London calling

London calling

Päivitetty 25.4.2023

Vilkas Lontoo on suloinen sekamelska myös keittiöiden suhteen. Britti pitää teekupistaan edelleen tiukasti kiinni, mutta trenditietoiset vaihtavat välillä perinteisen mustan teen japanilaiseen matchaan. Sitä siemaillaan bageleiden kanssa. Katukeittiössä kuhisevat eri kulttuurit, mutta myös perinteiset brittiläiset katuruokasuosikit pysyvät suosiossa.

Kello viiden tee

Aristokraattinen teehetki muuntuu rennompaan suuntaan. Toki perinteiset skonssit maistuvat yhä kermavaahdon ja hillon kanssa tarjoiltuna tai herkullisina suolaisina versioina timjamilla maustettuna, mutta teen kanssa syödään yhä useammin bageleita. Ja teenä voidaan nauttia myös japanilaista matchaa, vihreää teetä. Matcha maistuu maidonkin kanssa. Mustan teen ystävä nauttii teen mausta myös earl grey -kekseissä.

Streetgastro

Katukeittiöiden ruoasta on tullut myös Britanniassa salonkikelpoinen herkku. Lontoossa katuruokafestareita on järjestetty eri maateemoilla, mutta nyt nousussa on taas meksikolainen keittiö. Burritoja, wrapejä ja tortilloja kääritään katujen varsilla taas uudella innolla. Kasvisruoka jyrää myös Lontoon kaduilla. Kääröjen väliin sujahtaa entistä enemmän ja entistä useammin pelkkiä kasviksia. Peribrittiläinen katuruoka puolestaan on fish and chips, jota tarjoillaan niin ulkona pikkukojuissa kuin perinteisissä pubeissa.

Bonusherkku brittiläisittäin

Brittien ruokalähettiläs Jamie Oliver on onnistunut päivittämään yhdestä kansallisruoasta sellaisen version, jonka reseptiä kopioidaan ja varioidaan muuallakin. Shepherds pien eli paimenen piiraan vegaaninen versio on niin tuhti ja ruokaisa, että se uppoaa sekasyöjiinkin.

Kurkkaa myös, maistuisiko sinulla aamiainen brittityyliin.