Kala ja äyriäiset kypsyvät grillissä

Kala ja äyriäiset kypsyvät grillissä

Päivitetty 17.3.2023

Grillattu kala ja äyriäiset ovat kesän herkkuja. Rasvaiset ja vaaleat kalat grillataan miedolla lämmöllä puhtaassa grillissä. Muista maustaa kala ennen grillausta! Kokeile rohkeasti myös grillattuja äyriäisiä.

Grillaa kalaa monella tapaa

Rasvaiset ja keskirasvaiset kalat, kuten lohi, siika, silakka ja muikku sopivat hyvin grillattaviksi. Myös vähärasvaisemmat vaaleat kalat sopivat grilliin. Lohi kypsyy nopeasti, ja suuresta lohifileestä saa helposti aterian isommallekin joukolle. Katso herkullisia grilliin sopivia kalareseptejä.

Kypsyessään kala hajoaa herkästi, joten kala kannattaa grillata nahkoineen. Halsteri on ohuesta metalliritilästä valmistettu varrellinen apuväline grillaukseen ja onkin oivallinen apuväline kalaa grillattaessa! Mikäli et omista halsteria, kannattaa kalafileet grillata esimerkiksi parilalla. Grillaa aina fileen nahkapuoli ensin.

Halsterin tai parilan lisäksi kalaa voi grillata vartaissa tai tehdä alumiinifoliosta nyyttejä, joiden sisällä kalan lisäksi kypsyvät kasvikset. Nyyteissä kalan voi kypsentää myös ilman nahkaa. Muista, että kalan kanssa mieto lämpö takaa herkullisemman lopputuloksen.

Lohipihvit ja krossatut perunat (680x300) Kuvassa: Lohipihvit ja krossatut perunat

Kokonaisena grillattu kala

Kokonainen grillattu kala on näyttävä tarjottava. Kokonaisena kypsennettävä kala grillataan päineen. Yrtit (esim. korianteri ja tilli) sopivat hyvin kalan sisälle antamaan makua. Myös sitruunaviipaleet sopivat grilliin kalan kanssa! Hiero vielä suolaa kalan pintaan. Grillatessa nahka suojaa kalaa hyvin, ja kääntämällä varovasti kalan saa pysymään ehjänä. Kalan voi maustaa myös etukäteen suolaamalla tai marinoimalla. Kala maustuu tasaisesti, kun teet vatsan puolelle viiltoja. Kala ei useinkaan tarvitse sitruunaa ja suolaa kummempia mausteita rinnalleen. Ihanan helppo grillilohi syntyy näin vaivattomasti: valmista marinadi, anna maustua rauhassa, grillaa meheväksi ja viimeistele tuoreella kevätsipulilla ja chilillä.

Kokonaisena grillattu siika 680x300 Kuvassa: Kokonaisena grillattu siika

Savukala on kesäpöydän suosikki

Grillatun kalan lisäksi savukala on monessa perheessä kesäisen ruokapöydän suosikki. Savustuksesta saa myös näyttävän ohjelmanumeron kesäkeittiöön. Savustukseen soveltuvat erityisen hyvin rasvaiset kalat kuten lohi, siika, silakka, muikku ja kirjolohi. Kalan ohella myös kasvislisäkkeet saavat savustimessa uutta makua.

Savumuikut (680x300) Kuvassa: Savumuikut

Herkkuja savukalasta

Savulohi ja Pirkka Parhaat saaristolaisleipä ovat lyömätön makuyhdistelmä! Maistuva saaristolaisleipä syntyy pienellä vaivalla myös kotikeittiössä.

Savusilakkamousse (680x300) Kuvassa: Savusilakkamousse

Kokeile myös grillattuja äyriäisiä

Myös äyriäiset sopivat hyvin grilliin. Ne valmistuvat vaivatta vartaisiin pujotettuina, mutta isompia äyriäisiä, kuten kokonaisia scampeja eli jättikatkarapuja, voi grillata myös yksittäin. Äyriäisten kylkeen sopivat hyvin erilaiset makuvoit, dipit ja kastikkeet, joiden kanssa äyriäiset herkutellaan nopeasti parempiin suihin!

Grillatut kokonaiset katkaravut 2021 660x297px Kuvassa: Grillatut kokonaiset katkaravut

Kalat ja äyriäiset grilliin kätevästi myös verkkokaupasta!