Vaivattomampi arki vihanneksilla
Päivitetty 10.8.2022Helpota arjen ruokarumbaa seuraavilla näppärillä vinkeillä ja vähennä samalla hävikkiä. Ei sitä turhaan sanota, että puoliksi valmisteltu on puoliksi tehty!
1. Perunat
Kuori ja tarvittaessa pilko seuraavan päivän perunat valmiiksi jo edellisenä päivänä. Peitä perunat vedellä ja säilytä jääkaapissa. Käytä vuorokauden sisällä.
2. Porkkanat ja kesäkurpitsat
Esivalmistele seuraavalla viikolla tarvittavat vihannekset. Kuoritut ja pilkotut porkkanat säilyvät kostean pyyhkeen alla suljetussa astiassa viisi päivää, pilkotut porkkanat ja kesäkurpitsa ilmatiiviissä astioissa tai pusseissa 3-5 päivää.
3. Sipulit
Pidä sipulinpilkkomistalkoot. Laita uimalasit päähäsi ja pilko kerralla useamman ruoan sipulit. Säilytä pilkottu sipuli ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa 3-5 päivää tai pakkaa se mahdollisimman ilmatiiviisti minigrip-pussiin ja laita pakastimeen.
4. Yrtit
Valmista yrttien jämistä yrttikuutioita. Hienonna yrtit varsineen, sekoita joukkoon hieman öljyä ja pakasta jääpalamuoteissa. Yrttikuutiot sopivan hyvin esimerkiksi keittojen ja munakkaiden maustamiseen.
5. Kasvislientä kannoista ja kuorista
Säästä porkkanan, palsternakan, sellerin ja sipulin kuoret ja kannat sekä yrttien jämät ja keitä niistä kasvislientä. Kasvisliemi säilyy jääkaapissa noin viisi päivää, pakastimessa vuoden.
6. Smoothiet
Pakasta valmiita smoothiemixejä. Mittaa minigrip-pusseihin tarvittava määrä esimerkiksi pilkottua banaania, mangoa, marjoja ja pinaattia. Kaada pussin täyte tehosekoittimeen, lisää neste ja surauta smoothieksi. Kurkkaa inspiraatioksi ravitsevat välipalasmoothiereseptit.
7. Purkkisalaatti
Purkita evässalaattisi! Pakkaa salaatti korkeaan lasipurkkiin, jossa se pysyy hyvänä jopa pari päivää. Laita kastike purkin pohjalle, sen päälle kerros tai kaksi kovempia aineksia kuten paprikaa tai kurkkua, sitten muut vihannekset ja päällimmäiseksi hiilihydraatit, kuten kvinoa sekä vihreät lehtivihannekset. Peitä purkin suu talouspaperilla ennen kannen sulkemista.