K-Ruoka-sovellus uudistuu! Lue lisää täältä.
Grillikasvikset

Grillikasvikset

Kasvikset ovat monipuolista grillattavaa. Nyrkkisääntö on, että mitä hitaammin kypsyvä kasvis on, sitä enemmän se vaatii esivalmisteluja ja sitä kauempana lämmönlähteestä se grillataan. Monet kasvikset kypsyvät grillissä parhaiten miedolla lämmöllä ahkerasti käännellen.

Kasviksissa on mistä valita

Sellaisenaan grilliin sopivat tuoreet, pienet ja napakat kasvikset. Hitaasti kypsyvät, esimerkiksi juurekset kannattaa kypsentää tai ainakin esikypsentää ensin keittämällä, mikrossa tai uunissa. Ne voi myös siivuttaa tai paloitella ennen grillausta.

Kasviksia voi myös siivuttaa tai suikaloida folionyyttiin tai pujottaa paloiteltuina vartaisiin. Jos kokoat vartaat esimerkiksi kalasta, perunoista ja herkkusienistä, niin perunoiden tulee olla kypsiä, jotta ne lämpiävät samassa ajassa kuin kala ja sienet kypsyvät. Kasviksia voit maustaa grillauskastikkeilla sekä kuivamausteilla kuten lihaa ja kalaakin.

Grillaa ilman esikypsennystä

 Grillatut tomaatit 2021 680X297px Kuvassa: Grillatut tomaatit

Hyödynnä ylijääneet perunat

Kesän odotettu sesonkiherkku on keitetyt uudet perunat. Jos niitä jää aterialta yli, sopivat ne mainiosti seuraavana päivänä grillissä lämmitettäviksi tai vaikka vartaisiin pujotettaviksi.

Jos haluat grillata uusia perunoita tai bataattia, niin kuori ja viipaloi ne. Esikeitä viipaleita suolalla maustetussa vedessä noin 6 minuuttia ja grillaa mausteiden kanssa. Kypsennettyjä vanhan sadon perunoita voit kääriä folioon ja kuumentaa grillissä tai hiilloksella.

Grillatut uudet perunat, kananmunaa ja maustesilliä 2021 680x297 Kuvassa: Grillatut uudet perunat, kananmunaa ja maustesilliä

Grillaus korostaa hedelmien omaa makua

Kiinteät hedelmät sopivat grillattavaksi, esimerkiksi ananas, banaani, omena, päärynä ja persikka toimivat hyvin. Grillaus korostaa hedelmien omaa makua ja makeutta. Grillatut hedelmät sopivat niin lisäkkeiksi, salaatteihin kuin jälkkäreiksi. Kokeile hedelmien kanssa erilaisia makeita mausteliemiä sekä valmiita siirappeja. Jäätelö, kermavaahto, jogurtti tai rahka kruunaa grillatun hedelmäjälkiruoan.

Grillifeta ja -nektariinit 2021 680x297 Kuvassa: Grillifeta ja -nektariinit