Joulukinkku on joulun klassikko
Päivitetty 24.10.2023Joulukinkku on monessa perheessä joulupöydän kunkku, jonka koot ja kuorrutteet usein suunnitellaan jo viikkoja ennen aaton herkkuhetkeä. Jokaisella taloudella on oma tapansa herkutella joulukinkkunsa, mutta kannattaa kokeilla maustaa ja kuorruttaa kinkkuja myös uusin keinoin. Poimi parhaimmat vinkit joulukinkkuihin!
Joulukinkun valitseminen
Joulukinkun valitseminen kaupasta voi aiheuttaa hämmennystä, sillä vaihtoehtoja on monenlaisia; luullista ja luutonta, nahallisia ja nahattomia, eri tavoin suolattuja sekä tietenkin eri kokoisia!
Tuoresuolattu kinkku on suolattu tuoreena. Harmaasuolattu kinkku on suolattu suolalla, joka ei sisällä nitriittiä, punasuolattu kinkku puolestaan nitriittiä sisältävällä. Nitriitti säilyttää kinkun punertavan värisenä.
Minkä kokoinen joulukinkku?
- Pieni (2–3 kg) - pienille perheille ja pariskunnille
- Keskikokoinen (4–8 kg) - isommille perheille
- Iso (10–12 kg) - paljon ruokailijoita, tästä riittää moneksi päiväksi!
Kuvassa: Karpalokinkku
Joulukinkun paisto
Joulukinkun sulattaminen ja kinkun kypsentäminen ovat tarkkuutta ja kärsivällisyyttä vaativaa puuhaa. Hyvällä paistomittarilla pääsee jo pitkälle. Onneksi hyvillä ohjeilla onnistuu ensikertalainenkin. Ja tiesitkö, että kinkun voi paistaa myös jäisenä?
-
Lue tarkemmat ohjeet kinkun kypsentämiseen »
Kuvassa: Glaseerattu joulukinkku
Joulukinkun kuorrute
Kun joulukinkku on sulatettu ja paistettu, on kinkun kuorrutus lastenleikkiä. Joulukinkun kuorrutukseen löytyy vaihtoehto jokaiseen makuun perinteisestä sinappi-korppujauhokuorrutuksesta hienostuneeseen viikuna-pistaasikuorrutukseen ja makean kirpeään karpalokuorrutukseen.
- Katso kaikki kinkun kuorrutusreseptimme »
Kuvassa: Joulukinkku viikuna-pistaasikuorrutuksella
Joulukinkun kastike
Kuorrutetun joulukinkun kruunaa täyteläinen kastike. Kastikkeen kanssa on helppo kokeilla uusiakin makuyhdistelmiä. Valitsetko perinteisen omenakastikkeen vai uuden makuyhdistelmän, vaikkapa viskikastikkeen tai neilikkakastikkeen?
- Katso reseptit erilaisiin kinkun kastikkeisiin »
Kuvassa: Kinkun kastike paistoliemestä
Joulukinkun tähteiden käyttö
Vaikka kuinka kinkkua joulun ajan herkuttelisi, monesti sitä jää yli. Mitä kinkun lopusta voisi siis tehdä? Yksi perinteinen ja herkullinen tapa on tehdä hernekeittoa, johon pilkotaan kinkusta paloja tuomaan ruokaisuutta ja makua keittoon. Jos haluaa jotain täysin joulusta poikkeavaa, kinkusta voi valmistaa aasialaishenkistä karamellisoitua possua, jonka voi tarjoilla basmatiriisin kera. Kinkun jämät sujahtavat maukkaasti myös erilaisiin piiraisiin ja pannukakkuihin.
- Katso vinkit kinkun tähteiden hyödyntämiseen »
Kuvassa: Karamellisoitu possu kinkusta
Huom! Kinkkutemppu tulee jälleen! Suomalaiset pääsevät tänäkin jouluna lahjoittamaan jouluruokiensa paistinrasvat Kinkkutemppu-kampanjalle kiertotalouden hengessä. Lue lisää Kinkkutempusta »