Amerikka on myös ruokakulttuurien sulatusuuni

Amerikka on myös ruokakulttuurien sulatusuuni

Päivitetty 19.10.2021

Amerikkalainen ruoka on fuusiokeittiötä parhaimmillaan, täydellinen sekoitus koko maailman makuja.

Pure jenkki

Amerikkalaisesta ruoasta tulevat ensimmäiseksi mieleen lukuisat pikaruokaravintolat hampurilaisineen ja friteerattuine kanapalasineen, mutta amerikkalainen ruokakulttuuri on paljon muutakin. Ruokalajien monipuolisuus ja värikkyys näkyvät muun muassa länsirannikon runsaissa kala- ja äyriäisruoissa ja etelän tulisissa mauissa. Pihvikarjaa kasvatetaan laajoilla alueilla, ja vehnä- ja maissifarmit ovat suuria, kuten niin monet muutkin asiat Amerikassa.

Yleisesti käytettyjä raaka-aineita ovat bataatti, kalkkuna, parsakaali, lehtiselleri, hunaja ja vaahterasiirappi. Amerikkalaiset perheet kokoontuvat yhteiselle aterialle juhlapyhinä, esimerkiksi kiitospäivänä kalkkuna-aterialle. Kesäiset barbecuejuhlat ovat myös hyvin suosittuja.

Eri osavaltioiden ruokakulttuureissa näkyy vaikutteita ympäri maapalloa, koska eri kansalaisuudet ovat asuttaneet Pohjois-Amerikkaa vuosisatojen ajan. Esimerkiksi Minnesota on tunnettu skandinaavisista sekä Wisconsin ja Pennsylvania saksalaisperäisistä ruoistaan. Texasin jättimäiset pihvit ovat espanjalaista perua.

Cajunkeittiö on syntynyt ranskalaisten siirtolaisten asetuttua asumaan New Orleansin alueelle. Ranskalainen keittotaito yhdistyi intiaanien ja aikaisemmin alueella jo asuneiden espanjalaisten, saksalaisten ja italialaisten keittiöihin. Kreolikeittiö syntyi samalla alueella rikkaamman väestön eli tilanomistajien keittiöksi. Nykyisin näitä kahta keittiötä kutsutaan nimellä Louisiana cooking.

Maistiaisia

Gumbo on louisianalainen patamainen ruoka, jossa on perinteisesti lihaa, kanaa, äyriäisiä, okraa, tomaatteja ja sipulia. Okran tilalla voit käyttää esimerkiksi lehtiselleriä, vihreitä papuja tai paprikaa. Gumbon valmistuksessa käytetään voissa tai öljyssä ruskistettuja vehnäjauhoja, joista se saa ominaisen makunsa.

Apple pie on yksi Pohjois-Amerikan suosituimmista makeista piirakoista. Ohjeita löytyy yhtä monta kuin on leipojiakin. Apple pie voi olla umpipiirakka, jossa on pohja ja runsaan omenatäytteen päällä taikinakuvioilla koristeltu kansi. Taikinakantisen piirakan voit tehdä myös ilman pohjaa. Se voi olla myös piirakka, jossa on pohja ja täytteen päällä taikinanauhoista tehty ruudukko.

Barbecue tarkoittaa ulko­grillissä avotulella tai hiilloksella esimerkiksi vartaassa valmistettua ruokaa. Se voi tarkoittaa myös grillijuhlaa. Barbecue- eli bbq-kastike on tomaattipohjainen hapanimelä, usein myös savunmakuinen maustekastike. Se maustetaan esimerkiksi tabaskolla, tuoreella chilillä ja viinietikalla ja makeutetaan hunajalla, siirapilla, fariinisokerilla tai cola-juomalla.

Caesarsalaatin on kehuttu olevan jopa paras amerikkalainen resepti. Sen kehitti italialainen keittiömestari Caesar Cardini jo vuonna 1924 Yhdysvaltojen kansallispäiväksi. Salaatti valmistetaan side- eli roomansalaatista, parmesaanista, paahdetuista leipäkuutioista ja anjoviksella maustetusta kastikkeesta, joka on tämän salaatin tärkein makutekijä. Salaatin lisänä voit tarjota broileria, lohta tai katkarapuja.

Minute steak eli minuuttipihvi on naudan fileestä valmistettu hyvin ohueksi nuijittu lehtipihvi, joka kypsyy nopeasti. Voit valmistaa sen myös porsaan ulkofileestä tai hyvin raakakypsyneestä naudan sisäpaistista.