Joulupöydän jännittävimmät ruoat ja viinit

Joulupöydän jännittävimmät ruoat ja viinit

Päivitetty 22.11.2018

Mitä jos juotaisiin tänä jouluna jotain uutta? Rakentuupa juhlapöytäsi perinteisten herkkujen tai uusien tuttavuuksien ympärille viini täydentää makukokemuksen. Kokosimme tänne joulun yllätyksellisempien reseptien pariksi sopivat puna- ja valkoviinit Alkon valikoimasta.

K-Supermarket

Joulupizza mädistä

Joulupöydästä löytyy tänä vuonna pizza, jossa maistuvat mäti, smetana ja punasipuli. Sen vierelle sopii erinomaisesti maailman johtavan luomuviinituottajan, Emilianan, omenainen ja trooppisen hedelmäinen Birds of Paradise Riesling (75 cl, Chile), jossa on kuiva ja raikas suuntuntuma hyvällä hapokkuudella.

Joulupizza mädistä viinisuositus

Kuusigraavattu lohi

Juhlapöydän klassikossa maistuu tänä vuonna metsä. Kuusigraavattu lohi saa makunsa kuusenneulasista ja kuusiöljyllä maustetusta ranskankermasta. Kevyesti savutettu Casillero del Diablo Chardonnay (75 cl, Chile) sointuu upeasti lohen seuraksi. Tämä chardonnay on pirteä ja kuiva valkoviini, jonka maussa on sitruksisuutta ja persikkaa. Raikas ja eloisa hapokkuus tukee kevyttä tammikypsytystä.

Kuusigraavattu lohi viinisuositus

Sinisimpukat glögiliemessä

Inkivääri, fenkoli, neilikka ja vaalea glögi maustavat tämän upean juhlavan annoksen sinisimpukoita. Annoksen kanssa raikkaan ryhdikkään puolikuivan valkoviinin, Kendermanns Classic Rieslingin (75 cl, Saksa), hapokkuus ja aromit pääsevät ansaitsemaansa loistoon.

Sinisimpukat glögiliemessä viinisuositus

Sushirullat

Sushia joulupöydässä? Miksipä ei! Loihdi kauniit sushirullat katkaravuista ja avokadosta, sienistä ja munakkaasta tai siiasta, ja valitse kaveriksi Black Tower Riesling Gewürztraminer (75 cl, Saksa). Tämä riesling on maultaan napakan runsas ja puolikuiva valkoviini, joka sopii hyvin aasialaisten ruokien kanssa. Se kestää myös voimakkaampia mausteita, kuten sushin kanssa nautittavia inkivääriä ja wasabia. Black Tower on Suomen suosituin saksalainen viini.

Sushirullat viinisuositus

Kaneli-hunajajuurekset

Mausta tutut uunijuurekset tällä kertaa jouluisasti kanelilla ja hunajalla. Kasvisruoan seurana toimii erinomaisesti Welmoed Gewürztraminer (75 cl, Etelä-Afrikka), joka on aromikas ja vivahteikas valkoviini, jossa on Gewürztraminer-rypäleelle tyypillistä mausteisuutta, kukkeutta ja eksoottista hedelmää.

Kaneli-hunajajuurekset viinisuositus

Nyhtökinkku ja neilikkakastike

Kokeile tänä jouluna perinteisen kinkun sijaan suussa sulavaa, 24 tuntia haudutettua luullista nyhtökinkkua ja neilikkakastiketta. Pehmeän mausteisuutensa vuoksi loistava kumppani nyhtökinkulle on keskitäyteläinen punaviini El Coto Crianza (75 cl, Espanja). Tempranillo-rypäle on Riojan viinialueen tähti, josta valmistetaan myös tyylikkäät ja Espanjan myydyimmät Rioja viinit.

Nyhtökinkku ja neilikkakastike viinisuositus