Hyytelöt ja mousset

Hyytelöt ja mousset

Hyytelöt ja mousset ovat hyviä vaihtoehtoja jälkiruoaksi raskaammankin pääruoan jälkeen. Ne ovat kevyitä, eivätkä täytä vatsaa ylettömästi. Hyytelön valmistamiseen tarvitaan liivatetta ja yleensä sokeria ja mehua, mutta makua ja valmistustapa voi vaihdella oman maun mukaan. Mousse taas on ilmava ja kuohkea jälkiruoka, johon perinteisesti tulee joko vispattua kermaa tai kananmunaa. Molemmat jälkiruoat sopivat sekä juhlapöytään että rentoihin illanistujaisiin. Yhteistä jälkiruoilla on se, että ne yleensä kaipaavat jähmettymistä jääkaapissa. Tämän takia mousset ja hyytelöt kannattaa valmistaa hyvissä ajoin ennen tarjoamista.

Marjaiset hyytelöt

Hyytelö on hauska jälkiruoka, joka sopii niin lasten kutsujen juhlapöytään kuin vaikkapa joulupöytään jälkiruoaksi. Kokeile vaikka ihanan raikasta mansikka-jogurttihyytelöä. Anna liivatteiden liota kylmässä vedessä kymmenen minuuttia alkuvaiheessa. Sen jälkeen liivatteet sulatetaan ja sekoitetaan hyytelömassaan, joka koostuu mansikkasoseesta, sokerista, jogurtista, kermasta ja sitruslikööristä. Sitrusliköörin voi halutessaan jättää myös pois. Anna hyytelön jähmettyä yön yli jääkaapissa ja koristele ennen tarjoilua. Hyytelön voi yhdistää myös kakkuun ja tehdä herkullisen mansikkahyytelökakun. Rakennetta taas hyytelöön saa vaikkapa lisäämällä riisiä. Keisarinnan riisihyytelö luo maalaistunnelmaa ja yhdistää riisipuuron, kerman ja marjat. Liivatelehdet sulatetaan omenamehussa.

Suussa sulavat mousset

Kahvin ystäville sopii täydellisesti cappucino-suklaamousse. Tuorejuusto tuo mousseen pehmeyttä ja mehevyyttä. Halutessasi voit lisätä tilkan konjakkia tai viskiä makua tuomaan. Lisää koristeeksi kermavaahtoa ja suklaata. Valkosuklaamousse ja mansikkakastike vie kielen mennessään. Suklaaseos syntyy liivatteesta ja valkosuklaasta. Vaahdotetut kerma, sokeri ja keltuaiset lisätään seokseen ja annetaan sen hyytyä jääkaapissa noin tunnin verran. Moussen päälle tulee vielä ihana mansikkasose ja herkku on valmis nautittavaksi. Kokeile myös helppoa ja nopeaa kookos-suklaamoussea. Vaahdota kookosmaito kerman tapaan ja vatkaa sulatettu suklaa sen sekaan. Tarjoile mousse mangopalojen kanssa.

Ihanat kinuskihyytelöt jälkiruoaksi

Kinuskihyytelö ja marjat on näyttävä ja herkullinen jälkiruoka. Sulata liivatelehdet kinuskikastikkeeseen ja sekoita kermavaahto myös joukkoon. Kaada seos vuokaan ja nosta hyytymään jääkaappiin. Hyytelö olisi hyvä pitää jääkaapissa yli yön, mutta vähintään neljä tuntia. Koristele hyytelö marjoilla. Puolukan happamuus ja kinuskin makeus yhdistyvät kinuski-puolukkahyytelössä. Jogurtista, kermavaahdosta, liivatteesta ja sokerista koostuvaan seokseen lisätään maukas puolukkakinuski. Puolukoita voi käyttää myös annosten koristeluun.