Itse tehdyt raakamakkarat
Herkullisia ja mausteisia artesaanimakkaroita voi pyöräyttää myös itse. Niiden tehtailu on hauskinta porukalla, mutta kaksikin käsiparia riittää. Kokeile valmistaa myös kasvismakkaraa!
Kesägrillissä tirisee nyt itse tehty artesaanimakkara. Lihaisan makkaramassan valmistus on melko helppoa, pursottaminen vaatii hieman kärsivällisyyttä ja apukäsiä. Itse voi tehdä esimerkiksi italialaista fenkolilla maustettua salsiccia-makkaraa. Kasvissyöjä herkuttelee soijarouheesta valmistetulla kasvischorizolla.
Näin valmistat raakamakkaraa
Valitse liha
Parhaiten makkaran valmistukseen sopii valmiiksi rasvainen liha kuten esimerkiksi porsaan kassler. Jos käytät vähärasvaisempaa lihaa, lisää joukkoon silavaa tai rasvaista porsaankylkeä. Kilon lihamäärä vaatii ainakin parisataa grammaa silavaa tai porsaankylkeä.
Lihan jauhaminen käy kätevästi lihamyllyllä, joko käsi- tai sähkökäyttöisellä. Jauha lihat kahteen kertaan haluamasi karkeusasteen mukaisesti sopivaa reikälevyä käyttäen. Voit myös oikaista ja ostaa tarpeeksi rasvaisen lihan valmiiksi jauhettuna jauhelihana.
Valitse haluamasi mausteet ja mausta massa kunnolla. Mausteiden riittävyyden voit kokeilla kypsentämällä pienen määrän makkaramassaa mikrossa ja maistamalla. Lisää tarvittaessa mausteita.
Varaa suolta
Makkaramassa pursotetaan joko porsaan- tai lampaansuoliin. Suolia saa hankittua hyvin varustetuista elintarvikeliikkeistä, kauppahallien lihamyyjiltä ja lihatukuista. Suolia kannattaa kysyä myös omalta kauppiaalta.
Liota ja huuhtele suolet ennen käyttöä. Liottaminen käy kätevimmin keittiön pesualtaassa, jossa on runsaasti vettä. Liotuksen jälkeen huuhtele suolet vielä. Pujota suolen pää hanan suulle ja valuta suolen läpi kylmää vettä. Muista laittaa huuhdeltaessa myös tulppa altaaseen, ettei suoli pääse livahtamaan viemäriin!
Pursota kaverin kanssa
Makkaranmassan pursottaminen onnistuu makkarasuppilolla varustetulla lihamyllyllä tai erillisellä makkarapursottimella. Lihamyllyihin sopivia makkarasuppiloita ja makkarapursottimia saa ostettua keittiötarvikeliikkeistä. Makkarasuppiloita on eri paksuisia, valitse suppilon koko suolen paksuuden mukaan. Siansuoli on paksua ja lampaansuoli ohutta. Voit myös käyttää pitkäkaulaista pohjatonta ketsuppipulloa tai isoa limupulloa ja käsivoimia.
Pujota suoli makkarasuppilon päälle ja pursota massaa suoleen samalla suolta sopivasti suppilon päältä vapauttaen. Makkara ei saa jäädä liian löysäksi, eikä tulla liian täyteen, ettei se halkea kypsennettäessä. Tässä työvaiheessa on hyvä olla kaksi käsiparia!
Kun massa on pursotettu suoleen, pyöräytä pitkä makkarapötkö sopivan kokoisiksi makkaranpätkiksi kiepauttamalla suolta aina pari kierrosta ympäri sopivin välimatkoin, joka toinen kerta vasta- ja joka toinen kerta myötäpäivään.
Esikypsennä huolella
Etenkin paksut siansuoleen pursotetut makkarat on hyvä esikypsentää. Pistele makkarat ja keitä suuressa kattilassa runsaassa hiljaa poreilevassa vedessä. Pidä huoli, että keitinveden lämpötila ei pääse nousemaan yli 80 asteen, jotta massa ei kypsy liian nopeasti ja kuoret eivät rikkoudu. Käytä apuna esimerkiksi digitaalista lämpömittaria. Makkarat ovat kypsiä, kun ne nousevat pintaan, mihin kuluu aikaa noin 5–10 minuuttia, makkaroiden paksuudesta riippuen. Jäähdytä makkarat nopeasti ja leikkaa irti toisistaan.
Paista makkarat rapeiksi grillissä, pannulla tai uunissa juuri ennen tarjoilua.
Kotitekoinen kasvismakkara
Kotikonstein kasvismakkara eli kasvischorizo onnistuu soijarouheesta valmistetusta murekemaisesta massasta. Soijarouheen maku on melko mieto, joten mausteita kannattaa laittaa reilusti.
Sidosaineeksi sopii kananmuna. Sen voi korvata myös parilla ruokalusikallisella peruna- tai soijajauhoja tai maissitärkkelystä. Kun pyöräytät massan yleiskoneessa, siitä tulee riittävän hienojakoista ja tiivistä. Massa pysyy myös paremmin koossa.
Kasvismakkarat muotoillaan makkaran muotoon ilman suolia. Massasta muotoillaan makkaramaisia pötköjä folion sisään. Foliopalat kannattaa vuorata leivinpaperilla, jolloin kypsät makkarat irtoavat nyyteistä nätisti. Massa murenee helpommin kuin lihamassa, joten makkaroita on hyvä käsitellä varovasti.
Kypsät makkarat paistetaan vielä grillissä tai pannulla ennen tarjoamista, jotta niihin tulee kaunis ja rapeahko paistopinta.