Intialainen ruoka - mausteita monipuolisesti

Intialainen ruoka - mausteita monipuolisesti

Päivitetty 11.7.2022

Intialaisen ruoan makujen, tuoksujen ja värien salaisuus on mausteiden monipuolisessa käytössä. Lähde jännittävälle makumatkalle Intiaan maistelemalla maan keittiön parhaita ruokia!

Ruoka on intialaisille enemmän kuin nälän sammuttaja. Yhteisillä aterioilla on suuri merkitys intialaisessa perhe-elämässä, ja ruoanvalmistukseen käytetään kotona paljon aikaa. Keittiöissä valmistetaan erilaisia ateriakastikkeita, chutneyta ja säilykkeitä sekä tehdään omia masala-maustesekoituksia.

Intialainen ruokaperinne on hyvin erilainen maan eri osissa. Erot johtuvat ilmastosta, historiasta ja uskonnosta. Useimmat hindut eivät syö lihaa, ja siksi yli 80 prosenttia Intian väestöstä on kasvissyöjiä. Kokeile kasvisruoista intialaisia masala dosa -lettuja sekä kasviscurry. Yhteistä maan kaikille ruokakulttuureille ovat raaka-aineiden yksinkertaisuus ja tyypilliset mausteet. Mausteet ovatkin hyvin pitkälti intialaisen ruoanlaiton perusta.

Intialainen ateria koostuu useista eri ruokalajeista, jotka ovat kaikki yhtä aikaa tarjolla thali-nimisellä tarjottimella. Tyypillinen ateria sisältää riisiä, linssejä, vihanneksia, erilaisia curryja ja pikkelssejä sekä jogurttia. Intiassa syödään paljon leipää. Naan-leipä valmistetaan jogurtista ja kohotetaan hiivalla. Chapati ja paratha ovat ohuita, kohottamattomia leipiä, jotka paistetaan pannulla nopeasti ruskean täplikkäiksi.

Juomana käytetään vettä tai lassi-nimistä jogurttipirtelöä, joka voidaan tarjota myös kevyesti suolattuna. Suosituin lassi lienee mangolassi, joka makeutensa puolesta sopii myös jälkiruoaksi. Masala dosa-letut 680x300 Kuvassa: Intialainen masala dosa

Tandooriumeja ja tamarindia

Pohjois-Intiassa ilmasto on viileä ja maaperä hedelmällisempää kuin monilla muilla alueilla. Siellä kasvatetaan karjaa ja viljellään viljaa. Ruokaa valmistetaan muun muassa tandooriuuneissa ja ruoissa käytetään voita ja kermaa.

Etelä-Intiassa suositaan paikallisesti tuotettua kookosta, currynlehtiä ja kirpeää tamarindin makua. Ruoka on reilusti maustetumpaa ja sen valmistukseen käytetään paljon hedelmiä ja vihanneksia.

Mausteiset äyriäis- ja kalaruoat tulevat läntisestä Intiasta, missä myös riisi on perusruokaa. Siellä käytetään ruoanlaitossa kookosmaitoa ja tyypillisiä mausteita ovat chili, kurkuma, korianteri, sarviapila ja fenkoli.

Itä-Intialaisiin ruokiin kuuluvat nuudelit, makean veden kalat ja makeat jälkiruoat.

Alla parhaat Intialaiset reseptit