Parhaat keitot maailmalta
Päivitetty 3.1.2019Makumatka maailmalle on soppakulhon päässä. Kauho täältä ideat eri maiden keittiöistä ja anna makujen kuljettaa eri puolelle Eurooppaa ja kaukaisiin maihin.
Venäjä: Kalaseljanka
Venäläisessä kalakeitossa makua luodaan maustekurkuilla ja tomaateilla. Älä unohda lisätä keittoon smetananokaretta venäläiseen tapaan.
Puola: Krakovan makkarakeitto
Puolassa keitto on erottomaton osa ateriaa. Krakovanmakkarasta ja pavuista pyöräytetään täyttävä keitto helposti. Kruunaa annos isolla hyppysellisellä tuoretta timjamia.
Unkari: Gulassikeitto
Pitkään haudutetussa unkarilaisessa lihakeitossa parasta on sakea liemi, jonka maut syvenevät kannen alla.
Italia: Ribollita eli italialainen kasviskeitto
Toscanan maakunnasta kotoisin oleva keitto valmistuu muun muassa valkoisista pavuista, leivästä ja kaalista.
Portugali: Portugalilainen kalakeitto
Portugalissa on lukemattomia reseptejä maan suosikkikalalle turskalle ja sitä löytyy myös tästä keitosta. Simpukat ja pekoni varmistavat, ettei tomaattisesta kalakeitosta jää nälkä.
Japani: Ramen-keitto
Rameniin eli japanilaiseen nuudelikeittoon voi jäädä koukkuun ja sen mausteet lämmittävät ihanasti talvipäivinä. Aidon ramen-kokemuksen saat valmistamalla keiton päälle soijamarinoituja kananmunia.
Marokko: Marokkolainen jauhelihakeitto
Tomaattisessa liemessä hurmaavat mausteet korianterista inkivääriin ja kaneliin. Keiton sekaan sopii karitsan jauheliha tai naudan jauheliha.
Intia: Intialainen linssikeitto
Linssit tekevät kasviskeitosta proteiinipitoisen ja täyttävän. Garam masala ja curry vievät ajatukset Intiaan.
Thaimaa: Thaimaalainen kanakeitto
Kookosmaito sopii mainiosti keittoliemipohjaksi ja hienosti yhteen kanapalojen kanssa.
Espanja: Ajo blanco eli kylmä mantelikeitto
Kylmä keitto tuo raikasta vaihtelua lämpimille vaihtoehdoille. Keiton ripotteina käytetään vihreitä viinirypäleitä ja basilikaa.
Georgia: Gruusialainen kaalikeitto
Kaalikeiton ei tarvitse olla mautonta ja tylsää, ja aromikkaasta keitosta voikin helposti tulla uusi arkiruokasuosikki.
Kiina: Hot pot
Mausteiseen liemeen voi maun mukaan lisäillä erilaisia kasviksia, tofua tai katkarapuja. Iso annos hot pottia sopii myös illanistujaisruoaksi.
Etelä-Korea: Kimchi Jigae eli korealainen porsaanlihakeitto
Keiton sydän on pikamarinoitu kimchi eli korealainen kaalilisäke. Liemi maistuu niin hyvältä, että sitä hörppisi sellaisenaankin.
Vietnam: Kasvispho-keitto
Mausteinen liemi kaadetaan vasta lopuksi kypsien nuudelien päälle tässä pho-keiton kasvisversiossa.