Lapsiperheen pelastuksia

Lapsiperheen pelastuksia

Päivitetty 28.4.2021

Lasten lempiruoat ovat klassikkoja: lihapyöryköitä, kalapuikkoja, makaronilaatikkoa... Mutta jotta ruokavalio pysyisi monipuolisena ja uudet maut tulisivat tutuiksi, lapsille kannattaa tarjota paljon muutakin kuin ikisuosikkeja.

Muistaahan sen: kun koulussa oli ruokana kalapuikkoja, kaikki hakivat lisää ja puikot loppuivat kesken. Samoin kävi pinaattilettupäivänä. Lasten suosikkilistat eivät ole vuosien saatossa juuri muuttuneet. Helsingin kouluissa ja päiväkodeissa tykättiin mm. näistä:

TOP 5 koululaisten suosikit

1. Kalapuikot
2. Pizza
3. Tortillat
4. Hampurilainen
5. Pinaattiohukaiset

TOP 5 päiväkotilaisten suosikit

1. Lihapyörykät ja perunasose
2. Liha-makaronilaatikko
3. Pinaattiohukaiset
4. Kalapuikot
5. Spagetti ja jauhelihakastike

Vaikka vanhojen tuttujen ruokien menekki on taattua, lapsille kokatessa ei kannata rajoittua niihin. Yksi tärkeimpiä terveellisen ruokavalion piirteitä on monipuolisuus. Kun syö vaihtelevasti eri ruokia, todennäköisesti saa riittävästi kaikkia tarpeellisia ravintoaineita. 

Lisäksi uusiin makuihin tottuu vain syömällä erilaisia ruokia. Jos ensimmäinen kohtaaminen uuden ruokalajin kanssa ei heti vakuuta lasta, älä luovuta. Tutkimusten mukaan uuteen makuun tottuminen voi vaatia yli kymmenen maistelukertaa. Ja toisaalta tutkimukset kertovat myös, että pidämme niistä ruoista, joita syömme usein.

Ja sitä paitsi, jos vain annat mahdollisuudet, lapsesi voivat osoittautua pikku kulinaristeiksi. Ehkä teidän perheen uudeksi suosikiksi nouseekin simpukatparsa tai maksa.

Katso mitä lapset valitsivat kun he saivat itse päättää päivän ruokaostokset!

Carrot Kitchen - lasten kokkauskaveri kännykässä

Lasten sivulle kuva 680x300 Käärmetorttu

Haluatko saada lapsesi kiinnostumaan ruoanlaitosta ja terveellisestä syömisestä, tai löytyykö kotoasi jo innokkaita junnukokkeja? Hienoa, sillä nyt lapsilla on ikioma kokkauskaveri – ja vanhemmilla mainio lisäapu keittiössä.

Lue lisää Carrot Kitchen