Retiisi (1440x550)

Retiisi on kesäsalaatin kipakka kaunokainen

Julkaistu 25.3.2024

Rapsakka retiisi on kesäsalaatin kipakka kaunokainen, mutta se sopii myös moneen muuhun ruokaan. Retiisi on pienikokoinen, pyöreä tai pitkulainen vihannes, jolla on punainen tai valkoinen kuori ja valkoinen sisus. Retiisin maku on raikas, kirpeä ja hieman tulinen.

Retiisiä on viljelty Kiinassa jo tuhansia vuosia sitten. Meille tutun lajikkeen lisäksi on olemassa erikokoisia ja -muotoisia retiisejä. Väreissäkin on vaihtelua: on vaaleita, kellertäviä ja jopa mustia lajikkeita. Retiisi saa mausteisen makunsa sinappiöljystä, jota on myös rucolassa ja lantussa.

Onko retiisi terveellistä?

Retiisi on hyvä C-vitamiinin, kaliumin ja kuidun lähde, ja siinä on vain vähän kaloreita.

Miten retiisiä säilytetään?

Retiisiä kannattaa säilyttää jääkaapissa, mieluiten muovipussissa tai -rasiaan pakattuna, ja sitä kannattaa käyttää mahdollisimman tuoreena.

Mihin retiisi sopii?

Retiisi sopii sekä sellaisenaan syötäväksi että osana lämpimissä ruoissa. Retiisi tuo mukavasti makua salaatteihin, mutta se maistuu mainiolta myös paistettuna voin kanssa tai paahdettuna uunissa. Myös retiisin naatit kannattaa hyödyntää: ravintoaineista 90 prosenttia on lehdissä. Syö retiisin lehtiä leivän päällä tai lisää salaattiin. Kypsennettynä retiisistä tulee mehukas ja sen maku loivenee. Kokeile myös raa’an retiisin pikkelöintiä!

Hyödynnä kasviksia ruoanlaitossa näillä vinkeillä