Joulukinkku on joulun klassikko

Joulukinkku on joulun klassikko

Päivitetty 24.10.2023

Joulukinkku on monessa perheessä joulupöydän kunkku, jonka koot ja kuorrutteet usein suunnitellaan jo viikkoja ennen aaton herkkuhetkeä. Jokaisella taloudella on oma tapansa herkutella joulukinkkunsa, mutta kannattaa kokeilla maustaa ja kuorruttaa kinkkuja myös uusin keinoin. Poimi parhaimmat vinkit joulukinkkuihin!

Joulukinkun valitseminen

Joulukinkun valitseminen kaupasta voi aiheuttaa hämmennystä, sillä vaihtoehtoja on monenlaisia; luullista ja luutonta, nahallisia ja nahattomia, eri tavoin suolattuja sekä tietenkin eri kokoisia!

Tuoresuolattu kinkku on suolattu tuoreena. Harmaasuolattu kinkku on suolattu suolalla, joka ei sisällä nitriittiä, punasuolattu kinkku puolestaan nitriittiä sisältävällä. Nitriitti säilyttää kinkun punertavan värisenä.

Minkä kokoinen joulukinkku?

  • Pieni (2–3 kg) - pienille perheille ja pariskunnille
  • Keskikokoinen (4–8 kg) - isommille perheille
  • Iso (10–12 kg) - paljon ruokailijoita, tästä riittää moneksi päiväksi!

Karpalokinkku 2021 (680x300) Kuvassa: Karpalokinkku

Joulukinkun paisto

Joulukinkun sulattaminen ja kinkun kypsentäminen ovat tarkkuutta ja kärsivällisyyttä vaativaa puuhaa. Hyvällä paistomittarilla pääsee jo pitkälle. Onneksi hyvillä ohjeilla onnistuu ensikertalainenkin. Ja tiesitkö, että kinkun voi paistaa myös jäisenä?

Glaseerattu joulukinkku 680x300 Kuvassa: Glaseerattu joulukinkku

Joulukinkun kuorrute

Kun joulukinkku on sulatettu ja paistettu, on kinkun kuorrutus lastenleikkiä. Joulukinkun kuorrutukseen löytyy vaihtoehto jokaiseen makuun perinteisestä sinappi-korppujauhokuorrutuksesta hienostuneeseen viikuna-pistaasikuorrutukseen ja makean kirpeään karpalokuorrutukseen.

Joulukinkku viikuna-pistaasikuorrutuksella (680x300) Kuvassa: Joulukinkku viikuna-pistaasikuorrutuksella

Joulukinkun kastike

Kuorrutetun joulukinkun kruunaa täyteläinen kastike. Kastikkeen kanssa on helppo kokeilla uusiakin makuyhdistelmiä. Valitsetko perinteisen omenakastikkeen vai uuden makuyhdistelmän, vaikkapa viskikastikkeen tai neilikkakastikkeen?

Kinkun kastike paistoliemestä (680x300) Kuvassa: Kinkun kastike paistoliemestä

Joulukinkun tähteiden käyttö

Vaikka kuinka kinkkua joulun ajan herkuttelisi, monesti sitä jää yli. Mitä kinkun lopusta voisi siis tehdä? Yksi perinteinen ja herkullinen tapa on tehdä hernekeittoa, johon pilkotaan kinkusta paloja tuomaan ruokaisuutta ja makua keittoon. Jos haluaa jotain täysin joulusta poikkeavaa, kinkusta voi valmistaa aasialaishenkistä karamellisoitua possua, jonka voi tarjoilla basmatiriisin kera. Kinkun jämät sujahtavat maukkaasti myös erilaisiin piiraisiin ja pannukakkuihin.

Karamellisoitu possu kinkusta (680x300) Kuvassa: Karamellisoitu possu kinkusta

Huom! Kinkkutemppu tulee jälleen! Suomalaiset pääsevät tänäkin jouluna lahjoittamaan jouluruokiensa paistinrasvat Kinkkutemppu-kampanjalle kiertotalouden hengessä. Lue lisää Kinkkutempusta »

K-ruoka uutiskirje Kinkkutemppu 680

Kaikki herkut joulupöytään löydät verkkokaupasta!

VerkkokauppaanButton