Vinkit kalaostoksille

Vinkit kalaostoksille

Mitä kalaa kalatiskistä kannattaa valita? Onko kaloilla sesonkeja? Miten kauan kala säilyy? Muista ostoksilla nämä asiat. K-Citymarket Länsikeskuksen kauppias Jukka itkonen antaa parhaat vinkit kalatiskille.

1. Tunnista tuoreus

Tuoreen kalan väri on kirkas, tuoksu raikas ja kidukset helakan vaaleanpunaiset. Pilaantuneen kalan tunnistaa sameasta väristä, pintalimasta ja epämiellyttävästä tuoksusta. Kalatiskeillä on taulut, joista asiakas näkee esimerkiksi kalojen pyyntialueet ja -päivät, sekä onko kyseessä villikala vai kasvatettu kala.

2. Lisää kalaa arkeen

Kalalla saa hyvin vaihtelua arkiruokailuun. Jos kotona tulee valmistettua lähinnä lohta, kokeile seuraavaksi esimerkiksi siian, ahvenen tai kuhan fileitä. Ne ovat yhtä helppoja ja nopeita paistaa pannulla kuin tuttu lohi. Lisäksi fileet ovat ruodottomia ja siksi hyvä valinta myös lapsiperheille. Kokeile myös perinteisiä silakkafileitä, joissa on hyvä hinta-laatusuhde. Muista myös rasiapakatut kalasuikaleet. Kirjolohisuikaleista ja ruokakermasta saa pannulla helpon kastikkeen.

3. Huomioi sesongit

Kasvatettua lohta ja siikaa saa vuoden ympäri, mutta muilla kaloilla on omat sesonkinsa. Esimerkiksi mateen sesonki on sydäntalvella, kun järvet ovat jäässä. Kuhaa saa parhaiten yleensä alku- ja loppukesästä ja haukea alkukeväästä.

4. Pyydä kalamestarilta apua

Kalamestarilta voi pyytää oikeastaan mitä vain: fileointia, mateen nylkemistä tai ruotojen poistamista. Kesähelteillä kalalle kannattaa pyytää jääpussi, jotta se säilyy hyvänä kotiin asti. Tiskiltä voi myös tilata raaka-aineet juhliin. Tilaus kannattaa tehdä noin viikkoa ennen juhlapäivää puhelimitse tai kaupassa.

5. Valmista kala heti

Kala on herkkä raaka-aine. Se on hyvä saada kylmään pian, noin puolen tunnin sisällä ostamisesta - etenkin kesällä. Kalatiskin tuotteet pitää valmistaa 1-2 päivän sisällä ostamisesta. Muissa kalatuotteissa käyttöaika lukee pakkauksessa. Kaupassa kalat säilytetään ihanteellisessa lämpötilassa, mutta kotijääkaapit ovat usein lämpimämpiä - siksi kalat kannattaa valmistaa aina pian.