Ranska - maalaisruokaa sekä hienostuneita ruokalajeja

Ranska - maalaisruokaa sekä hienostuneita ruokalajeja

Julkaistu 19.11.2018

Ranskalainen ruoka tunnetaan ympäri maapalloa - eikä suinkaan turhaan. Ihanat, viimeisen päälle viimeistellyt leivokset, hienostuneet ruokalajit ja maukkaat maalaisruoat tulevat monille ensimmäisenä mieleen ranskalaisesta keittiöstä. Ranskalaisten makujen loihtiminen omassa kotikeittiössä on helpompaa kuin voisi kuvitellakaan.

Ranskassa herkuttelu saatetaan aloittaa jo aamulla nauttimalla mehevä croissant ja cafe au lait -maitokahvi! Paikallisuus, raaka-aineiden laatu ja tuoreus ovat ranskalaisen ruoan kulmakivet. Ranskalaisen ruokakulttuurin yksi tunnetuimmista on varmasti patonki, jonka tuoreus on ranskalaisille erityisen tärkeä.

Ranskassa valmistetaan runsaasti erilaisia keittoja ja patoja. Sipulikeitto ja ranskalainen kalakeitto eli bouillabaisse hurmaavat myös suomalaisessa kotikeittiössä. Pääruoat ovat ranskalaisessa maalaiskeittiössä usein melko tuhteja, mutta myös kasvisruoat, kuten ratatouille kuuluvat tiiviisti maan ruokakulttuuriin. Lisäksi Ranskassa valmistetaan erikoisempia ja hienostuneempia ruokia, kuten sinisimpukoita valkoviinissä ja ostereita.

Välipalana tai lounaalla nautitaan erilaisia pikkusuolaisia piiraita, joista tunnetuin lienee quiche lorraine. Tuoreita, rapeita patonkeja syödään sekä alkupalana että lisäkkeenä.

Ranska tunnetaan myös viini- ja juustomaana. Maassa valmistetaan runsaasti erilaisia herkuttelujuustoja, kuten brie ja camembert, ja tästä syystä niitä myös syödään Ranskassa paljon esimerkiksi ruoan jälkeen ennen jälkiruokaa.

Jälkiruokien ja etenkin makeiden leivonnaisten kirjo on laaja. Jälkiruoista paahtovanukas eli Crème brûlée ja taivaallinen Tarte tatin -omenapiiras ovat luultavasti tunnetuimpia. Ihanat éclair-leivokset voi täyttää täysin oman makunsa mukaan esimerkiksi suklaavaahdolla. Jos ranskalaiset macaron-mantelileivokset eivät ole vielä tuttuja, on korkea aika tutustua!

Bon appetit!