Kastike kruunaa salaatin – parhaat kastikeideat eri salaateille

Kastike kruunaa salaatin – parhaat kastikeideat eri salaateille

Päivitetty 4.1.2024

Salaattikastike on tärkeä osa salaatin makua. Kastikkeen valintaan vaikuttaa salaatin oma maku sekä lehden rakenne. Vahvan makuinen salaatinlehti vaatii maukkaan kastikkeen, miedon makuiselle riittää hennompi kastike. Katso kaikki vinkit ja kokeile hurmaavia kastikkeita!

Salaatin kastikkeeksi on monta vaihtoehtoa. Helpoiten maustat salaatin lorauksella viinietikkaa ja öljyä sekä ripauksella suolaa ja mustapippuria. Makusi mukaan voit lisätä myös hunajaa, chiliä, valkosipulia tai mausteyrttejä kuten basilikaa tai korianteria. 

Cosmopolitan + caesarkastike

Vahvarakenteinen ja rapea Cosmopolitan on jäävuori- ja romainesalaattien risteytys ja sopii Caesar-salaatin pohjaksi. Cosmopolitanin kanssa sopivat myös raskaammat majoneesipohjaiset salaattikastikkeet. Sinappi antaa kastikkeelle potkua.

Caesar-salaatti 680 Kuvassa: Caesar-salaatti

Salaattisekoitus + vinaigrette

Provencen salaattimixillä saat helpolla maistuvan salaattipohjan, jossa värit ja rakenteet vaihtelevat. Tämän salaatin kanssa sopii erinomaisesti vinegrettekastike, jossa on pohjana omenaviinietikka ja oliiviöljy. Voit maustaa vinegretten sinapilla, sitruunalla, yrteillä tai valkosipulilla. Kurkkaa sitruuna-vinegrettesalaattikastikkeen ohje tästä.

Omena-sinihomejuustosalaatti 2023 680x300 Kuvassa: Omena-sinihomejuustosalaatti

Tammenlehtisalaatti + vinaigrette

Koristeellinen tammenlehtisalaatti on maultaan miedon makeahko ja rakenteeltaan pehmeä. Salaatin kanssa sopii vinaigrette, mutta myös kermaviilipohjainen kastike. Tammenlehtisalaatti on erinomainen juusto-hedelmäsalaateissa.

Mustikkainen salaatti 2016 (680 x 298) Kuvassa: Mustikkainen salaatti

Friseesalaatti + balsamico

Voimakkaan makuinen ja hiukan kitkerä friseesalaatti sopii parhaiten salaattisekoituksiin. Kitkeryyttä tasapainottamaan sopii hyvin makeahko balsamico tai paksumpi marjapohjainen vinaigrette. Frisee-salaatti löytyy esimerkiksi herkullisen palsternakka-lohisalaatin pohjalta.

Klementiini-broilerisalaatti 2018 (680 x 298) Kuvassa: Klementiini-broilerisalaatti

Lehtisalaatti + sitruunamehu

Lehtisalaatti on maultaan mieto ja rakenteeltaan pehmeä salaatti, ja hyvä vihersalaatin raaka-aine. Lehtisalaatti vettyy nopeasti, joten kastike lisätään hyvin kuivatun salaatin päälle juuri ennen tarjoilua. Kastikkeeksi sopii sitruuna-vinaigrettekastike tai pelkkä sitruunanmehu, suola ja pippuri. Kokeile sitruunavinaigretteä esimerkiksi vesimelonisalaatin kanssa.

Mitä hapokkaampi ja suolaisempi vinaigrette, sitä vähemmän kastiketta tarvitaan. Valkoviini- tai sherryviinietikka sopivat hennolle salaatille punaviinietikkaa paremmin.

Kylmäsavulohisalaatti 2021 (680 x298) Kuvassa: Kylmäsavulohisalaatti

Jääsalaatti + majoneesi

Rapea ja miedon makuinen jääsalaatti on keräsalaatin ja lehtisalaatin risteytys. Koristeellinen ja jämäkkä jääsalaatti on monikäyttöinen perussalaatti ja kestää hyvin paksummankin kastikkeen painon. Sen kanssa voi tarjoilla öljy-, jugurtti- tai majoneesipohjaisia kastikkeita. Tämän kukkakaali-tomaattisalaatin kastike syntyy sekoittamalla kermaviiliin sinihomejuustoa.

Sushisalaatti 680x300 Kuvassa: Sushisalaatti

Jäävuorisalaatti  + kermaviilipohjainen kastike

Rapea jäävuorisalaatti on maultaan sekä makea että hiukan karvas. Monikäyttöinen salaatti on parhaimmillaan yhdistettynä muiden salaattien kanssa. Kestävämmän rakenteen vuoksi salaatinkastikkeeksi sopii myös hieman raskaammat kermaviili- tai öljypohjaiset kastikkeet, esimerkiksi ranskalainen salaattikastike tai toinen klassikko thousand-island.

Bataatti-kanasalaatti 2023 (680 x 298) Kuvassa: Bataatti-kanasalaatti

Valmiit salaatinkastikkeet kätevästi verkkokaupasta

Pirkka tumma balsamietikkakastike 250ml - kuva

Pirkka tumma balsamietikkakastike 250ml

Katso lisää ›

Pirkka valkosipulisalaattikastike 270ml - kuva

Pirkka valkosipulisalaattikastike 270ml

Katso lisää ›

Pirkka jogurttinen kastike 270ml - kuva

Pirkka jogurttinen kastike 270ml

Katso lisää ›

Pirkka caesar salaattikastike 320ml - kuva

Pirkka caesar salaattikastike 320ml

Katso lisää ›