Grillaus
Kevyttä grillausta kasviksilla

Kevyttä grillausta kasviksilla

Kasvikset ovat monipuolista grillattavaa. Nyrkkisääntö on, että mitä hitaammin kypsyvä kasvis on, sitä enemmän se vaatii esivalmisteluja ja sitä kauempana lämmönlähteestä se grillataan. Monet kasvikset kypsyvät grillissä parhaiten miedolla lämmöllä ahkerasti käännellen.

Kasviksissa on mistä valita

Sellaisenaan grilliin sopivat tuoreet, pienet ja napakat kasvikset. Hitaasti kypsyvät, esimerkiksi juurekset kannattaa kypsentää tai ainakin esikypsentää ensin keittämällä, mikrossa tai uunissa. Ne voi myös siivuttaa tai paloitella ennen grillausta. Ilman esikypsennystä voi grillata esimerkiksi kesäkurpitsaa, tomaattia, kurkkua, parsaa, sipulia, paprikaa ja herkkusieniä.

Kasviksia voi myös siivuttaa tai suikaloida folionyyttiin tai pujottaa paloiteltuina vartaisiin. Jos kokoat vartaat esimerkiksi kalasta, perunoista ja herkkusienistä, niin perunoiden tulee olla kypsiä, jotta ne lämpiävät samassa ajassa kuin kala ja sienet kypsyvät. Kasviksia voit maustaa grillauskastikkeilla sekä kuivamausteilla kuten lihaa ja kalaakin.

Hyödynnä ylijääneet perunat

Kesän odotettu sesonkiherkku on keitetyt uudet perunat. Jos niitä jää aterialta yli, sopivat ne mainiosti seuraavana päivänä grillissä lämmitettäviksi tai vaikka vartaisiin pujotettaviksi.

Grillatut perunat ja katkarapu-pestojogurtti

Jos haluat grillata uusia perunoita tai bataattia, niin kuori ja viipaloi ne. Esikeitä viipaleita suolalla maustetussa vedessä noin 6 minuuttia ja grillaa mausteiden kanssa. Kypsennettyjä vanhan sadon perunoita voit kääriä folioon ja kuumentaa grillissä tai hiilloksella.

Grillaus korostaa hedelmien omaa makua

Kiinteät hedelmät sopivat grillattavaksi, esimerkiksi ananas, banaani, omena, päärynä ja persikka toimivat hyvin. Grillaus korostaa hedelmien omaa makua ja makeutta. Kokeile hedelmien kanssa erilaisia makeita mausteliemiä sekä valmiita siirappeja. Jäätelö, kermavaahto, jogurtti tai rahka kruunaa grillatun hedelmäjälkiruoan.