Taltuta makeanhimo

Taltuta makeanhimo

Tuntuuko, ettet selviä päivääkään ilman herkuttelua? Ihmisellä on luontainen mieltymys makeaan, ja siksi makeakoukku syntyykin melko helposti. Makeanhimosta on kuitenkin mahdollista päästä eroon harjoittelemalla.

Mitä enemmän syöt makeaa, sitä enemmän sitä tekee mieli. Makea tuottaa mielihyvää ja antaa nopeaa energiaa. Makean syömisen vähentäminen voi tuntua aluksi haastavalta, mutta kun tottuu vähempään, mieliteot laantuvat ja vähenevät.

Makean syömisen kohtuullistamiseen on monta hyvää syytä – aina ihon ja suoliston hyvinvoinnista, virkeyteen ja sairauksien ehkäisyyn. Vaikka makean syöminen lisää hetkeksi energisyyttä, pidemmän päälle se vähentää virkeyttä ja vie tehoja arjesta.

Näin pääset irti sokerikoukusta

1. Aloita pienillä muutoksilla

Pienillä muutoksilla syntyy iso lopputulos. Jos sokerin käyttö on runsasta, kannattaa sitä vähentää asteittain, jotta makuaistisi tottuu eikä muutos tunnu liian radikaalilta. Esimerkiksi sokeroitua jogurttia voi laimentaa maustamattomalla ja lisätä marjoja tai hedelmiä sekaan. Osta ison karkkipussin sijaan pieni, suklaalevyn sijaan pienempi patukka ja ison jäätelöpaketin sijaan tuutti tai puikko.

2. Korvaa sokeri luonnollisilla makeuttajilla

Korvaamalla lisätty sokeri luonnollisilla makeuttajilla saa virkeyden ja terveyden lisäksi laajemman makumaailman. Luontaista makeaa on hedelmissä, marjoissa, maitotuotteista (maitosokeri eli laktoosi), jonkin verran juureksissa sekä joissain pähkinöissä (cashew). Kun makuaisti tottuu marjojen ja hedelmien luonnolliseen makeuteen, huomaa paremmin erilaisia makuja ja vivahteita. Lisätty sokeri saattaa peittää alleen paljon hienovaraisia makuja. Opettele tekemään erilaisia smoothieita ilman sokeria tai lisättyä hunajaa! Saat makeutusta banaanista ja muista hedelmistä.

3. Pidä sokerilakko

Joskus sokerikoukku katkeaa parhaiten pitämällä vaikka parin viikon sokerittoman jakson, jonka jälkeen makuaistit tottuvat helpommin luonnollisiin makeuttajiin. Huomaa myös, että pidemmän päälle totaalinen makeakielto ei yleensä toimi. Tässä lajissa kohtuus on taito, jota kannattaa harjoitella.