Tuoreita fenkoleita kokonaisena ja puolikkaana.

Monikäyttöinen fenkoli

Julkaistu 16.5.2024

Aromaattinen, makeahko ja mausteinen fenkoli on lähtöisin Välimeren alueelta. Fenkoli sopii erityisesti kala- ja äyriäisruokiin, mutta sitä voi käyttää myös erilaisissa lisäkkeissä ja salaateissa.

Mille fenkoli maistuu?

Fenkolin maku muistuttaa hieman anista sekä lakritsia, se maistuu hieman makealle ja on mausteista. Voimakkaan makuinen fenkoli maistuu monelle erityisesti raakana ohuesti siivuloituna salaateissa tai pääruoan lisukkeena, kypsennettynä fenkolin maku on puolestaan pehmeämpi.

Milloin fenkoli on sesongissa?

Suomessa fenkolin parhain sesonki on kesällä, erityisesti keskikesällä. Ulkomaisia fenkoleja saa lähes ympäri vuoden kaupoista ja niiden sesonki ajoittuu tammikuusta helmikuuhun.

Voiko fenkolin varsia syödä?

Fenkolin voi hyödyntää kokonaan, isommasta lehtiruusukkeesta aina varsiin sekä lehtiin asti. Vaalea lehtiruusuke kannattaa siivuloida ohueksi, sillä se on melko kovaa raakana. Tillin näköisiä lehtiä voi puolestaan käyttää kuten yrttejä salaateissa tai mausteena.

Miten fenkolia käytetään?

Fenkoli sopii erityisesti kala- ja äyriäiruokiin tuomaan lisäsäväystä, antaa se myös aromaattisen lakritsaisen maun keväisiin salaatteihin, keittoihin, pataruokiin ja lisäkkeisiin. Jos fenkolia käyttää raakana vaikkapa salaateissa, kannattaa kasvin kovimmat osat leikata ohuiksi suikaleiksi. Fenkolin herkullinen maku pääsee esiin myös grillattuna. Esikypsennä pitkittäin lohkottu fenkoli keittämällä, niin grillausaika lyhenee.

Fiilistele fenkolia näillä resepteillä

Hyödynnä kasviksia ruoanlaitossa näillä vinkeillä