Joulukinkku on joulun klassikko

Joulukinkku on joulun klassikko

Joulukinkku on monessa perheessä joulupöydän kunkku, jonka koot ja kuorrutteet usein suunnitellaan jo viikkoja ennen aaton herkkuhetkeä. Jokaisella taloudella on oma tapansa herkutella joulukinkkunsa, mutta kannattaa kokeilla maustaa ja kuorruttaa kinkkuja myös uusin keinoin. Poimi parhaimmat vinkit joulun kinkkuihin!

Kinkun valitseminen

Joulukinkun valitseminen kaupasta voi aiheuttaa hämmennystä, sillä vaihtoehtoja on monenlaisia; luullista ja luutonta, nahallisia ja nahattomia, eri tavoin suolattuja sekä tietenkin eri kokoisia!

Tuoresuolattu kinkku on suolattu tuoreena. Harmaasuolattu kinkku on suolattu suolalla, joka ei sisällä nitriittiä, punasuolattu kinkku puolestaan nitriittiä sisältävällä. Nitriitti säilyttää kinkun punertavan värisenä.

Minkä kokoinen kinkku?

  • Pieni (2–3 kg) - pienille perheille ja pariskunnille
  • Keskikokoinen (4–8 kg) - isommille perheille
  • Iso (10–12 kg) - paljon ruokailijoita, tästä riittää moneksi päiväksi!

Nyhtökinkku ja neilikkakastike (680x300) Kuvassa: Nyhtökinkku ja neilikkakastike

Kinkun paisto

Joulukinkun sulattaminen ja kinkun kypsentäminen ovat tarkkuutta ja kärsivällisyyttä vaativaa puuhaa. Hyvällä paistomittarilla pääsee jo pitkälle. Onneksi hyvillä ohjeilla onnistuu ensikertalainenkin. Ja tiesitkö, että kinkun voi paistaa myös jäisenä?

Glaseerattu joulukinkku 680x300 Kuvassa: Glaseerattu joulukinkku

Kinkun kuorrute

Kun kinkku on sulatettu ja paistettu, on kinkun kuorrutus lastenleikkiä. Joulukinkun kuorrutukseen löytyy vaihtoehto jokaiseen makuun perinteisestä sinappi-korppujauhokuorrutuksesta hienostuneeseen viikuna-pistaasikuorrutukseen ja makean kirpeään karpalokuorrutukseen.

Joulukinkku viikuna-pistaasikuorrutuksella (680x300) Kuvassa: Joulukinkku viikuna-pistaasikuorrutuksella

Kinkun kastike

Kuorrutetun kinkun kruunaa täyteläinen kastike. Kastikkeen kanssa on helppo kokeilla uusiakin makuyhdistelmiä. Valitsetko perinteisen omenakastikkeen vai uuden makuyhdistelmän, vaikkapa viskikastikkeen tai neilikkakastikkeen?

Kinkun kastike paistoliemestä (680x300) Kuvassa: Kinkun kastike paistoliemestä

Kinkun tähteiden käyttö

Vaikka kuinka kinkkua joulun ajan herkuttelisi, monesti sitä jää yli. Mitä kinkun lopusta voisi siis tehdä? Yksi perinteinen ja herkullinen tapa on tehdä hernekeittoa, johon pilkotaan kinkusta paloja tuomaan ruokaisuutta ja makua keittoon. Jos haluaa jotain täysin joulusta poikkeavaa, kinkusta voi valmistaa aasialaishenkistä karamellisoitua possua, jonka voi tarjoilla basmatiriisin kera. Kinkun jämät sujahtavat maukkaasti myös erilaisiin piiraisiin ja pannukakkuihin.

Karamellisoitu possu kinkusta (680x300) Kuvassa: Karamellisoitu possu kinkusta

Huom! Kinkkutemppu tulee jälleen! Suomalaiset pääsevät tänäkin jouluna lahjoittamaan jouluruokiensa paistinrasvat Kinkkutemppu-kampanjalle kiertotalouden hengessä. Lue lisää täältä ›› K-ruoka uutiskirje Kinkkutemppu 680