mieti, mitkä ruoat voisit valmistaa jatkossa sillä uunin sijasta. Katso ideoitamme tästä. Tutustu myös K-Citymarketin valikoimissa oleviin airfryereihin!

Lautasella nacho-annos, jossa on nachoja, avokadoa, jauhelihaa sekä salsaa. Lautanen on puualustan päällä vaalealla alustalla. K-Ruoan reseptikuva.

Lisää ideoita arkiruokailuun