Arki
Maakuntien parhaat palat

Maakuntien parhaat palat

Itsenäisyyspäivänä juhlitaan Suomea ja suomalaisia perinteitä. Mikä olisikaan parempi tapa kuin kerätä juhlapöytään makuja maakunnista ja samalla tukea suomalaista työtä.

Suomalaisten maakuntien maistuvat perinteet

Perinneruoat ovat suomalaisen keittiön kivijalka. Ole ylpeä perinteistä, lähde innolla kokeilemaan ja tutustu suomalaiseen kulttuuriperintöön keittiön kautta.

Suomalaisilla maakunnilla on erilaisia ja hauskoja perinneruokia – herkuttele itsenäisyyspäivänä kainuulaisilla rönttösillä, Satakunnan kalaruoilla sekä saaristoalueen suussa sulavalla leivällä.

Maistuvat mustikkarönttöset – jää oikee hyvä maku suuhu

Kainuulaiset rönttöset ovat todellista perinneruokaa. Rönttöset ovat ruisjauhoista pyöräytettyjä pieniä piiraita, joiden täyte syntyy perunasta ja mustikoista. Mustikkarönttöset sopivat hyvin pikkupurtavaksi cocktailpöytään.

Varsinais-Suomen saaristolaisleipä – smaklig måltid

Uunituore varsinaissuomalainen saaristolaisleipä on monen ykkösherkku. Leipä kannattaa valmistaa hyvissä ajoin, sillä leipä vain paranee maustuessaan.

Saaristolaisleivästä loihdit nopeasti myös kauniit jouluiset sapakset. Ne sopivat myös alkuruoaksi juhlapöytään. Pikkusyötävää sisältävään tarjoilupöytään sopii myös ruokaisa saaristolaissalaatti.

Kalaruoat suoraan Satakunnasta – kyl mää vaan sanon, et maistuu

Satakuntalaisten ruokaperinteiden kärkeen nousevat ehdottomasti erilaiset kalaruoat – erityisesti silakka sekä siika.

Silakka-savulohiruusukkeet sekä purjo-perunasose sopivat kauniisti juhlapöytään. Jos menu kaipaa tuhdimpaa pääruokaa, kannattaa kokeilla mausteisia silakkapihvejä.

Yrttikuorrutettu siika hellii kalanystävän makuhermoja. Yrtteinä toimivat persilja ja kuivattu rakuuna. Sitruunan raastettu kuori kruunaa kokonaisuuden.

Karjalan komeat piirakat – miu onnein se on uunituore herkku

Mitä olisikaan juhlapöytä ilman karjalaisen keittiön hienoimpia herkkuja, karjalanpiirakoita? Vaikka piirakoiden valmistaminen saattaa tuntua työläältä, kuvallisilla ohjeilla onnistut varmasti. Ketterämpi juhlapöydän ratkaisu ovat Pirkka karjalanpiirakat, jotka nekin on rypytetty käsin.

Uunituoreet karjalanpiirakat maistuvat myös juhlien pienemmille vieraille.

Uudenmaan herkulliset liharuoat – skruudataan mutsin safkat

Uusimaa on todellinen makujen sulatusuuni. Suosittuja perinteisiä pääruokia ovat mehevät liharuoat kuten erilaiset paistit ja porsaankyljykset.

Kokeile valmistaa esimerkiksi maukas kyljys-juurespannu. Kyljykset mureutuvat kun haudutat niitä tarpeeksi miedolla lämmöllä.

Paahdetut porsaankyljykset taas maistuvat yrttikastikkeen ja punajuuririisin kera.

Poroa ja rieskaa Lapista – sole mikhään ongelma!

Suomalainen, perinteinen juhlapöytä ei ole täydellinen ilman lappilaisia herkkuja. Pyöräytä pöytään maittavia rieskoja. Lämpimät rieskat voin kera maistuvat myös perheen pienimmille.

Poroa voi valmistaa monella eri tavalla. Poron sisäfilee karpalokastikkeessa vie kielen mennessään eivätkä poropyörykät jää kauas kakkoseksi.

Ostamalla suomalaista autat luomaan työtä Suomeen

K-ruokakaupat kampanjoivat Suomalaisen Työn Liiton sekä lukuisten yritysten sekä
järjestöjen kanssa suomalaisen työn puolesta. Liiton selvityksen mukaan Suomeen
syntyisi 10 000 vuosityöpaikkaa, mikäli jokainen suomalainen ostaisi kuukaudessa
kymmenellä eurolla lisää suomalaisia tuotteita sekä palveluita. Kata siis pöytä
koreaksi kotimaisilla tuotteilla!

Ihania makuja maakunnista

Sinua saattaisi kiinnostaa