Kala ja äyriäiset kypsyvät grillissä

Kala ja äyriäiset kypsyvät grillissä

Grillattu kala ja äyriäiset ovat kesän herkkuja. Rasvaiset ja vaaleat kalat grillataan miedolla lämmöllä puhtaassa grillissä. Muista maustaa kala ennen grillausta! Kokeile rohkeasti myös grillattuja äyriäisiä.

Grillaa kalaa monella tapaa

Rasvaiset kalat, kuten siika, lohi, silakka ja muikku sopivat hyvin grillattaviksi. Myös vähärasvaisemmat vaaleat kalat sopivat grilliin. Lohi kypsyy nopeasti, ja suuresta lohifileestä saa helposti aterian isommallekin joukolle. Inkivääri-soijamarinadissa maustetut, grillatut lohivartaat ovat herkullista tarjottavaa ja grillivartaisiin voit lisätä myös sitruuna ja punasipulia. Katso lisää grilliin sopivia kalareseptejä.

Kypsyessään kala hajoaa herkästi, joten kala kannattaa grillata nahkoineen. Halsteri on oivallinen apuväline kalaa grillattaessa, jossa voit grillata vaikkapa siikaa. Halsteri on ohuesta metalliritilästä valmistettu varrellinen apuväline grillaukseen. Mikäli et omista halsteria, kannattaa kalafileet grillata esimerkiksi parilalla. Grillaa filee nahkapuoli ensin.

Halsterin tai parilan lisäksi kalaa voi grillata vartaissa tai tehdä alumiinifoliosta nyyttejä, joiden sisällä kalan lisäksi kypsyvät kasvikset. Nyyteissä kalan voi kypsentää myös ilman nahkaa. Muista, että kalan kanssa mieto lämpö takaa herkullisemman lopputuloksen. Esimerkiksi lohinyytit ja manteliset ahven-perunanyytit ovat helppoja ja herkullisia arjen grilliruokia.

Kokonaisena grillattu kala

Kokonainen grillattu kala on näyttävä tarjottava. Kokonaisena kypsennettävä kala grillataan päineen. Yrtit (esim. korianteri ja tilli) sopivat hyvin kalan sisälle antamaan makua. Hiero vielä suolaa kalan pintaan. Grillatessa nahka suojaa kalaa hyvin, ja kääntämällä varovasti kalan saa pysymään ehjänä. Kokeile myös kotimaisia ahvenia banaaninlehtiin käärittynä, jolloin kala kypsyy kokonaisena meheväksi lehtien suojissa. Kalan voi maustaa myös etukäteen suolaamalla tai marinoimalla. Kala maustuu tasaisesti, kun teet vatsan puolelle viiltoja. Kala ei useinkaan tarvitse sitruunaa ja suolaa kummempia mausteita rinnalleen.

Savukala on kesäpöydän suosikki

Grillatun kalan lisäksi savukala on monessa perheessä kesäisen ruokapöydän suosikki. Savustuksesta saa myös näyttävän ohjelmanumeron kesäkeittiöön. Savustukseen soveltuvat erityisen hyvin rasvaiset kalat kuten lohi, siika, silakka, muikku ja kirjolohi. Kalan ohella myös kasvislisäkkeet saavat savustimessa uutta makua.

Hyödynnä savustettua kalaa valmistamalla esimerkiksi suolainen savukalatäyte letuille, ruokaisa savulohi-perunasalaatti tai amerikkalaistyylinen savusiikachowder. Savulohi ja Pirkka Parhaat saaristolaisleipä ovat lyömätön makuyhdistelmä! Maistuva saaristolaisleipä syntyy pienellä vaivalla myös kotikeittiössä.

Kokeile myös grillattuja äyriäisiä

Myös äyriäiset sopivat hyvin grilliin. Ne valmistuvat vaivatta vartaisiin pujotettuina, mutta isompia äyriäisiä kuten jättikatkarapuja voi grillata mainiosti myös yksittäin. Kampasimpukkavartaat ja gremolata katkarapuvartaat ovat trendikkäitä vaihtoehtoja perinteisille liha- ja kasvisvartaille.